Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak miękkie. Sprytny sposób

Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach, żeby placki były elastyczne, miękkie i smaczne. Jak przyrządzić idealne naleśniki, by zachwyciły wszystkich domowników? Wypróbujcie prosty trik.

NaleśnikiNaleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Jadczak

Prosty trik, by naleśniki były miękkie

Jeśli chcesz, aby naleśniki wyszły wyjątkowo miękkie, delikatne i elastyczne, wypróbuj sprytny sposób. W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na średnich obrotach 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju lub roztopionego masła i szczyptę soli. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, a białka umieść w osobnej miseczce i odstaw. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Białka ubij na lekką, niezbyt sztywną pianę. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj ubite białka z ciastem, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki lub drewnianej łyżki. Ubite białka nadadzą naleśnikom piankową konsystencję i cudowną miękkość. Nawet po schłodzeniu i odstawieniu tak przygotowane naleśniki nie stracą swojej miękkości.

Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron. Dzięki dodaniu do ciasta oleju lub roztopionego masła nie będziesz musiał natłuszczać patelni.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki świetnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Na słodko możemy podać naleśniki z białym serem, dżemem, smażonymi jabłkami z cynamonem, nutellą i bananami, masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi, kremem kokosowym. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Naleśniki w wersji wytrawnej można podać z farszem mięsnym, szpinakowym, z kapustą i grzybami czy duszonymi warzywami. W każdym wydaniu będą smakować wyśmienicie.

Japońskie naleśniki

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności