Nie tylko do sałatki caprese
Trudno wyobrazić sobie pizzę czy sałatkę caprese bez mozzarelli. Ten delikatny włoski ser może konkurować z polskim twarożkiem. Ma kremową konsystencję, łagodny smak i cudownie się ciągnie po podgrzaniu. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać mozzarellę w kuchni.
Polecamy przepis na tatara z pomnidorów:
Mozzarella w kuchni
Oryginalna mozzarella jest produkowana jedynie w południowo-środkowych regionach Włoch. Ser wytwarza się z mleka czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. W Polsce trudno kupić prawdziwą mozzarellę di bufala campana. Na dodatek jest ona dość droga. W naszych sklepach znajdziemy natomiast "podróbkę" z mleka krowiego. W Lidlu możemy ją kupić za mniej niż 2 złote. Mimo że nie może równać się z oryginałem, warto zaprosić ją do swojej kuchni. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasuje do kanapek, szaszłyków i sałatek z pomidorkami i bazylią. Świetnie smakuje również w towarzystwie truskawek, szpinaku i sosu balsamicznego. Roztopiona będzie doskonałym dodatkiem do grzanek, klopsików, makaronów, zapiekanek, pizzy czy zupy.
Kremowa zupa pomidorowa
Składniki: 2 puszki pomidorów, 1 szklanka passaty pomidorowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2-3 suszone pomidory, 2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, cukier, oregano, świeża bazylia, opakowanie mini mozzarelli, olej.
Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Dolej passatę i bulion, dodaj posiekane suszone pomidory i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. Zblenduj. Dodaj posiekane listki świeżej bazylii i mozzarellę. Podawaj z grzankami.
Neapolitańskie pulpeciki
Składniki: 500 g mięsa mielonej łopatki, 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 1 cebula, 1 kulka mozzarelli, 2 puszki krojonych pomidorów, sól, pieprz, cukier, tymianek, bazylia, olej, bułka tarta.
Przygotowanie: do mięsa dodaj jajko, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę. Mozzarellę pokrój w kostkę. Z mięsa formuj kulki, w każdą wciśnij kawałek mozzarelli. Pulpeciki usmaż na oleju. Po zdjęciu pulpecików z patelni zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pomidory i duś przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Do sosu przełóż pulpeciki i duś pod przykryciem ok. 20 minut.
Penne z mozzarellą i brokułami
Składniki: 300 g penne, 1 kulka mozzarelli, 1 brokuł, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Brokuła podziel na różyczki i zblanszuj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowany makaron, brokuły i pokrojoną w kostkę mozarellę. Dopraw. Podgrzewaj chwilę, aż ser się zacznie rozpuszczać.