Mrożenie surowych jajek. To prostsze niż myślisz

Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić jajka i jeżeli tak, to, jak to zrobić poprawnie. Bardzo łatwo jest popełnić przykry w konsekwencjach błąd, którego można uniknąć. Samo przechowywanie jajek w lodówce nie jest prostym zadaniem – trzeba dbać o to, by nie były poddawane gwałtownym zmianom temperatury, gdyż sprzyja to szybkiemu rozwojowi bakterii.

Czy jajka nadają się do mrożenia?
Źródło zdjęć: © 123RF

Czy jajka nadają się do zamrożenia?

Teoretycznie jajka można mrozić, aby wydłużyć ich świeżość. W praktyce jednak niepoprawnie poddane temu procesowi, po rozmrożeniu mogą nadawać się tylko do śmieci.

Jajka nie powinny być poddawane większym wahaniom temperatur. Należy pamiętać, aby nigdy nie mrozić ich w skorupkach. Po takim zabiegu mogłyby być jedynie przyczyną żołądkowych rewolucji.

Jak mrozić jajka?

Skoro jajek nie można mrozić w skorupkach, należy je rozbić i przelać do stabilnego pojemnika. Aby uniknąć mrożonej jajecznicy, przydatne będą większe foremki do lodów, które pomieszczą je całe. Można także mrozić oddzielnie żółtko i białko. Przed użyciem zamrożonych produktów należy je jedynie dokładnie wypłukać.

Zobacz także: Jajka - jeść czy nie?:

Mrożenie białek

Jeżeli do ciasta potrzebujesz użyć samych żółtek, białka możesz z powodzeniem zamrozić, używając foremek do kostek do lodów. Zamrożony produkt możesz przełożyć do woreczków strunowych. Jeśli nie potrzebujesz mrozić oddzielnie każdego białka, przelej je do niewielkiego woreczka i włóż do zamrażarki.

Zamrożone białka można użyć do wykonania bezy lub tradycyjnych kokosanek.

Mrożenie żółtek

Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały, należy użyć "utrwalacza" w postaci cukru lub soli. Najpierw należy żółtka utrzeć z odrobiną soli lub cukru (na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.

Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić – najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.

Jak widać, jajka nadają się do mrożenia. Należy jednak to robić mądrze, aby dbać o własne zdrowie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja