Najlepsza zupa rybna. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca
Niezwykle esencjonalna i pyszna zupa rybna. Trudno o lepszy pomysł na postny obiad. Zupę rybną jemy zazwyczaj tylko w Wigilię. Jednak potrawa zasługuje na znacznie większe zainteresowanie, ponieważ jest smaczna, pożywna i także zdrowa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 3-4 filety rybne (mogą być różne gatunki)
- 1-2 rybie łby, kręgosłupy, ogony, ości (najlepiej łosoś, szczupak, sandacz)
- warzywa na bulion: marchewka, pietruszka, seler, pora lub gotowa mrożona mieszanka warzywna (warzywa krojone w słupki)
- przecier pomidorowy 3-4 łyżek (wg uznania) lub 2 duże świeże pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1-2 średnie cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- liść laurowy 2-3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziaren
- bazylia
- 1/3 szklanki białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
- 2 kostki bulionowe
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- Zagotować w garnku wodę, włożyć umytą włoszczyznę: obraną marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę, selera, pora i natkę pietruszki. Dodać kostki bulionowe dla podbicia smaku. Posolić, dodać ziele i liść laurowy i gotować przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa łyżką cedzakową z wywaru i pokroić w słupki, odłożyć (cebulę, natkę i pora można wyrzucić).
- Następnie do bulionu warzywnego dodać rybie łby, kości, kręgosłupy i ogony. Dodać łyżkę mielonej papryki, wino i gotować na wolnym ogniu przez minimum 30 minut. Paprykę, pomidory bez skóry, cebule i czosnek posiekać i całość podsmażyć na patelni z dodatkiem bazylii, a następnie zmiksować.
- W tym czasie zupy nie należy mieszać, co najwyżej lekko przechylać garnek z jednej strony na drugą. Tak przygotowany wywar rybny przelać przez sito, dodać przecier pomidorowy i ugotowane wcześniej warzywa, przesmażoną i zmiksowaną paprykę, cebulę i czosnek i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Całość można zmiksować, jeśli ktoś gustuje w zupach-kremach.
- Filety rybne posolić i obsmażyć na patelni. Dodać do zupy 10 minut przed końcem gotowania, by się nie rozpadły. Dodać rozmaryn i podgrzać. Zupę można podawać także bez smażonych fioletów rybnych. Po nalaniu zupy na talerze zadbać, by na każdym z nich znalazł się także kawałek ryby.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze