Najlepsze przepisy na pierniczki

Co kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia? Choinka, Mikołaj, rodzina, kolacja wigilijna i oczywiście pierniki! Pieczenie pierniczków to świąteczny zwyczaj, który zaczyna się już kilka tygodni wcześniej. W formowaniu i dekorowaniu ciasteczek biorą udział zarówno dorośli, jak i dzieci. Cały rytuał nie miałby jednak miejsca, gdyby nie najlepsze przepisy na pierniczki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że wcale nie jest to jeden uniwersalny przepis.

Pierniczki
Pierniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjne świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej (20 g),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko do ciasta + 1 jajka do posmarowania,
  • ¼ szkl. ciepłego mleka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy do niej płynny miód i mieszamy. Dodajemy cukier, sodę, kakao oraz przyprawę.
  2. Wkrajamy masło i dodajemy jedno jajko. Ciągle mieszając, dolewamy po łyżce podgrzanego mleka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę.
  3. Gdy ciasto będzie odpowiednio plastyczne, wyrabiamy je przez ok. 10 minut.
  4. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na niej ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm.
  5. Wykrajamy foremkami pierniczki i układamy je na blasze w odstępach, by nie skleiły się w trakcie pieczenia.
  6. Pierniczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Jeśli będziemy je dekorować, takie smarowanie nie jest konieczne.
  7. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniki po upieczeniu są dosyć twarde. Aby stały się miękkie, potrzebują trochę czasu. Powinny leżakować w pojemniku pod przykryciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niemieckie pierniczki lebkuchen

Miękkie pierniczki alpejskie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 125 g margaryny,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 200 g miodu,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 żółtka,
  • 2 białka.

Przygotowanie:

  1. Kakao przesiewamy z mąką. Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy na kilka minut. Miód umieszczamy w rondelku. Dodajemy przyprawę do piernika i margarynę.
  2. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.
  3. Do mąki dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miód z margaryną i przyprawą, znów mieszamy. Potem dodajemy śmietanę z sodą i ponownie dokładnie mieszamy ciasto. Będzie miało dosyć rzadką konsystencję.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę obsypaną mąką. Będzie miało znacznie bardziej zwartą konsystencję niż wcześniej.
  5. Dzielimy je na 3-4 mniejsze części. Każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 2 mm. W czasie wałkowania jednej części, pozostałe przechowujemy w lodówce.
  6. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamiętajmy o robieniu odstępów, gdyż ciasto rośnie w trakcie pieczenia.
  7. Pieczemy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciastka studzimy i dekorujemy lukrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie stwardniały.

Pierniczki bez miodu

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 niepełna szkl. cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 3 pełne łyżki śmietany 12 proc. lub 18 proc.,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • kilka kropli aromatu waniliowego albo rumowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy mąkę, cukier puder, sodę lub proszek dopieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy śmietanę oraz roztopione i przestudzone masło. Następnie wbijamy jajka i dodajemy aromat. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
  3. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę.
  4. Dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm.
  5. Foremkami wycinamy różne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 12 minut. Od razu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche i delikatne. Gdy przestygną, staną się bardziej zwarte. Można jeść je bez dekorowania, oblać czekoladą lub polukrować. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Pierniczki bez pieczenia

Składniki:

  • 15 daktyli,
  • ¼ szkl. płatków owsianych,
  • ¼ szkl. wiórków kokosowych,
  • ¼ szkl. nasion słonecznika,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy je na 15-20 minut.
  2. Do kielicha blendera wrzucamy: płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i nasiona słonecznika. Wszystko razem rozdrabniamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, aż masa będzie kleista.
  3. Następnie powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy cieniutko do 1 mm grubości.
  4. Z masy foremkami wykrawamy pierniczki. Odkładamy do stężenia. Możemy posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Smażone pierniczki

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 420 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 szkl. cukru,
  • przyprawa do piernika,
  • cynamon,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez ok. 10 minut na jednolitą masę. Dzielimy ją na 3-4 części.
  2. Każdą z nich wałkujemy na płaski placek.
  3. Wycinamy foremkami różne kształty ciasteczek.
  4. Smażymy je na suchej patelni, aż pierniki urosną i będą lekko zarumienione.

Jak widać, pierniki można piec, smażyć, a nawet zrobić na zimno. Możliwości jest wiele, a ich smak i aromat na pewno warte są zachodu. Poczujmy magię świąt i już dziś bierzmy się za przygotowywanie bożonarodzeniowych pierniczków!

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia