Mozzarella - włoski przysmak w nowej odsłonie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko do sałatki caprese

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie pizzę czy sałatkę caprese bez mozzarelli. Ten delikatny włoski ser może konkurować z polskim twarożkiem. Ma kremową konsystencję, łagodny smak i cudownie się ciągnie po podgrzaniu. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać mozzarellę w kuchni.

Polecamy przepis na tatara z pomnidorów:

/ 5Mozzarella w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Oryginalna mozzarella jest produkowana jedynie w południowo-środkowych regionach Włoch. Ser wytwarza się z mleka czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. W Polsce trudno kupić prawdziwą mozzarellę di bufala campana. Na dodatek jest ona dość droga. W naszych sklepach znajdziemy natomiast "podróbkę" z mleka krowiego. W Lidlu możemy ją kupić za mniej niż 2 złote. Mimo że nie może równać się z oryginałem, warto zaprosić ją do swojej kuchni. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasuje do kanapek, szaszłyków i sałatek z pomidorkami i bazylią. Świetnie smakuje również w towarzystwie truskawek, szpinaku i sosu balsamicznego. Roztopiona będzie doskonałym dodatkiem do grzanek, klopsików, makaronów, zapiekanek, pizzy czy zupy.

/ 5Kremowa zupa pomidorowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki pomidorów, 1 szklanka passaty pomidorowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2-3 suszone pomidory, 2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, cukier, oregano, świeża bazylia, opakowanie mini mozzarelli, olej.
Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Dolej passatę i bulion, dodaj posiekane suszone pomidory i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. Zblenduj. Dodaj posiekane listki świeżej bazylii i mozzarellę. Podawaj z grzankami.

/ 5Neapolitańskie pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mięsa mielonej łopatki, 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 1 cebula, 1 kulka mozzarelli, 2 puszki krojonych pomidorów, sól, pieprz, cukier, tymianek, bazylia, olej, bułka tarta.
Przygotowanie: do mięsa dodaj jajko, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę. Mozzarellę pokrój w kostkę. Z mięsa formuj kulki, w każdą wciśnij kawałek mozzarelli. Pulpeciki usmaż na oleju. Po zdjęciu pulpecików z patelni zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pomidory i duś przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Do sosu przełóż pulpeciki i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

/ 5Penne z mozzarellą i brokułami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g penne, 1 kulka mozzarelli, 1 brokuł, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Brokuła podziel na różyczki i zblanszuj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowany makaron, brokuły i pokrojoną w kostkę mozarellę. Dopraw. Podgrzewaj chwilę, aż ser się zacznie rozpuszczać.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców