Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Dzięki przyprawom korzennym są niezwykle aromatyczne, a dodatek cukinii sprawia, że babeczki są w środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkamiMuffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami
Natalia Kudela

Składniki

  • 300 g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 170 g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną)
  • 50 g płatków migdałowych

Przepis

  • Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać.
  • Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀