Trwa ładowanie...

Mrożenie surowych jajek. To prostsze niż myślisz

Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić jajka i jeżeli tak, to, jak to zrobić poprawnie. Bardzo łatwo jest popełnić przykry w konsekwencjach błąd, którego można uniknąć. Samo przechowywanie jajek w lodówce nie jest prostym zadaniem – trzeba dbać o to, by nie były poddawane gwałtownym zmianom temperatury, gdyż sprzyja to szybkiemu rozwojowi bakterii.

Mrożenie surowych jajek. To prostsze niż myśliszŹródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Czy jajka nadają się do zamrożenia?

Teoretycznie jajka można mrozić, aby wydłużyć ich świeżość. W praktyce jednak niepoprawnie poddane temu procesowi, po rozmrożeniu mogą nadawać się tylko do śmieci.

Jajka nie powinny być poddawane większym wahaniom temperatur. Należy pamiętać, aby nigdy nie mrozić ich w skorupkach. Po takim zabiegu mogłyby być jedynie przyczyną żołądkowych rewolucji.

Jak mrozić jajka?

Skoro jajek nie można mrozić w skorupkach, należy je rozbić i przelać do stabilnego pojemnika. Aby uniknąć mrożonej jajecznicy, przydatne będą większe foremki do lodów, które pomieszczą je całe. Można także mrozić oddzielnie żółtko i białko. Przed użyciem zamrożonych produktów należy je jedynie dokładnie wypłukać.

Zobacz także: Jajka - jeść czy nie?:

Mrożenie białek

Jeżeli do ciasta potrzebujesz użyć samych żółtek, białka możesz z powodzeniem zamrozić, używając foremek do kostek do lodów. Zamrożony produkt możesz przełożyć do woreczków strunowych. Jeśli nie potrzebujesz mrozić oddzielnie każdego białka, przelej je do niewielkiego woreczka i włóż do zamrażarki.

Zamrożone białka można użyć do wykonania bezy lub tradycyjnych kokosanek.

Mrożenie żółtek

Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały, należy użyć "utrwalacza" w postaci cukru lub soli. Najpierw należy żółtka utrzeć z odrobiną soli lub cukru (na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.

Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić – najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.

Jak widać, jajka nadają się do mrożenia. Należy jednak to robić mądrze, aby dbać o własne zdrowie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj