Na co pomaga żurawina i z czym smakuje najlepiej? Oto odpowiedź
Żurawina to wspaniały, ale wciąż niedoceniany przez nas owoc. Ma ona mnóstwo właściwości zdrowotnych, znanych i stosowanych w medycynie naturalnej od dawna.
Żurawina to roślina zaliczana do rodzaju wrzosowatych. Rośnie na podmokłych terenach, np. torfowiskach, a jej najczęściej różowe kwiaty przypominają kształtem głowę żurawia. Żurawina obradza w krwistoczerwone, kuliste owoce, przypominające borówki, które mają bardzo cierpki smak. Jest to owoc pojawiający się późną jesienią, nawet po przymrozkach. W Polsce występuje w dwóch odmianach: wielkoowocowej i błotnej. Można ją uprawiać, jednak wymaga wyśrubowanych warunków, przede wszystkim dużej wilgotności i kwaśnych gleb.
Obecnie w sklepach można znaleźć żurawinę pakowaną; suszoną, liofilizowaną bądź kandyzowaną, przy czym najwięcej właściwości zdrowotnych zachowuje żurawina liofilizowana. Żurawinę kandyzowaną pokrywa cukier, a to nie jest dobre dla osób chcących się odchudzić, dlatego pamiętajmy o tym, kiedy będziemy chcieli wykorzystać ją jako przekąskę.
Żurawina – wartości odżywcze
Żurawina zawiera mnóstwo proantocyjanidów, czyli związków chemicznych zbawiennych dla układu moczowego. Jest także bogatym źródłem kwasów owocowych, garbników, antocyjanów, pektyn, flawonoidów. Zawiera także wiele witamin i składników mineralnych, np. witaminę C czy witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas.
Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado
Żurawina – właściwości lecznicze
Żurawina jest przede wszystkim środkiem działającym moczopędnie i pomagającym wypłukiwać z dróg moczowych niebezpieczne bakterie E.coli, dlatego lekarze zalecają spożywanie jej w czasie zapalenia pęcherza, dróg moczowych, także podczas noszenia cewnika. Żurawina pomaga również na schorzenia neurologiczne, także chroni serce dzięki temu, że rozszerza naczynia krwionośne i zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Żurawina działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego pomaga na wrzody żołądka, schodzenia wątroby, zapalenie jamy ustnej i problemy z dziąsłami. Nieoceniona jest także jako lek na anginę, przeziębienie czy schorzenia reumatyczne, a także jako środek działający przeciw wolnym rodnikom, które powodują starzenie się komórek i przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Żurawina może działać także przeciwgrzybiczo.
Żurawina – kulinarne zastosowanie
Owoce żurawiny są bardzo cierpkie w smaku, dlatego najlepiej smakują przetworzone. Powszechnie używana jest konfitura z żurawiny, która nie jest aż tak słodka jak np. dżem truskawkowy i dlatego doskonale nadaje się do potraw mięsnych, np. bitek wieprzowych czy pieczeni drobiowej. W sklepach możemy znaleźć także soki żurawinowe i galaretki żurawinowe, najlepsze jednak są te wyrabiane w domowym zaciszu. Żurawina świetnie komponuje się ze słodkimi produktami, np. czekoladą, dlatego często dodaje się ją do ciast czekoladowych. Suszoną żurawinę możemy wrzucić np. do jogurtu naturalnego, kaszy manny bądź owocowej, słodkiej sałatki.