Mozzarella - włoski przysmak w nowej odsłonie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko do sałatki caprese

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie pizzę czy sałatkę caprese bez mozzarelli. Ten delikatny włoski ser może konkurować z polskim twarożkiem. Ma kremową konsystencję, łagodny smak i cudownie się ciągnie po podgrzaniu. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać mozzarellę w kuchni.

Polecamy przepis na tatara z pomnidorów:

/ 5Mozzarella w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Oryginalna mozzarella jest produkowana jedynie w południowo-środkowych regionach Włoch. Ser wytwarza się z mleka czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. W Polsce trudno kupić prawdziwą mozzarellę di bufala campana. Na dodatek jest ona dość droga. W naszych sklepach znajdziemy natomiast "podróbkę" z mleka krowiego. W Lidlu możemy ją kupić za mniej niż 2 złote. Mimo że nie może równać się z oryginałem, warto zaprosić ją do swojej kuchni. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasuje do kanapek, szaszłyków i sałatek z pomidorkami i bazylią. Świetnie smakuje również w towarzystwie truskawek, szpinaku i sosu balsamicznego. Roztopiona będzie doskonałym dodatkiem do grzanek, klopsików, makaronów, zapiekanek, pizzy czy zupy.

/ 5Kremowa zupa pomidorowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki pomidorów, 1 szklanka passaty pomidorowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2-3 suszone pomidory, 2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, cukier, oregano, świeża bazylia, opakowanie mini mozzarelli, olej.
Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Dolej passatę i bulion, dodaj posiekane suszone pomidory i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. Zblenduj. Dodaj posiekane listki świeżej bazylii i mozzarellę. Podawaj z grzankami.

/ 5Neapolitańskie pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mięsa mielonej łopatki, 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 1 cebula, 1 kulka mozzarelli, 2 puszki krojonych pomidorów, sól, pieprz, cukier, tymianek, bazylia, olej, bułka tarta.
Przygotowanie: do mięsa dodaj jajko, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę. Mozzarellę pokrój w kostkę. Z mięsa formuj kulki, w każdą wciśnij kawałek mozzarelli. Pulpeciki usmaż na oleju. Po zdjęciu pulpecików z patelni zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pomidory i duś przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Do sosu przełóż pulpeciki i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

/ 5Penne z mozzarellą i brokułami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g penne, 1 kulka mozzarelli, 1 brokuł, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Brokuła podziel na różyczki i zblanszuj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowany makaron, brokuły i pokrojoną w kostkę mozarellę. Dopraw. Podgrzewaj chwilę, aż ser się zacznie rozpuszczać.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość