Trwa ładowanie...
dbd2pjh

Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listy warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami oraz tych wolnych od chemii i zanieczyszczeń. Badane są owoce i warzywa dostępne na rynku amerykańskim, jednak warto mieć świadomość, które z nich wchłaniają i potrzebują do wzrostu najwięcej chemii. Poznajcie parszywą dwunastkę oraz bezpieczną piętnastkę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG
Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce – raport EWG (iStock.com)
dbd2pjh

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce – parszywa dwunastka

Na sklepowych półkach wszystkie pomidory są identyczne, czerwone i pękate. Zaraz obok leżą sprężyste i równe jak od linijki ogórki, dalej idealnie wybarwione na czerwono i zielono jabłka. Papryka niewiele ma w sobie słodyczy, za to nadrabia kształtem. A to tylko kilka przykładów z parszywej dwunastki, do której środki chemiczne zastosowane w produkcji wnikają w dużym stopniu. Poniższe warzywa i owoce warto kupować z certyfikowanych upraw ekologicznych, które pestycydów nie stosują:

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Wiśnie
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Seler naciowy
  • Ziemniaki
  • Papryka

Najmniej skażone warzywa i owoce – bezpieczna piętnastka

Jak to w naturze bywa, jest i sytuacja odwrotna. Są bowiem warzywa i owoce bardziej odporne na działanie pestycydów. Wystarczy je umyć, obrać ze skórki lub pozbawić zewnętrznych warstw liści, które kumulują najwięcej szkodliwych substancji:

  • Awokado
  • Słodka kukurydza
  • Ananas
  • Kapusta
  • Cebula
  • Groszek cukrowy mrożony
  • Papaja
  • Szparagi
  • Mango
  • Bakłażan
  • Melon miodowy
  • Kiwi
  • Melon kantalupa
  • Kalafior
  • Brokuł

Analiza EWG opiera się na wynikach ponad 35 tysięcy próbek przebadanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz Agencję Żywności i Leków. W tym roku na próbkach warzyw i owoców, także mytych, a nawet obranych, znaleziono ponad 140 różnych pestycydów.

dbd2pjh

Jakie warzywa i owoce kupować?

Jak znaleźć rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy pojęcia, ile pestycydów jest w danym produkcie? Możemy na przykład unikać produktów z parszywej dwunastki. Jednak jak oprzeć się truskawkom i pomidorom w maju? Wówczas warto pamiętać o właściwym oczyszczeniu ich przed spożyciem. Tak pozbędziemy się części niechcianych substancji ze skórki owoców, ale nie z ich wnętrza.

Jak domowym sposobem oczyścić warzywa i owoce z pestycydów?

Najprostszym sposobem na oczyszczenie owoców i warzyw jest zamoczenie ich w wodzie z solą morską lub z sokiem z cytryny. Pozostawiamy je w mieszance na 10 minut, a potem płuczemy pod bieżącą wodą. Kolejna metoda wymaga użycia octu, sody oczyszczonej i pestek grejpfruta. Wszystkie te składniki mieszamy z wodą, a gotowy płyn przelewamy do butelki. Następnie pryskamy nim warzywa, czekamy godzinę i płuczemy je pod bieżącą wodą. Ostatni sposób polega na zamoczeniu ich najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, a potem zasadowym. Do 1 litra wody dodajemy ½ szklanki octu jabłkowego – do tej mikstury wkładamy produkty na 2 minuty. Wyciągamy i płuczemy dokładnie, znów przez 2 minuty, w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody (na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej). W ostatnim kroku płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie.

dbd2pjh

Zobacz też:
Jak bezpiecznie zostać weganinem?
Trend zero waste jest dla uprzywilejowanych
10 przepisów na sałatki

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Share

dbd2pjh

dbd2pjh
dbd2pjh