Najlepsze ciasto marchewkowe. Słodkie, wilgotne i aromatyczne
Przygotowanie ciasta marchewkowego nie jest specjalnie trudne. Najważniejszy jest wybór dobrej jakości składników, zwłaszcza marchewki, która powinna być świeża i soczysta.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Marchew obieramy ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Mąkę utrzeć mikserem z olejem (ja używałam spiralnych końcówek), dodajemy kolejno po jednym jajku.
- Miksujemy, aż masa zbieleje. Do masy dodajemy marchew, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy.
- Ciasto wykładamy do wysmarowanej i wysypanej blaszki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 1 godz w temp.180 st.C. Można polać polewą albo posypać pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl