Najlepsza zupa na pierwsze chłody. Przygotuj prawdziwy japoński ramen

Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską. Jej książka "Tokio. Kultowe przepisy" to kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziemy w niej aż 100 wspaniałych przepisów. Wśród nich znajduje się oryginalna receptura na aromatyczny i rozgrzewający ramen.

Najlepsza zupa na pierwsze chłody. Przygotuj prawdziwy japoński ramenNajlepsza zupa na pierwsze chłody. Przygotuj prawdziwy japoński ramen
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 plastry wieprzowiny nibuta
  • 1 jajko na twardo
  • 2 cm pora, pociętego w ukośne plasterki (biała część)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 100 g suchego makaronu ramen

Bulion:

  • 400 ml wody
  • 4 łyżki sosu z wieprzowiny nibuta
  • 1 łyżka sosu nuoc-mam
  • pieprz

Przepis

  • Przygotuj dodatki: pokrój wieprzowinę nibuta na kawałki o grubości 1 cm i ugotuj jajko na twardo według uznania.
  • Jeśli z przygotowywania wieprzowiny zostanie sos, możesz marynować w nim jajko przez 2 godziny. W niewielkiej misce wymieszaj pokrojonego pora z olejem sezamowym, sosem sojowym oraz pieprzem.
  • Przygotuj składniki bulionu i zagotuj je na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, by zupa pozostawała gorąca.
  • Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedź.
  • Uwaga – makaron należy podawać natychmiast po ugotowaniu, bo inaczej traci smak i konsystencję. Przełóż makaron do dużej miski, wlej gorący bulion.
  • Dodaj plastry wieprzowiny nibuta, jajko i pieprz. Jedz natychmiast – danie jest gorące, ale za to właśnie lubimy ramen!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości