Kulinarne inspiracje
Żurawina to owoc, który sprawdzi się w kuchni na wiele sposobów. Idealna do deserów, ale także mięs, sałatek i serów. Jesteście ciekawi, do czego warto ją dodać? Koniecznie sprawdźcie naszą galerię inspiracji, w której przedstawiamy pomysły na wykorzystanie świeżej żurawiny.
Żurawinowy sos do mięs
Żurawina dobrze komponuje się z pieczonym mięsem. Słodko-kwaśny sos z tych owoców będzie wyśmienitym dodatkiem nie tylko do pieczonego schabu i pieczeni, ale także do indyka, kurczaka, czy kaczki. Z powodzeniem może też zastąpić chociażby ketchup, który dodajemy do przygotowywanych w domu kanapek.
Żurawinowa konfitura
Słodka konfitura z żurawiny znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Możemy użyć jej w sposób tradycyjny – dodając do herbaty lub ciast i deserów z kaszy manny lub jogurtu. Jednak konfitura sprawdzi się też jako dodatek do mięs i serów. Zazwyczaj możemy spotkać ją w towarzystwie pieczonego sera camembert lub bardziej lokalnego oscypka.
Ciasto z żurawiną
Żurawina, podobnie jak inne sezonowe owoce, pasuje do ciast i deserów. Świeżą możemy dodać do sernika lub biszkoptu. Używajmy jej także w ciastach ucieranych lub z kruszonką. Ciekawym pomysłem będzie też tarta z żurawiną i czekoladą oraz waniliowe muffiny ze świeżymy owocami.
Sałatka z żurawiną
Dodanie żurawiny do sałatki pomoże nam zerwać z kulinarną rutyną. Świeże owoce i sałata to bardzo udane połączenie. Podobnie jak szpinak i kiełki. Z dodatkiem sera i orzechów zapomnimy o tradycyjnych sałatkach, a żurawina na dobre zagości w naszej kuchni.
Kompot z żurawiny
Od niedawna, zapomniane przez niektórych kompoty, coraz częściej znów pojawiają się w polskich domach. Jednym z owoców, które warto wykorzystać do ich przygotowania jest właśnie żurawina. Będzie nie tylko orzeźwiającym napojem, ale także solidną porcją witamin.