Żurawina. Efektowny dodatek do potraw

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Żurawina to owoc, który sprawdzi się w kuchni na wiele sposobów. Idealna do deserów, ale także mięs, sałatek i serów. Jesteście ciekawi, do czego warto ją dodać? Koniecznie sprawdźcie naszą galerię inspiracji, w której przedstawiamy pomysły na wykorzystanie świeżej żurawiny.

/ 6Żurawinowy sos do mięs

Obraz
© 123RF

Żurawina dobrze komponuje się z pieczonym mięsem. Słodko-kwaśny sos z tych owoców będzie wyśmienitym dodatkiem nie tylko do pieczonego schabu i pieczeni, ale także do indyka, kurczaka, czy kaczki. Z powodzeniem może też zastąpić chociażby ketchup, który dodajemy do przygotowywanych w domu kanapek.

/ 6Żurawinowa konfitura

Obraz
© 123RF

Słodka konfitura z żurawiny znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Możemy użyć jej w sposób tradycyjny – dodając do herbaty lub ciast i deserów z kaszy manny lub jogurtu. Jednak konfitura sprawdzi się też jako dodatek do mięs i serów. Zazwyczaj możemy spotkać ją w towarzystwie pieczonego sera camembert lub bardziej lokalnego oscypka.

/ 6Ciasto z żurawiną

Obraz
© 123RF

Żurawina, podobnie jak inne sezonowe owoce, pasuje do ciast i deserów. Świeżą możemy dodać do sernika lub biszkoptu. Używajmy jej także w ciastach ucieranych lub z kruszonką. Ciekawym pomysłem będzie też tarta z żurawiną i czekoladą oraz waniliowe muffiny ze świeżymy owocami.

/ 6Sałatka z żurawiną

Obraz
© 123RF

Dodanie żurawiny do sałatki pomoże nam zerwać z kulinarną rutyną. Świeże owoce i sałata to bardzo udane połączenie. Podobnie jak szpinak i kiełki. Z dodatkiem sera i orzechów zapomnimy o tradycyjnych sałatkach, a żurawina na dobre zagości w naszej kuchni.

/ 6Kompot z żurawiny

Obraz
© 123RF

Od niedawna, zapomniane przez niektórych kompoty, coraz częściej znów pojawiają się w polskich domach. Jednym z owoców, które warto wykorzystać do ich przygotowania jest właśnie żurawina. Będzie nie tylko orzeźwiającym napojem, ale także solidną porcją witamin.

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii