Trwa ładowanie...
ycipk-1tiiv2

Mrożenie surowych jajek. To prostsze niż myślisz

Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić jajka i jeżeli tak, to, jak to zrobić poprawnie. Bardzo łatwo jest popełnić przykry w konsekwencjach błąd, którego można uniknąć. Samo przechowywanie jajek w lodówce nie jest prostym zadaniem – trzeba dbać o to, by nie były poddawane gwałtownym zmianom temperatury, gdyż sprzyja to szybkiemu rozwojowi bakterii.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Czy jajka nadają się do mrożenia?
Czy jajka nadają się do mrożenia? (123RF)
ycipk-1tiiv2

Czy jajka nadają się do zamrożenia?

Teoretycznie jajka można mrozić, aby wydłużyć ich świeżość. W praktyce jednak niepoprawnie poddane temu procesowi, po rozmrożeniu mogą nadawać się tylko do śmieci.

Jajka nie powinny być poddawane większym wahaniom temperatur. Należy pamiętać, aby nigdy nie mrozić ich w skorupkach. Po takim zabiegu mogłyby być jedynie przyczyną żołądkowych rewolucji.

ycipk-1tiiv2

Jak mrozić jajka?

Skoro jajek nie można mrozić w skorupkach, należy je rozbić i przelać do stabilnego pojemnika. Aby uniknąć mrożonej jajecznicy, przydatne będą większe foremki do lodów, które pomieszczą je całe. Można także mrozić oddzielnie żółtko i białko. Przed użyciem zamrożonych produktów należy je jedynie dokładnie wypłukać.

Zobacz także: Jajka - jeść czy nie?:

Mrożenie białek

Jeżeli do ciasta potrzebujesz użyć samych żółtek, białka możesz z powodzeniem zamrozić, używając foremek do kostek do lodów. Zamrożony produkt możesz przełożyć do woreczków strunowych. Jeśli nie potrzebujesz mrozić oddzielnie każdego białka, przelej je do niewielkiego woreczka i włóż do zamrażarki.

ycipk-1tiiv2

Zamrożone białka można użyć do wykonania bezy lub tradycyjnych kokosanek.

Mrożenie żółtek

Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały, należy użyć "utrwalacza" w postaci cukru lub soli. Najpierw należy żółtka utrzeć z odrobiną soli lub cukru (na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.

ycipk-1tiiv2

Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić – najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.

Jak widać, jajka nadają się do mrożenia. Należy jednak to robić mądrze, aby dbać o własne zdrowie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku


ycipk-1tiiv2

ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2