Najlepsze jesienne zupy. Proste i zdrowe

Jesień rządzi się swoimi prawami w kuchni. O tej porze roku coraz częściej jadamy dania, które nie tylko dobrze smakują, ale i skutecznie rozgrzewają. Chętnie też przygotowujemy sycące zupy. Oto kilka propozycji dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zupa cebulowa

Obraz
© 123RF.COM

Jesień rządzi się swoimi prawami w kuchni. O tej porze roku coraz częściej jadamy dania, które nie tylko dobrze smakują, ale i skutecznie rozgrzewają. Chętnie też przygotowujemy sycące zupy. Oto kilka propozycji dla całej rodziny.

Składniki: 4 cebule, 5 łyżek masła, 1 łyżka oliwy, 1 litr bulionu warzywnego, 3 łyżeczki tymianku, sól i pieprz do smaku. Do podania: bagietka, ser, czerwona papryka w proszku, posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie: masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ok. 20 minut, raz po raz mieszając. Cebula powinna powoli zmięknąć. Do złotobrązowej cebuli dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę wlewamy do miseczek, układamy grzanki i posypujemy zieleniną.

/ 6Zupa miso

/ 6Zupa dyniowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g dyni obranej ze skórki, 1 duży ziemniak, szczypta tymianku, majeranku i gałki muszkatołowej lub cynamonu, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 200 ml wody, 50 ml mleka kokosowego lub 4 łyżki wiórków kokosowych.

Przygotowanie: obieramy i kroimy na kawałki dynię i ziemniaka. Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub wiórki. Przed podaniem miksujemy całość na gładki krem. Zupę możemy podawać posypaną grzankami lub prażonymi pestkami dyni oraz z kilkoma kroplami oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno.

/ 6Gulaszowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g wołowiny bez kości, 2-3 marchewki, 1 cebula, kawałek selera, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki , kminku, 1 papryka, 2 łyżeczki mielonej papryki, 2 pomidory, 50 g tłuszczu do smażenia, 750 g ziemniaków.

Przygotowanie: cebulę drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i dodajemy mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodajemy kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalewamy wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podajemy z pieczywem.

/ 6Zupa z soczewicy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżka oliwy, 1 mała cebula, 1 marchewka, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 puszka zielonej soczewicy, 1 litr bulionu warzywnego, 100 g szpinaku baby, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, opcjonalnie starty parmezan do podania.

Przygotowanie: pomidory nacinamy, sparzamy i zdejmujemy z nich skórę, a następnie kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie na średnim ogniu podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i tymianek. Dodajemy pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy przez 2 minuty. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy szpinak i pietruszkę, a po kolejnych 3 minutach soczewicę. Dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, np. z dodatkiem parmezanu.

/ 6Zupa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ok. 20 suszonych leśnych grzybów, pęczek włoszczyzny, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 125 ml śmietany, sól i pieprz do smaku, do podania: natka pietruszki i makaron np. typu łazanki.

Przygotowanie: namaczamy grzyby. Robimy bulion, zagotowując włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Do odcedzonego płynu dodajemy namoczone grzyby i gotujemy kolejną godzinę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z makaronem i posiekaną natką.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita