Mozzarella - włoski przysmak w nowej odsłonie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko do sałatki caprese

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie pizzę czy sałatkę caprese bez mozzarelli. Ten delikatny włoski ser może konkurować z polskim twarożkiem. Ma kremową konsystencję, łagodny smak i cudownie się ciągnie po podgrzaniu. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać mozzarellę w kuchni.

Polecamy przepis na tatara z pomnidorów:

/ 5Mozzarella w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Oryginalna mozzarella jest produkowana jedynie w południowo-środkowych regionach Włoch. Ser wytwarza się z mleka czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. W Polsce trudno kupić prawdziwą mozzarellę di bufala campana. Na dodatek jest ona dość droga. W naszych sklepach znajdziemy natomiast "podróbkę" z mleka krowiego. W Lidlu możemy ją kupić za mniej niż 2 złote. Mimo że nie może równać się z oryginałem, warto zaprosić ją do swojej kuchni. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasuje do kanapek, szaszłyków i sałatek z pomidorkami i bazylią. Świetnie smakuje również w towarzystwie truskawek, szpinaku i sosu balsamicznego. Roztopiona będzie doskonałym dodatkiem do grzanek, klopsików, makaronów, zapiekanek, pizzy czy zupy.

/ 5Kremowa zupa pomidorowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki pomidorów, 1 szklanka passaty pomidorowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2-3 suszone pomidory, 2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, cukier, oregano, świeża bazylia, opakowanie mini mozzarelli, olej.
Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Dolej passatę i bulion, dodaj posiekane suszone pomidory i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i cukrem. Zblenduj. Dodaj posiekane listki świeżej bazylii i mozzarellę. Podawaj z grzankami.

/ 5Neapolitańskie pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mięsa mielonej łopatki, 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 1 cebula, 1 kulka mozzarelli, 2 puszki krojonych pomidorów, sól, pieprz, cukier, tymianek, bazylia, olej, bułka tarta.
Przygotowanie: do mięsa dodaj jajko, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę. Mozzarellę pokrój w kostkę. Z mięsa formuj kulki, w każdą wciśnij kawałek mozzarelli. Pulpeciki usmaż na oleju. Po zdjęciu pulpecików z patelni zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pomidory i duś przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Do sosu przełóż pulpeciki i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

/ 5Penne z mozzarellą i brokułami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g penne, 1 kulka mozzarelli, 1 brokuł, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Brokuła podziel na różyczki i zblanszuj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj ugotowany makaron, brokuły i pokrojoną w kostkę mozarellę. Dopraw. Podgrzewaj chwilę, aż ser się zacznie rozpuszczać.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza