Trwa ładowanie...

Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak miękkie. Sprytny sposób

Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach, żeby placki były elastyczne, miękkie i smaczne. Jak przyrządzić idealne naleśniki, by zachwyciły wszystkich domowników? Wypróbujcie prosty trik.

Naleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem Naleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem Źródło: Adobe Stock, fot: Pawel Jadczak
d2pj29h
d2pj29h

Prosty trik, by naleśniki były miękkie

Jeśli chcesz, aby naleśniki wyszły wyjątkowo miękkie, delikatne i elastyczne, wypróbuj sprytny sposób. W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera na średnich obrotach 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju lub roztopionego masła i szczyptę soli. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, a białka umieść w osobnej miseczce i odstaw. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Białka ubij na lekką, niezbyt sztywną pianę. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj ubite białka z ciastem, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki lub drewnianej łyżki. Ubite białka nadadzą naleśnikom piankową konsystencję i cudowną miękkość. Nawet po schłodzeniu i odstawieniu tak przygotowane naleśniki nie stracą swojej miękkości.

Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron. Dzięki dodaniu do ciasta oleju lub roztopionego masła nie będziesz musiał natłuszczać patelni.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki świetnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Na słodko możemy podać naleśniki z białym serem, dżemem, smażonymi jabłkami z cynamonem, nutellą i bananami, masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi, kremem kokosowym. Tak naprawdę ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Naleśniki w wersji wytrawnej można podać z farszem mięsnym, szpinakowym, z kapustą i grzybami czy duszonymi warzywami. W każdym wydaniu będą smakować wyśmienicie.

Japońskie naleśniki

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2pj29h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pj29h
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj