Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG
Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listy warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami oraz tych wolnych od chemii i zanieczyszczeń. Badane są owoce i warzywa dostępne na rynku amerykańskim, jednak warto mieć świadomość, które z nich wchłaniają i potrzebują do wzrostu najwięcej chemii. Poznajcie parszywą dwunastkę oraz bezpieczną piętnastkę.
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce – parszywa dwunastka
Na sklepowych półkach wszystkie pomidory są identyczne, czerwone i pękate. Zaraz obok leżą sprężyste i równe jak od linijki ogórki, dalej idealnie wybarwione na czerwono i zielono jabłka. Papryka niewiele ma w sobie słodyczy, za to nadrabia kształtem. A to tylko kilka przykładów z parszywej dwunastki, do której środki chemiczne zastosowane w produkcji wnikają w dużym stopniu. Poniższe warzywa i owoce warto kupować z certyfikowanych upraw ekologicznych, które pestycydów nie stosują:
Najmniej skażone warzywa i owoce – bezpieczna piętnastka
Jak to w naturze bywa, jest i sytuacja odwrotna. Są bowiem warzywa i owoce bardziej odporne na działanie pestycydów. Wystarczy je umyć, obrać ze skórki lub pozbawić zewnętrznych warstw liści, które kumulują najwięcej szkodliwych substancji:
- Awokado
- Słodka kukurydza
- Ananas
- Kapusta
- Cebula
- Groszek cukrowy mrożony
- Papaja
- Szparagi
- Mango
- Bakłażan
- Melon miodowy
- Kiwi
- Melon kantalupa
- Kalafior
- Brokuł
Analiza EWG opiera się na wynikach ponad 35 tysięcy próbek przebadanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz Agencję Żywności i Leków. W tym roku na próbkach warzyw i owoców, także mytych, a nawet obranych, znaleziono ponad 140 różnych pestycydów.
Jakie warzywa i owoce kupować?
Jak znaleźć rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy pojęcia, ile pestycydów jest w danym produkcie? Możemy na przykład unikać produktów z parszywej dwunastki. Jednak jak oprzeć się truskawkom i pomidorom w maju? Wówczas warto pamiętać o właściwym oczyszczeniu ich przed spożyciem. Tak pozbędziemy się części niechcianych substancji ze skórki owoców, ale nie z ich wnętrza.
Jak domowym sposobem oczyścić warzywa i owoce z pestycydów?
Najprostszym sposobem na oczyszczenie owoców i warzyw jest zamoczenie ich w wodzie z solą morską lub z sokiem z cytryny. Pozostawiamy je w mieszance na 10 minut, a potem płuczemy pod bieżącą wodą. Kolejna metoda wymaga użycia octu, sody oczyszczonej i pestek grejpfruta. Wszystkie te składniki mieszamy z wodą, a gotowy płyn przelewamy do butelki. Następnie pryskamy nim warzywa, czekamy godzinę i płuczemy je pod bieżącą wodą. Ostatni sposób polega na zamoczeniu ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem zasadowym. Do 1 litra wody dodajemy ½ szklanki octu jabłkowego – do tej mikstury wkładamy produkty na 2 minuty. Wyciągamy i płuczemy dokładnie, znów przez 2 minuty, w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody (na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej). W ostatnim kroku płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl