Najlepsze dania z naleśników

Naleśniki to niesamowite danie, które świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W połączeniu z masą z serków mascarpone z powodzeniem zastąpi nawet tort, a z mięsem i warzywami będzie pożywnym daniem obiadowym. Chcecie zobaczyć, co jeszcze można wykombinować z naleśników? Poznajcie nasze pomysły.

NaleśnikiPrzepyszna wersja naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys

Naleśniki na słodko

Standardowe naleśniki z dżemem albo twarożkiem ze śmietaną już wam się trochę przejadły? Wypróbujcie nieco innych wersji naleśników na słodko.

Naleśniki z nadzieniem śmietankowo-czekoladowym

Robimy standardowe naleśniki bez dodatku cukru, ale tajemnicą jest tu wyjątkowe nadzienie. Ubijamy na sztywno 2 szkl. zimnej śmietanki 30%. Ciągle miksując, dodajemy do niej 1/3 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie 1 szkl. ricotty oraz 1 tabliczkę gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach. Miksujemy wszystkie składniki aż masa będzie jednolita i puszysta. Krem wykładamy na naleśniki, które potem składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem albo polewamy ulubioną polewą.

Naleśnikowe tiramisu

W pierwszej kolejności przygotowujemy masę, gdyż będzie musiała się ona dobrze schłodzić przed nakładaniem jej na naleśniki. Miksujemy ze sobą 400 g mascarpone, 400 g serka śmietankowego, 80 g brązowego cukru, 30 ml espresso oraz 20 ml ekstraktu malinowego. Gdy krem będzie gęsty i puszysty, odstawiamy go do lodówki na 2 godziny.

Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Przygotowujemy zwykłą masę na naleśniki, ale z dodatkiem kakao. Smażymy z obu stron na patelni. Następnie z ułożonego stosu wycinamy środkową część naleśników i odkładamy ją. Pozostałe układamy w tortownicy, przekładając zimnym kremem, tak aby środek pozostał pusty. Wierzch powstałego torciku posypujemy startą połową tabliczki białej czekolady i dekorujemy świeżymi malinami. W otwór w środku wkładamy pojemnik z ubitą śmietaną.

Naleśniki z bananami i masą kajmakową

Na patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy masę. Miksujemy ze sobą 350 g masy kajmakowej i 200 g serka mascarpone. Na naleśniku rozprowadzamy powstałą masę, a na niej układamy plasterki banana. Naleśnik zwijamy w rulon i układamy go na talerzu. Dekorujemy według własnego uznania, np. bitą śmietaną i musem truskawkowym.

Naleśniki na wytrawnie

Naleśniki to nie tylko potrawa deserowa. Pewnie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że właśnie na naleśnikach robi się np. krokiety. Jednak czy próbowaliście zapiekanek naleśnikowych? Są naprawdę pycha! Wybierzcie jakąś dla siebie i róbcie – bo dlaczego by nie?

Zapiekanka naleśnikowa z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowujemy tradycyjne naleśniki, a następnie przystępujemy do robienia farszu. 10 dag sera sałatkowego typu feta kroimy w kostkę. 1 niewielką cebulę siekamy, a 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju. Wrzucamy na to cebulę, którą oprószamy solą i szklimy przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy do niej czosnek, 50 dag mięsa mielonego drobiowego oraz ½ szkl. rodzynek. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry mielonej, ½ łyżeczki mielonego kminku, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, solą oraz sporą ilością pieprzu. Do tego wszystkiego dorzucamy 30 dag świeżego lub mrożonego szpinaku. Smażymy i mieszamy do momentu aż szpinak nabierze intensywnego zielonego koloru. Całość zdejmujemy z ognia i wtedy dodajemy ser typu feta. Wszystko mieszamy i odstawiamy.

Naleśniki
© Adobe Stock | ©petroos - stock.adobe.com

Robimy sos pomidorowy. Zawartość puszki pomidorów przekładamy do garnka. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru, oregano i bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tak przez kilka minut na średnim ogniu, aby sos nieco zgęstniał.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naleśniki nadziewamy, posypując masę łyżką startego sera, i zwijamy je w rulony. Układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym do pieczenia. Całość polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem w ilości ok. 20 dag. Zapiekamy bez przykrycia przez ok. 20 minut.

Naleśniki z piersią kurczaka pod serową poduszką

3 piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki. W misce łączymy ze sobą kurczaka, 200 g serka śmietankowego, pęczek posiekanej natki pietruszki, 10 pokrojonych pomidorków koktajlowych oraz 150 g kukurydzy z puszki. Powstały farsz nakładamy na wcześniej usmażone naleśniki i zwijamy je w sakiewki. Nadziane naleśniki umieszczamy w ceramicznej formie do pieczenia. Rozprowadzamy na nich serek śmietankowy, a na wierzchu układamy plastry żółtego sera. Wszystko zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Opcjonalnie zapiekane naleśniki z farszem mięsno-porowym

W przypadku tego dania ciasto na naleśniki robione jest nieco inaczej, gdyż z 2 szklanek mleka, 2 jajek, opakowania cebulowej zupy w proszku, 20 dag mąki, 1 łyżki kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki. Mleko ubijamy z jajkami oraz śmietaną. Do masy dodajemy zupę w proszku oraz mąkę w ilości takiej, by konsystencja ciasta była w sam raz do smażenia naleśników. Na końcu dodajemy posiekaną natkę. Naleśniki smażymy na patelni, a następnie nadziewamy farszem przygotowanym na bazie mięsa i warzyw.

Zagotowujemy w garnku 200 ml wody i wrzucamy do niej pokrojone w talarki 2 duże pory. Gotujemy je przez ok. 10 minut, a następnie wlewamy do nich 1 szkl. śmietanki kremówki oraz dodajemy 2-3 łyżki zasmażki. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia. 30 dag wieprzowego mięsa mielonego podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w paski zieloną paprykę, a następnie mieszamy wszystko razem z porami na śmietanie i doprawiamy do smaku. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dorzucamy więcej zasmażki. Naleśniki podajemy z gorącym nadzieniem, ale można je też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiec.

Naleśniki są tak uniwersalne, że można je jadać na najróżniejsze sposoby. Szczególnie smaczne są właśnie w postaci zapiekanek albo na słodko z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Przygotowując dania z naleśnikami w roli głównej, możemy popuścić wodze fantazji.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca