Nadziewane piersi z kurczaka
Kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami to wyśmienite danie obiadowe. Idealną sprawdzą się, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę i podać filety z kurczaka w innym stylu. Delikatne i smaczne. Pasują do gotowanych warzyw i ziemniaków. Przepis autorstwa Aliny Jasińskiej z bloga Gotuj ze mną.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na patelni około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki dokładnie wymieszać, odstawić.
Przepis
Piersi z kurczaka naciąć z boku, robiąc w środku kieszonkę. Uważać, aby wytworzyła się między dwoma płatami mięsa, bo w innym przypadku farsz wypłynie. Piersi dokładnie posolić, posypać pieprzem na wierzchu i w środku kieszonki. Do środka włożyć farsz, dwa brzegi mięsa spiąć wykałaczką lub dwoma, aby farsz nie wypłynął. Tak postąpić z wszystkimi filetami. Jajko roztrzepać, przygotować bułkę tartą.
Przepis
Na patelni rozgrzać olej, maczać filety w jajku, bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.