Mus czekoladowy z truskawkami
- Tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
- Świeże truskawki
- 4 jajka
- Szczypta soli
Tabliczkę czekolady podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do przestygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Podbić żółtka do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Gdy czekolada przestygnie, połączyć ją z żółtkami i dobrze wymieszać do powstania gęstej masy. Następnie dodać łyżkę ubitej piany z białek i energicznie wymieszać do uzyskania rzadszej konsystencji. Pozostałą pianę dodawać porcjami, i delikatnie wmieszać w masę. Trzeba robić to powoli i delikatnie żeby jak najbardziej napowietrzyć
masę.
Masę przelać do pucharków (najładniej wygląda w kieliszkach do białego wina w kształcie tulipana) i odstawić do lodówki na minimum 1,5h. W międzyczasie umyć i wyszypułkować truskawki, pokroić w plastry i ułożyć na masie. Dodatkowo udekorować truskawką z szypułką zawieszoną na brzegu kieliszka.
Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik narancs
Podziel się opinią
Komentarze