Trwa ładowanie...
d3r3fih
10-03-2022 09:23

Najlepsza zupa rybna. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca

Przepis

Niezwykle esencjonalna i pyszna zupa rybna. Trudno o lepszy pomysł na postny obiad. Zupę rybną jemy zazwyczaj tylko w Wigilię. Jednak potrawa zasługuje na znacznie większe zainteresowanie, ponieważ jest smaczna, pożywna i także zdrowa.

d3r3fih
4.9
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 3-4 filety rybne (mogą być różne gatunki)
  • 1-2 rybie łby, kręgosłupy, ogony, ości (najlepiej łosoś, szczupak, sandacz)
  • warzywa na bulion: marchewka, pietruszka, seler, pora lub gotowa mrożona mieszanka warzywna (warzywa krojone w słupki)
  • przecier pomidorowy 3-4 łyżek (wg uznania) lub 2 duże świeże pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1-2 średnie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • liść laurowy 2-3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • bazylia
  • 1/3 szklanki białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 2 kostki bulionowe
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
Przepis
  • Zagotować w garnku wodę, włożyć umytą włoszczyznę: obraną marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę, selera, pora i natkę pietruszki. Dodać kostki bulionowe dla podbicia smaku. Posolić, dodać ziele i liść laurowy i gotować przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa łyżką cedzakową z wywaru i pokroić w słupki, odłożyć (cebulę, natkę i pora można wyrzucić).
  • Następnie do bulionu warzywnego dodać rybie łby, kości, kręgosłupy i ogony. Dodać łyżkę mielonej papryki, wino i gotować na wolnym ogniu przez minimum 30 minut. Paprykę, pomidory bez skóry, cebule i czosnek posiekać i całość podsmażyć na patelni z dodatkiem bazylii, a następnie zmiksować.
  • W tym czasie zupy nie należy mieszać, co najwyżej lekko przechylać garnek z jednej strony na drugą. Tak przygotowany wywar rybny przelać przez sito, dodać przecier pomidorowy i ugotowane wcześniej warzywa, przesmażoną i zmiksowaną paprykę, cebulę i czosnek i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Całość można zmiksować, jeśli ktoś gustuje w zupach-kremach.
  • Filety rybne posolić i obsmażyć na patelni. Dodać do zupy 10 minut przed końcem gotowania, by się nie rozpadły. Dodać rozmaryn i podgrzać. Zupę można podawać także bez smażonych fioletów rybnych. Po nalaniu zupy na talerze zadbać, by na każdym z nich znalazł się także kawałek ryby.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najlepsza zupa rybna. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj