Na co pomaga żurawina i z czym smakuje najlepiej? Oto odpowiedź

Żurawina to wspaniały, ale wciąż niedoceniany przez nas owoc. Ma ona mnóstwo właściwości zdrowotnych, znanych i stosowanych w medycynie naturalnej od dawna.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żurawina to roślina zaliczana do rodzaju wrzosowatych. Rośnie na podmokłych terenach, np. torfowiskach, a jej najczęściej różowe kwiaty przypominają kształtem głowę żurawia. Żurawina obradza w krwistoczerwone, kuliste owoce, przypominające borówki, które mają bardzo cierpki smak. Jest to owoc pojawiający się późną jesienią, nawet po przymrozkach. W Polsce występuje w dwóch odmianach: wielkoowocowej i błotnej. Można ją uprawiać, jednak wymaga wyśrubowanych warunków, przede wszystkim dużej wilgotności i kwaśnych gleb.

Obecnie w sklepach można znaleźć żurawinę pakowaną; suszoną, liofilizowaną bądź kandyzowaną, przy czym najwięcej właściwości zdrowotnych zachowuje żurawina liofilizowana. Żurawinę kandyzowaną pokrywa cukier, a to nie jest dobre dla osób chcących się odchudzić, dlatego pamiętajmy o tym, kiedy będziemy chcieli wykorzystać ją jako przekąskę.

Żurawina – wartości odżywcze

Żurawina zawiera mnóstwo proantocyjanidów, czyli związków chemicznych zbawiennych dla układu moczowego. Jest także bogatym źródłem kwasów owocowych, garbników, antocyjanów, pektyn, flawonoidów. Zawiera także wiele witamin i składników mineralnych, np. witaminę C czy witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Żurawina – właściwości lecznicze

Żurawina jest przede wszystkim środkiem działającym moczopędnie i pomagającym wypłukiwać z dróg moczowych niebezpieczne bakterie E.coli, dlatego lekarze zalecają spożywanie jej w czasie zapalenia pęcherza, dróg moczowych, także podczas noszenia cewnika. Żurawina pomaga również na schorzenia neurologiczne, także chroni serce dzięki temu, że rozszerza naczynia krwionośne i zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Żurawina działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego pomaga na wrzody żołądka, schodzenia wątroby, zapalenie jamy ustnej i problemy z dziąsłami. Nieoceniona jest także jako lek na anginę, przeziębienie czy schorzenia reumatyczne, a także jako środek działający przeciw wolnym rodnikom, które powodują starzenie się komórek i przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Żurawina może działać także przeciwgrzybiczo.

Żurawina – kulinarne zastosowanie

Owoce żurawiny są bardzo cierpkie w smaku, dlatego najlepiej smakują przetworzone. Powszechnie używana jest konfitura z żurawiny, która nie jest aż tak słodka jak np. dżem truskawkowy i dlatego doskonale nadaje się do potraw mięsnych, np. bitek wieprzowych czy pieczeni drobiowej. W sklepach możemy znaleźć także soki żurawinowe i galaretki żurawinowe, najlepsze jednak są te wyrabiane w domowym zaciszu. Żurawina świetnie komponuje się ze słodkimi produktami, np. czekoladą, dlatego często dodaje się ją do ciast czekoladowych. Suszoną żurawinę możemy wrzucić np. do jogurtu naturalnego, kaszy manny bądź owocowej, słodkiej sałatki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw