Trwa ładowanie...
d2bmc32
10-08-2022 13:30

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

Przepis

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Dzięki przyprawom korzennym są niezwykle aromatyczne, a dodatek cukinii sprawia, że babeczki są w środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2bmc32
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • 300 g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 170 g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną)
  • 50 g płatków migdałowych
Przepis
  • Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać.
  • Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2bmc32

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bmc32
d2bmc32
d2bmc32
d2bmc32
Więcej tematów
d2bmc32