Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Dzięki przyprawom korzennym są niezwykle aromatyczne, a dodatek cukinii sprawia, że babeczki są w środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkamiMuffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami
Natalia Kudela

Składniki

  • 300 g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 170 g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną)
  • 50 g płatków migdałowych

Przepis

  • Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać.
  • Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca