Mus z gorzkiej czekolady i chili
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 225 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej
- 5 jajek
- 200 ml śmietany 36%
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- chili w proszku
1. Ubić żółtka z cukrem do momentu, aż powstanie biała masa.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać chili i odrobinę soli.
3. Ubić śmietanę.
4. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany.
5. Całość zmiksować dokładnie z ubitą masą z jajek i cukru oraz z ubitą śmietaną.
6. Gotowy mus przekładamy do pucharków i schładzamy w lodówce.
Przepis poleca "Księgowa w kuchni"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze