Najbardziej uczulające produkty na świątecznym stole

Zastawiony wspaniałymi, tradycyjnymi potrawami stół, to wizytówka Świąt Bożego Narodzenia. Niestety nie wszyscy mogą się raczyć wigilijnymi potrawami. Wśród produktów, których używa się do przygotowania świątecznych dań, wiele jest takich, które mogą wywołać reakcję alergiczną.

Obraz

/ 8Alergicy przy świątecznym stole

Obraz
© 123RF.COM

Zastawiony wspaniałymi, tradycyjnymi potrawami stół, to wizytówka Świąt Bożego Narodzenie. Niestety nie wszyscy mogą się raczyć wigilijnymi potrawami. Wśród produktów, których używa się do przygotowania świątecznych dań, wiele jest takich, które mogą wywołać reakcję alergiczną. Zazwyczaj przy wigilijnej wieczerzy spotykają się członkowie najbliższej rodziny, gospodarze doskonale więc wiedzą, czego kto nie może jeść. Coraz częściej się jednak zdarza się jednak, że ten magiczny wieczór spędzamy w hotelach, albo wśród znajomych, którzy nie koniecznie mają świadomość na co uczuleni są ich goście. Dlatego przygotowując wieczerzę lepiej się upewnić czy biesiadnicy mogą jeść wszystkie produkty. Warto też uprzedzić uczestników posiłku z czego zrobiliśmy poszczególne dania. Bądźmy też ostrożni, częstując wigilijnymi daniami dzieci. Dokładnie obserwujmy ich reakcję na posiłek. Jakie jeszcze uczulające produkty, tradycyjnie znajdują się na wigilijnym stole? Zapytaliśmy o to dietetyka Martę Kornacką z Akademii
Skutecznej Diety w Gdańsku.

/ 8Miód

Obraz
© 123RF.COM

Silnym alergenem, którego wiele osób niestety nie może jeść jest miód. Na ten naturalny smakołyk powinny uważać przede wszystkim osoby uczulone na jad pszczeli, a także na pyłki traw i drzew, ale nie tylko. O uczuleniu na miód może świadczyć wiele objawów, występujących po jego spożyciu, od problemów gastrycznych, przez zmiany skórne, po trudności z oddychaniem i przyspieszanie akcji serca. Miód dodawany do świątecznych słodkich wypieków to nie jedyny produkt, który może skutecznie zepsuć nam święta.

/ 8Orzechy

Obraz
© 123RF.COM

To silny alergen występujący niemal w każdym produkcie. Przy przygotowywaniu tradycyjnych potraw np. kluski makiem, makowiec, sernik, warto zrezygnować z dodawania orzechów i orzechów arachidowych (warto czytać etykiety, ponieważ bardzo dużo produktów może zawierać śladowe ilości orzechów lub orzechów arachidowych). Można je zastąpić innymi bakaliami, które będą równie dobrze smakowały.

/ 8Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie i karp to nieodzowny element wieczerzy wigilijnej. Chyba mało kto wyobraża sobie wieczerze bez ryby. Niestety nasi goście mogą być na nie uczuleni. Gdy mamy informację, że nasz gość jest alergikiem, musimy postawić na inne danie główne. Może to być np. smażony kotlet z sera, albo postne krokiety.

/ 8Jaja

Obraz
© 123RF.COM

W bardzo trudnej sytuacji są osoby uczulone na jaja. Dodajemy je bowiem do bardzo wielu potraw, przede wszystkim do ciast, zarówno słodkich, jak i tych na pierogi czy uszka. Zjedzenie takie dania może być dla alergika realnym zagrożeniem. Jeśli więc mamy wśród gości osobę uczuloną na jaja, musimy postawić na inny przepis na ciasto - na bazie mąki, wody i oleju. Jest równie smaczne, a co najważniejsze w pełni bezpieczne.

/ 8Grzyby

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najpopularniejszych alergenów na stole wigilijnym są grzyby. Niepozorne pierogi z kapustą i grzybami czy uszka mogą stanowić niemałe zagrożenie dla alergików. Jeśli nie mamy pewności, jak reagujemy na ten produkt, najlepiej unikać dań z grzybami. Niestety wigilijny barszcz przygotowywany z suszonymi grzybami również stanowi źródło alergenów. Jeżeli istnieje taka możliwość warto przygotować alternatywną opcję dla wyżej wymienionych potraw, które będą wolne od alergenów.

/ 8Gluten

Obraz
© 123RF.COM

Goście z nietolerancją glutenu nie będą w stanie zjadać klasycznych potraw przygotowywanych na pszennej mące. W obecnych czasach istnieje możliwość zamówienia tradycyjnych potraw pozbawionych glutenu lub można samemu je przygotować. Niestety przy gotowaniu należy uważać, aby nie stawiać produktów z glutenem w okolicach składników bezglutenowych, ponieważ zostaną one zanieczyszczone, a nasze starania spełzną na niczym.

/ 8Cytrusy

Obraz
© 123RF.COM

Mandarynki, pomarańcze i grejpfruty również stanowią wyzwanie dla alergików. Pomarańcze, mandarynki, cytryny, sok z cytryny to źródła alergenów. W tym wypadku lepiej zrezygnować z dodatku wyżej wymienionych składników do ciast lub innych produktów, chętnie spożywanych przez gości.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika