Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak miękkie. Sprytny sposób

Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach, żeby placki były elastyczne, miękkie i smaczne. Jak przyrządzić idealne naleśniki, by zachwyciły wszystkich domowników? Wypróbujcie prosty trik.

NaleśnikiNaleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Jadczak

Prosty trik, by naleśniki były miękkie

Jeśli chcesz, aby naleśniki wyszły wyjątkowo miękkie, delikatne i elastyczne, wypróbuj sprytny sposób. W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na średnich obrotach 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju lub roztopionego masła i szczyptę soli. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, a białka umieść w osobnej miseczce i odstaw. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Białka ubij na lekką, niezbyt sztywną pianę. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj ubite białka z ciastem, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki lub drewnianej łyżki. Ubite białka nadadzą naleśnikom piankową konsystencję i cudowną miękkość. Nawet po schłodzeniu i odstawieniu tak przygotowane naleśniki nie stracą swojej miękkości.

Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron. Dzięki dodaniu do ciasta oleju lub roztopionego masła nie będziesz musiał natłuszczać patelni.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki świetnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Na słodko możemy podać naleśniki z białym serem, dżemem, smażonymi jabłkami z cynamonem, nutellą i bananami, masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi, kremem kokosowym. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Naleśniki w wersji wytrawnej można podać z farszem mięsnym, szpinakowym, z kapustą i grzybami czy duszonymi warzywami. W każdym wydaniu będą smakować wyśmienicie.

Japońskie naleśniki

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥