Najlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepis

Klasyk wśród polskich ciast. Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na porcję pysznej tradycyjnej szarlotki. Mamy jednak dobra wiadomość do osób, które są na diecie bezglutenowej. Nie musicie rezygnować z tego pysznego deseru. Oto przepis na genialną bezglutenową szarlotkę.

Najlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepisNajlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 140 g masła klarowanego – zimnego
  • 80 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki gryczanej niepalonej
  • 30 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1–1½ kg kwaśnych jabłek, np. szara reneta
  • 30 g ksylitolu (lub więcej – według preferencji)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Przepis

  • Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem dodajemy żółtka – ugniatamy do czasu, aż składniki zwiążą się w kulę. Zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie nastawiamy masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają, dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.
  • Wyjmujemy schłodzone ciasto. ¾ ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach C.
  • Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno pianę z 2 łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce