Mozzarella - włoski przysmak w nowej odsłonie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko do sałatki caprese

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie pizzę czy sałatkę caprese bez mozzarelli. Ten delikatny włoski ser może konkurować z polskim twarożkiem. Ma kremową konsystencję, łagodny smak i cudownie się ciągnie po podgrzaniu. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać mozzarellę w kuchni.

Polecamy przepis na tatara z pomnidorów:

/ 5Mozzarella w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Oryginalna mozzarella jest produkowana jedynie w południowo-środkowych regionach Włoch. Ser wytwarza się z mleka czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. W Polsce trudno kupić prawdziwą mozzarellę di bufala campana. Na dodatek jest ona dość droga. W naszych sklepach znajdziemy natomiast "podróbkę" z mleka krowiego. W Lidlu możemy ją kupić za mniej niż 2 złote. Mimo że nie może równać się z oryginałem, warto zaprosić ją do swojej kuchni. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasuje do kanapek, szaszłyków i sałatek z pomidorkami i bazylią. Świetnie smakuje również w towarzystwie truskawek, szpinaku i sosu balsamicznego. Roztopiona będzie doskonałym dodatkiem do grzanek, klopsików, makaronów, zapiekanek, pizzy czy zupy.

/ 5Kremowa zupa pomidorowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki pomidorów, 1 szklanka passaty pomidorowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2-3 suszone pomidory, 2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, cukier, oregano, świeża bazylia, opakowanie mini mozzarelli, olej.
Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Dolej passatę i bulion, dodaj posiekane suszone pomidory i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. Zblenduj. Dodaj posiekane listki świeżej bazylii i mozzarellę. Podawaj z grzankami.

/ 5Neapolitańskie pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mięsa mielonej łopatki, 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 1 cebula, 1 kulka mozzarelli, 2 puszki krojonych pomidorów, sól, pieprz, cukier, tymianek, bazylia, olej, bułka tarta.
Przygotowanie: do mięsa dodaj jajko, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę. Mozzarellę pokrój w kostkę. Z mięsa formuj kulki, w każdą wciśnij kawałek mozzarelli. Pulpeciki usmaż na oleju. Po zdjęciu pulpecików z patelni zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pomidory i duś przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Do sosu przełóż pulpeciki i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

/ 5Penne z mozzarellą i brokułami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g penne, 1 kulka mozzarelli, 1 brokuł, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Brokuła podziel na różyczki i zblanszuj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowany makaron, brokuły i pokrojoną w kostkę mozarellę. Dopraw. Podgrzewaj chwilę, aż ser się zacznie rozpuszczać.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach