Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak miękkie. Sprytny sposób

Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach, żeby placki były elastyczne, miękkie i smaczne. Jak przyrządzić idealne naleśniki, by zachwyciły wszystkich domowników? Wypróbujcie prosty trik.

NaleśnikiNaleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Jadczak

Prosty trik, by naleśniki były miękkie

Jeśli chcesz, aby naleśniki wyszły wyjątkowo miękkie, delikatne i elastyczne, wypróbuj sprytny sposób. W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na średnich obrotach 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju lub roztopionego masła i szczyptę soli. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, a białka umieść w osobnej miseczce i odstaw. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Białka ubij na lekką, niezbyt sztywną pianę. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj ubite białka z ciastem, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki lub drewnianej łyżki. Ubite białka nadadzą naleśnikom piankową konsystencję i cudowną miękkość. Nawet po schłodzeniu i odstawieniu tak przygotowane naleśniki nie stracą swojej miękkości.

Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron. Dzięki dodaniu do ciasta oleju lub roztopionego masła nie będziesz musiał natłuszczać patelni.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki świetnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Na słodko możemy podać naleśniki z białym serem, dżemem, smażonymi jabłkami z cynamonem, nutellą i bananami, masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi, kremem kokosowym. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Naleśniki w wersji wytrawnej można podać z farszem mięsnym, szpinakowym, z kapustą i grzybami czy duszonymi warzywami. W każdym wydaniu będą smakować wyśmienicie.

Japońskie naleśniki

Wybrane dla Ciebie
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce