Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak miękkie. Sprytny sposób

Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach, żeby placki były elastyczne, miękkie i smaczne. Jak przyrządzić idealne naleśniki, by zachwyciły wszystkich domowników? Wypróbujcie prosty trik.

NaleśnikiNaleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Jadczak

Prosty trik, by naleśniki były miękkie

Jeśli chcesz, aby naleśniki wyszły wyjątkowo miękkie, delikatne i elastyczne, wypróbuj sprytny sposób. W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na średnich obrotach 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju lub roztopionego masła i szczyptę soli. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, a białka umieść w osobnej miseczce i odstaw. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Białka ubij na lekką, niezbyt sztywną pianę. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj ubite białka z ciastem, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki lub drewnianej łyżki. Ubite białka nadadzą naleśnikom piankową konsystencję i cudowną miękkość. Nawet po schłodzeniu i odstawieniu tak przygotowane naleśniki nie stracą swojej miękkości.

Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron. Dzięki dodaniu do ciasta oleju lub roztopionego masła nie będziesz musiał natłuszczać patelni.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki świetnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Na słodko możemy podać naleśniki z białym serem, dżemem, smażonymi jabłkami z cynamonem, nutellą i bananami, masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi, kremem kokosowym. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Naleśniki w wersji wytrawnej można podać z farszem mięsnym, szpinakowym, z kapustą i grzybami czy duszonymi warzywami. W każdym wydaniu będą smakować wyśmienicie.

Japońskie naleśniki

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja