Najlepsze przepisy na pierniczki

Co kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia? Choinka, Mikołaj, rodzina, kolacja wigilijna i oczywiście pierniki! Pieczenie pierniczków to świąteczny zwyczaj, który zaczyna się już kilka tygodni wcześniej. W formowaniu i dekorowaniu ciasteczek biorą udział zarówno dorośli, jak i dzieci. Cały rytuał nie miałby jednak miejsca, gdyby nie najlepsze przepisy na pierniczki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że wcale nie jest to jeden uniwersalny przepis.

Pierniczki
Pierniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjne świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej (20 g),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko do ciasta + 1 jajka do posmarowania,
  • ¼ szkl. ciepłego mleka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy do niej płynny miód i mieszamy. Dodajemy cukier, sodę, kakao oraz przyprawę.
  2. Wkrajamy masło i dodajemy jedno jajko. Ciągle mieszając, dolewamy po łyżce podgrzanego mleka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę.
  3. Gdy ciasto będzie odpowiednio plastyczne, wyrabiamy je przez ok. 10 minut.
  4. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na niej ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm.
  5. Wykrajamy foremkami pierniczki i układamy je na blasze w odstępach, by nie skleiły się w trakcie pieczenia.
  6. Pierniczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Jeśli będziemy je dekorować, takie smarowanie nie jest konieczne.
  7. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniki po upieczeniu są dosyć twarde. Aby stały się miękkie, potrzebują trochę czasu. Powinny leżakować w pojemniku pod przykryciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niemieckie pierniczki lebkuchen

Miękkie pierniczki alpejskie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 125 g margaryny,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 200 g miodu,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 żółtka,
  • 2 białka.

Przygotowanie:

  1. Kakao przesiewamy z mąką. Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy na kilka minut. Miód umieszczamy w rondelku. Dodajemy przyprawę do piernika i margarynę.
  2. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.
  3. Do mąki dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miód z margaryną i przyprawą, znów mieszamy. Potem dodajemy śmietanę z sodą i ponownie dokładnie mieszamy ciasto. Będzie miało dosyć rzadką konsystencję.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę obsypaną mąką. Będzie miało znacznie bardziej zwartą konsystencję niż wcześniej.
  5. Dzielimy je na 3-4 mniejsze części. Każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 2 mm. W czasie wałkowania jednej części, pozostałe przechowujemy w lodówce.
  6. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pamiętajmy o robieniu odstępów, gdyż ciasto rośnie w trakcie pieczenia.
  7. Pieczemy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciastka studzimy i dekorujemy lukrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie stwardniały.

Pierniczki bez miodu

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1 niepełna szkl. cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 3 pełne łyżki śmietany 12 proc. lub 18 proc.,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • kilka kropli aromatu waniliowego albo rumowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy mąkę, cukier puder, sodę lub proszek dopieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy śmietanę oraz roztopione i przestudzone masło. Następnie wbijamy jajka i dodajemy aromat. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto.
  3. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę.
  4. Dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm.
  5. Foremkami wycinamy różne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 12 minut. Od razu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche i delikatne. Gdy przestygną, staną się bardziej zwarte. Można jeść je bez dekorowania, oblać czekoladą lub polukrować. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Pierniczki bez pieczenia

Składniki:

  • 15 daktyli,
  • ¼ szkl. płatków owsianych,
  • ¼ szkl. wiórków kokosowych,
  • ¼ szkl. nasion słonecznika,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy je na 15-20 minut.
  2. Do kielicha blendera wrzucamy: płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i nasiona słonecznika. Wszystko razem rozdrabniamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, aż masa będzie kleista.
  3. Następnie powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy cieniutko do 1 mm grubości.
  4. Z masy foremkami wykrawamy pierniczki. Odkładamy do stężenia. Możemy posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Smażone pierniczki

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 420 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 szkl. cukru,
  • przyprawa do piernika,
  • cynamon,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez ok. 10 minut na jednolitą masę. Dzielimy ją na 3-4 części.
  2. Każdą z nich wałkujemy na płaski placek.
  3. Wycinamy foremkami różne kształty ciasteczek.
  4. Smażymy je na suchej patelni, aż pierniki urosną i będą lekko zarumienione.

Jak widać, pierniki można piec, smażyć, a nawet zrobić na zimno. Możliwości jest wiele, a ich smak i aromat na pewno warte są zachodu. Poczujmy magię świąt i już dziś bierzmy się za przygotowywanie bożonarodzeniowych pierniczków!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce