Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami
Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Dzięki przyprawom korzennym są niezwykle aromatyczne, a dodatek cukinii sprawia, że babeczki są w środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 300 g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 170 g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną)
- 50 g płatków migdałowych
- Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać.
- Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze