Trwa ładowanie...

Paszteciki – najlepsze ciasto i farsze

Co najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem? Każdy powie, że uszka, pierogi, krokiety i paszteciki. Oczywiście w wieczór wigilijny królują te nadziewane kapustą i grzybami, ale poza okresem świątecznym możemy nieco zaszaleć i wybrać inny rodzaj farszu. Co powiecie na paszteciki z mięsem albo szpinakiem? Gwarantuję, że również są pyszne. Zobaczcie, jak przygotować różne warianty tego uniwersalnego dania.

Paszteciki – najlepsze ciasto i farszeŹródło: Adobe Stock, fot: ©vivoo - stock.adobe.com
d39w3z3
d39w3z3

Przepisy na ciasto

Sekret pasztecików to nie tylko wyjątkowe nadzienie, ale również ciasto. I to od niego właśnie zaczniemy. Potem wystarczy przygotować wybrany farsz i cieszyć się niezwykle smacznym daniem.

Paszteciki z reguły robi się z ciasta drożdżowego, ale można też przygotować do nich ciasto półkruche drożdżowe albo po prostu kupić gotowe ciasto francuskie. Tego rodzaju wypieki zdecydowanie najlepiej smakują popijane czerwonym barszczem.

Przepis na ciasto drożdżowe do pasztecików

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 15 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli:

Przygotowanie:

  1. Jako pierwszy przygotowujemy zaczyn. Aby nie brudzić dwóch pojemników, możemy to zrobić w bardziej praktyczny sposób. W miskę wsypujemy całą mąkę. W środku robimy zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Całość przykrywamy kuchenną ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Następnie do mąki i drożdży dodajemy pozostałe składniki. Wszystko łączymy ręką i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Zagniatamy je w kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej na około godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy jeszcze chwilę i wałkujemy w prostokąt.
  4. Wzdłuż brzegu ciasta nakładamy wałeczek dowolnego farszu. Brzeg zawijamy i odcinamy od pozostałej części rozwałkowanego prostokąta. Powstały rulonik dzielimy na równej wielkości kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się farsz albo ciasto, a najlepiej jedno i drugie.
  5. Przed włożeniem do piekarnika nasze paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. Można też posypać ziarnami czarnuszki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Przepis na ciasto półkruche drożdżowe do pasztecików

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 125 g margaryny albo masła,
  • ½ szkl. śmietany 18%,
  • 20 g drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, aż stworzą one jednolitą masę. Zagniatamy ciasto w kulkę i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
  2. Po tym czasie postępujemy tak samo, jak w przepisie na ciasto drożdżowe, czyli nakładamy farsz, kroimy ciasto na równe części i pieczemy.

Ciasto francuskie kupujemy gotowe, więc wystarczy je tylko rozwinąć, nałożyć masę i pokroić w odpowiednie kawałki. Ciasto francuskie nie jest więc pracochłonne, a do tego szybko się piecze. Gotowe paszteciki są wyjątkowo lekkie i kruche, jednak pamiętajmy, że mimo wszystko jest ono bardziej tłuste, a przez to i kaloryczne niż ciasto drożdżowe.

d39w3z3

Przepisy na farsz

Każde z wyżej wymienionych rodzajów ciasta można nadziać dowolnym farszem. Poniżej możecie zapoznać się z przepisami na te najbardziej popularne i oczywiście – najsmaczniejsze.

Farsz z kapustą i grzybami, czyli wigilijny

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnie grzyby razem z wodą, w której się moczyły, zagotowujemy i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy jak najdrobniej. Wywaru nie wylewamy – jeszcze nam się przyda. Kapustę przepłukujemy zimną wodą i porządnie odciskamy. Następnie siekamy ją i umieszczamy w garnku. Zalewamy wywarem z grzybów i zagotowujemy. Gotujemy ją przez ok. 10 minut na sporym ogniu i bez pokrywki.
  3. Po tym czasie przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy tak przez 45-60 minut aż stanie się miękka. Jeśli wywar za bardzo nam się wygotuje, dolejmy nieco wody, ale tak, by jej poziom nie przekraczał wysokości kapusty.
  4. Cebulę obieramy i kroimy na drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Do ugotowanej kapusty dodajemy grzyby i cebulkę. Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Paszteciki
Fot: ©Monika - stock.adobe.com

Farsz z mielonego mięsa i pieczarek

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki kroimy z drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim najpierw cebulę, potem dorzucamy pieczarki i mięso. Lekko podsmażamy i przyprawiamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przez kilka minut dusimy po przykrywką.
  2. Potem patelnię odkrywamy, a jej zawartość smażymy, aż odparuje z niej nadmiar wody. Studzimy. Następnie do farszu dodajemy surowe jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy do połączenia się składników.

Farsz ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 300 g mrożonego szpinaku,
  • 120 g sera feta lub innego sera sałatkowego typu feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej. Krótko podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy zamrożony szpinak i dusimy, aż całkowicie się rozmrozi.
  2. Do masy dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość podsmażamy przez kilka minut i często mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz.
  3. Mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia. Przed nakładaniem farszu na ciasto należy go ostudzić.

Farsz z soczewicą

Składniki:

  • 1 szkl. brązowej albo zielonej soczewicy,
  • 4 suszone grzybki,
  • 1/2 łyżeczki + 5 łyżek oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 goździki,
  • 1 ziarno jałowca,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 spora szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wsypujemy soczewicę, dodajemy grzyby, ½ łyżeczki oleju i nieco soli. Wlewamy tyle wody, by jej poziom sięgał na 3 palce ponad soczewicę. Wszystko zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. W tym czasie cebulę kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy na nim cebulę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami i jałowcem.
  3. Gdy cebula będzie już miękka, wyjmujemy z niej przyprawy i zestawiamy z ognia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i zostawiamy w garnku.
  4. Dodajemy przesmażoną cebulkę wraz z olejem, sos sojowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką i jednolitą masę. Dolewamy mleko i ponownie blendujemy.
  5. Przed wykładaniem masy na ciasto, studzimy ją. Dla ułatwienia można ją nakładać z pomocą szprycy.

Chcecie zaskoczyć domowników lub gości wyjątkowymi pasztecikami? Wypróbujcie różne farsze i zróbcie degustację. Z pewnością każdy znajdzie wtedy coś dla siebie, a nasz wysiłek zostanie nagrodzony uśmiechniętymi twarzami i najedzonymi brzuchami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj