Najlepsze przepisy na pierniczki
Co kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia? Choinka, Mikołaj, rodzina, kolacja wigilijna i oczywiście pierniki! Pieczenie pierniczków to świąteczny zwyczaj, który zaczyna się już kilka tygodni wcześniej. W formowaniu i dekorowaniu ciasteczek biorą udział zarówno dorośli, jak i dzieci. Cały rytuał nie miałby jednak miejsca, gdyby nie najlepsze przepisy na pierniczki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że wcale nie jest to jeden uniwersalny przepis.
Tradycyjne świąteczne pierniczki
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 2/3 szkl. cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki kakao,
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej (20 g),
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko do ciasta + 1 jajka do posmarowania,
- ¼ szkl. ciepłego mleka.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy do niej płynny miód i mieszamy. Dodajemy cukier, sodę, kakao oraz przyprawę.
- Wkrajamy masło i dodajemy jedno jajko. Ciągle mieszając, dolewamy po łyżce podgrzanego mleka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę.
- Gdy ciasto będzie odpowiednio plastyczne, wyrabiamy je przez ok. 10 minut.
- Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na niej ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm.
- Wykrajamy foremkami pierniczki i układamy je na blasze w odstępach, by nie skleiły się w trakcie pieczenia.
- Pierniczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Jeśli będziemy je dekorować, takie smarowanie nie jest konieczne.
- Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniki po upieczeniu są dosyć twarde. Aby stały się miękkie, potrzebują trochę czasu. Powinny leżakować w pojemniku pod przykryciem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niemieckie pierniczki lebkuchen
Miękkie pierniczki alpejskie
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 0,5 szkl. cukru,
- 125 g margaryny,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 200 g miodu,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 żółtka,
- 2 białka.
Przygotowanie:
- Kakao przesiewamy z mąką. Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy na kilka minut. Miód umieszczamy w rondelku. Dodajemy przyprawę do piernika i margarynę.
- Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.
- Do mąki dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miód z margaryną i przyprawą, znów mieszamy. Potem dodajemy śmietanę z sodą i ponownie dokładnie mieszamy ciasto. Będzie miało dosyć rzadką konsystencję.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę obsypaną mąką. Będzie miało znacznie bardziej zwartą konsystencję niż wcześniej.
- Dzielimy je na 3-4 mniejsze części. Każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 2 mm. W czasie wałkowania jednej części, pozostałe przechowujemy w lodówce.
- Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamiętajmy o robieniu odstępów, gdyż ciasto rośnie w trakcie pieczenia.
- Pieczemy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciastka studzimy i dekorujemy lukrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie stwardniały.
Pierniczki bez miodu
Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1 niepełna szkl. cukru pudru,
- 2 jajka,
- 3 pełne łyżki śmietany 12 proc. lub 18 proc.,
- 3 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
- kilka kropli aromatu waniliowego albo rumowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy mąkę, cukier puder, sodę lub proszek dopieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Dodajemy śmietanę oraz roztopione i przestudzone masło. Następnie wbijamy jajka i dodajemy aromat. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
- Formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę.
- Dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm.
- Foremkami wycinamy różne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 12 minut. Od razu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche i delikatne. Gdy przestygną, staną się bardziej zwarte. Można jeść je bez dekorowania, oblać czekoladą lub polukrować. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Pierniczki bez pieczenia
Składniki:
- 15 daktyli,
- ¼ szkl. płatków owsianych,
- ¼ szkl. wiórków kokosowych,
- ¼ szkl. nasion słonecznika,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy je na 15-20 minut.
- Do kielicha blendera wrzucamy: płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i nasiona słonecznika. Wszystko razem rozdrabniamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, aż masa będzie kleista.
- Następnie powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy cieniutko do 1 mm grubości.
- Z masy foremkami wykrawamy pierniczki. Odkładamy do stężenia. Możemy posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Smażone pierniczki
Składniki:
- 500 g mąki,
- 420 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 szkl. cukru,
- przyprawa do piernika,
- cynamon,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez ok. 10 minut na jednolitą masę. Dzielimy ją na 3-4 części.
- Każdą z nich wałkujemy na płaski placek.
- Wycinamy foremkami różne kształty ciasteczek.
- Smażymy je na suchej patelni, aż pierniki urosną i będą lekko zarumienione.
Jak widać, pierniki można piec, smażyć, a nawet zrobić na zimno. Możliwości jest wiele, a ich smak i aromat na pewno warte są zachodu. Poczujmy magię świąt i już dziś bierzmy się za przygotowywanie bożonarodzeniowych pierniczków!