Mrożenie surowych jajek. To prostsze niż myślisz

Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić jajka i jeżeli tak, to, jak to zrobić poprawnie. Bardzo łatwo jest popełnić przykry w konsekwencjach błąd, którego można uniknąć. Samo przechowywanie jajek w lodówce nie jest prostym zadaniem – trzeba dbać o to, by nie były poddawane gwałtownym zmianom temperatury, gdyż sprzyja to szybkiemu rozwojowi bakterii.

Czy jajka nadają się do mrożenia?
Źródło zdjęć: © 123RF

Czy jajka nadają się do zamrożenia?

Teoretycznie jajka można mrozić, aby wydłużyć ich świeżość. W praktyce jednak niepoprawnie poddane temu procesowi, po rozmrożeniu mogą nadawać się tylko do śmieci.

Jajka nie powinny być poddawane większym wahaniom temperatur. Należy pamiętać, aby nigdy nie mrozić ich w skorupkach. Po takim zabiegu mogłyby być jedynie przyczyną żołądkowych rewolucji.

Jak mrozić jajka?

Skoro jajek nie można mrozić w skorupkach, należy je rozbić i przelać do stabilnego pojemnika. Aby uniknąć mrożonej jajecznicy, przydatne będą większe foremki do lodów, które pomieszczą je całe. Można także mrozić oddzielnie żółtko i białko. Przed użyciem zamrożonych produktów należy je jedynie dokładnie wypłukać.

Zobacz także: Jajka - jeść czy nie?:

Mrożenie białek

Jeżeli do ciasta potrzebujesz użyć samych żółtek, białka możesz z powodzeniem zamrozić, używając foremek do kostek do lodów. Zamrożony produkt możesz przełożyć do woreczków strunowych. Jeśli nie potrzebujesz mrozić oddzielnie każdego białka, przelej je do niewielkiego woreczka i włóż do zamrażarki.

Zamrożone białka można użyć do wykonania bezy lub tradycyjnych kokosanek.

Mrożenie żółtek

Żółtka jajek można zamrozić, podobnie jak białka. Jednak, aby się dobrze zachowały, należy użyć "utrwalacza" w postaci cukru lub soli. Najpierw należy żółtka utrzeć z odrobiną soli lub cukru (na 4 żółtka używamy 1/8 łyżeczki soli lub 1,5 łyżeczki cukru). Tak przygotowane żółtka rozlewamy do pojemnika do mrożenia lodu. Po tym czasie wyjmujemy pojemniki z zamrażalki i wyciskamy zamrożone żółtka do plastikowego, zamykanego szczelnie pojemnika lub plastikowej torebki z zapięciem strunowym.

Przed użyciem można takie żółtka rozmrozić – najlepiej w lodówce, aby proces nie był zbyt gwałtowny. Można również zamrożone żółtka zetrzeć na tarce i takie wiórki dodać do potrawy czy ciasta.

Jak widać, jajka nadają się do mrożenia. Należy jednak to robić mądrze, aby dbać o własne zdrowie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥