Musujące lody pomarańczowe. Pyszne orzeźwienie
Pyszny i orzeźwiający deser do przygotowania w kilka chwil. - Musujące, soczyste lody pomarańczowe na patyku. Dzieci będą się nimi zajadać w słoneczne dni - zapewnia Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 500 ml soku pomarańczowego (z miąższem albo bez)
- 30 g drobnego cukru
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
Przepis
Umyj i wytrzyj foremkę i patyczki. Wlej sok pomarańczowy do dużego dzbanka, dosyp cukier i dokładnie wymieszaj. Pora na prawdziwą zabawę. Dodawaj po trochu sodę oczyszczoną, podziwiając, jak mikstura musuje i bulgocze niczym czarodziejski eliksir. Im mocniej ją wymieszasz, tym bardziej urośnie, więc uważaj, żeby się nie przelała. Spróbuj, jak smakuje – jeśli będzie za słodka, dodaj trochę więcej soku pomarańczowego, a jeśli okaże się zbyt gorzka, dosyp cukru. Odstaw dzbanek na 15–20 minut, żeby musowanie ustało, a później przelej masę do foremki, wypełniając otwory tylko do mniej więcej trzech czwartych głębokości, bo zamarzając, lody zwiększają objętość. Podana ilość składników wystarczy na 6–8 lodów w zależności od rozmiarów twojej foremki. Wstaw lody do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny, a później rozkoszuj się nimi w upalne popołudnie.