Mrożenie surowych jajek. To prostsze niż myślisz

Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić jajka i jeżeli tak, to, jak to zrobić poprawnie. Bardzo łatwo jest popełnić przykry w konsekwencjach błąd, którego można uniknąć. Samo przechowywanie jajek w lodówce nie jest prostym zadaniem – trzeba dbać o to, by nie były poddawane gwałtownym zmianom temperatury, gdyż sprzyja to szybkiemu rozwojowi bakterii.

Czy jajka nadają się do mrożenia?
Źródło zdjęć: © 123RF

Czy jajka nadają się do zamrożenia?

Teoretycznie jajka można mrozić, aby wydłużyć ich świeżość. W praktyce jednak niepoprawnie poddane temu procesowi, po rozmrożeniu mogą nadawać się tylko do śmieci.

Jajka nie powinny być poddawane większym wahaniom temperatur. Należy pamiętać, aby nigdy nie mrozić ich w skorupkach. Po takim zabiegu mogłyby być jedynie przyczyną żołądkowych rewolucji.

Jak mrozić jajka?

Skoro jajek nie można mrozić w skorupkach, należy je rozbić i przelać do stabilnego pojemnika. Aby uniknąć mrożonej jajecznicy, przydatne będą większe foremki do lodów, które pomieszczą je całe. Można także mrozić oddzielnie żółtko i białko. Przed użyciem zamrożonych produktów należy je jedynie dokładnie wypłukać.

Zobacz także: Jajka - jeść czy nie?:

Mrożenie białek

Jeżeli do ciasta potrzebujesz użyć samych żółtek, białka możesz z powodzeniem zamrozić, używając foremek do kostek do lodów. Zamrożony produkt możesz przełożyć do woreczków strunowych. Jeśli nie potrzebujesz mrozić oddzielnie każdego białka, przelej je do niewielkiego woreczka i włóż do zamrażarki.

Zamrożone białka można użyć do wykonania bezy lub tradycyjnych kokosanek.

Mrożenie żółtek

Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały, należy użyć "utrwalacza" w postaci cukru lub soli. Najpierw należy żółtka utrzeć z odrobiną soli lub cukru (na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.

Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić – najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.

Jak widać, jajka nadają się do mrożenia. Należy jednak to robić mądrze, aby dbać o własne zdrowie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie