Najlepsze jesienne zupy. Proste i zdrowe

Jesień rządzi się swoimi prawami w kuchni. O tej porze roku coraz częściej jadamy dania, które nie tylko dobrze smakują, ale i skutecznie rozgrzewają. Chętnie też przygotowujemy sycące zupy. Oto kilka propozycji dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zupa cebulowa

Obraz
© 123RF.COM

Jesień rządzi się swoimi prawami w kuchni. O tej porze roku coraz częściej jadamy dania, które nie tylko dobrze smakują, ale i skutecznie rozgrzewają. Chętnie też przygotowujemy sycące zupy. Oto kilka propozycji dla całej rodziny.

Składniki: 4 cebule, 5 łyżek masła, 1 łyżka oliwy, 1 litr bulionu warzywnego, 3 łyżeczki tymianku, sól i pieprz do smaku. Do podania: bagietka, ser, czerwona papryka w proszku, posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie: masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ok. 20 minut, raz po raz mieszając. Cebula powinna powoli zmięknąć. Do złotobrązowej cebuli dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę wlewamy do miseczek, układamy grzanki i posypujemy zieleniną.

/ 6Zupa miso

/ 6Zupa dyniowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g dyni obranej ze skórki, 1 duży ziemniak, szczypta tymianku, majeranku i gałki muszkatołowej lub cynamonu, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 200 ml wody, 50 ml mleka kokosowego lub 4 łyżki wiórków kokosowych.

Przygotowanie: obieramy i kroimy na kawałki dynię i ziemniaka. Dodajemy przyprawy i wodę. Gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub wiórki. Przed podaniem miksujemy całość na gładki krem. Zupę możemy podawać posypaną grzankami lub prażonymi pestkami dyni oraz z kilkoma kroplami oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno.

/ 6Gulaszowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g wołowiny bez kości, 2-3 marchewki, 1 cebula, kawałek selera, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki , kminku, 1 papryka, 2 łyżeczki mielonej papryki, 2 pomidory, 50 g tłuszczu do smażenia, 750 g ziemniaków.

Przygotowanie: cebulę drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i dodajemy mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodajemy kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalewamy wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Podajemy z pieczywem.

/ 6Zupa z soczewicy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżka oliwy, 1 mała cebula, 1 marchewka, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 puszka zielonej soczewicy, 1 litr bulionu warzywnego, 100 g szpinaku baby, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, opcjonalnie starty parmezan do podania.

Przygotowanie: pomidory nacinamy, sparzamy i zdejmujemy z nich skórę, a następnie kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie na średnim ogniu podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i tymianek. Dodajemy pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy przez 2 minuty. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy szpinak i pietruszkę, a po kolejnych 3 minutach soczewicę. Dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu, np. z dodatkiem parmezanu.

/ 6Zupa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ok. 20 suszonych leśnych grzybów, pęczek włoszczyzny, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 125 ml śmietany, sól i pieprz do smaku, do podania: natka pietruszki i makaron np. typu łazanki.

Przygotowanie: namaczamy grzyby. Robimy bulion, zagotowując włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Do odcedzonego płynu dodajemy namoczone grzyby i gotujemy kolejną godzinę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z makaronem i posiekaną natką.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika