Najlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepis

Klasyk wśród polskich ciast. Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na porcję pysznej tradycyjnej szarlotki. Mamy jednak dobra wiadomość do osób, które są na diecie bezglutenowej. Nie musicie rezygnować z tego pysznego deseru. Oto przepis na genialną bezglutenową szarlotkę.

Najlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepisNajlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 140 g masła klarowanego – zimnego
  • 80 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki gryczanej niepalonej
  • 30 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1–1½ kg kwaśnych jabłek, np. szara reneta
  • 30 g ksylitolu (lub więcej – według preferencji)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Przepis

  • Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem dodajemy żółtka – ugniatamy do czasu, aż składniki zwiążą się w kulę. Zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie nastawiamy masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają, dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.
  • Wyjmujemy schłodzone ciasto. ¾ ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach C.
  • Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno pianę z 2 łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach C.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia