Mózg też musi jeść!

Jedzenie, po które sięgamy każdego dnia powinno nie tylko wypełniać nasz żołądek i niwelować uczucie głodu, ale przede wszystkim zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki odżywcze. Jednym z najważniejszych organów jest mózg. To prawdziwe centrum dowodzenia. Jeśli on szwankuje, także inne narządy i układy nie będą działały sprawnie. Dlatego o mózg trzeba dbać i dobrze go odżywiać. Czego potrzebują nasze szare komórki? Jak i czym je karmić? Sprawdźmy.

Mózg też musi jeść!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
8

Biorąc pod uwagę wyniki badań zespołu Gene'a Browmana z Uniwersytetu Zdrowia i Nauki w Oregonie, opublikowane w magazynie Neurology, łatwo zauważyć, że to co zdrowe dla całego organizmu, wspomaga też pracę mózgu. Badacze ogłosili bowiem, że najzdrowszą dietą dla tego organu jest ta oparta na warzywach, owocach i rybach. A przecież do takiego właśnie menu od lat namawiają nas dietetycy.

Badacze dokładnie sprawdzili jak taka dieta działa na mózg. Rezultaty robią wrażenie. Okazało się, że osoby których menu obfituje w kwasy omega-3 oraz witaminy: C, D, E oraz z grupy B miały nie tylko większe mózgi, ale też lepiej wypadały w testach sprawdzających pamięć i sprawność umysłową niż osoby stosujące dietą ubogą w kwasy omega-3 i witaminy.

Wiadomo jednak że ryba rybie nierówna, podobnie jak jedno warzywo jest lepsze niż inne. Które więc dokładnie składniki wspomagają pracę mózgu?

Prosto z morza

Cenne dla mózgu kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich. Regularnie sięgajmy więc po makrele, śledzie, halibuty, tuńczyki, łososie czy sardynki. Zdaniem naukowców z pewnością to się opłaci. Są na to dowody. Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w miesięczniku Archives of Neurology, u osób powyżej 65 roku życia jedzących systematycznie przez minimum sześć lat po dwie porcje tłustych ryb tygodniowo, badacze odnotowali aż o 13 proc. mniejszy spadek sprawności poznawczych niż w grupie seniorów, którzy po ryby sięgali rzadko.

Jednak nie tylko ryby mogą nam dostarczyć cennego kwasu tłuszczowego. W kwasy omega-3 bogate są też tłoczone na zimno oleje roślinne - zwłaszcza olej lniany oraz pestki słonecznika, dyni czy włoskie orzechy.

Dostarczając organizmowi cennych tłuszczów, warto też pamiętać o lecytynie, stymulującej komórki mózgowe. Znajdziemy ją w kiełkach pszenicy, orzechach włoskich czy soi.

*Węglowodany dla umysłu *
Choć wielu z nas z troski o figurę unika węglowodanów (zarówno prostych, jak i złożonych), musimy pogodzić się z tym, że nasz organizm zwyczajnie ich potrzebuje. Dotyczy to także, a może przede wszystkim, mózgu. Ten narząd zbudowany jest przede wszystkim z tłuszczu, a do pracy potrzebuje czystej glukozy - i to w ogromnych ilościach. Średnie dzienne zapotrzebowanie to ok. 140 g glukozy (co odpowiada około 560 kcal). Ważnie jednak, by cukier podawać regularnie i w małych dawkach. Łakocie czy słodkie napoje dadzą nam wprawdzie błyskawiczny zastrzyk energii, jednak nadmiaru kalorii nasz organizm nie zdoła wykorzystać w tak krótkim czasie. Część cukrów odłoży się więc w tkance tłuszczowej, poziom glukozy po krótkim czasie gwałtownie spadnie, a mózg będzie "domagał" się kolejnej porcji. Aby uniknąć takich sytuacji sięgajmy po produkty o niskim lub średnim ładunku glikemicznym, które stopniowo uwalniają cukier i utrzymują poziom glukozy we krwi na stałym poziomie. Dostarczając kilka razy dziennie niewielkie porcje
takich składników, zachowamy jasność umysłu i koncentrację na cały dzień.

Z jakich produktów najlepiej dostarczać węglowodanów złożonych? Przede wszystkim z kaszy, ryżu, pełnoziarnistego pieczywa i makaronu czy ziemniaków.

Witaminy z grupy B

Znaczenie witamin z grupy B dla optymalnego działania mózgu jest ogromne. Witamina B12 (zwana witaminą mózgu) poprawia pamięć i koncentrację. Jej niedobór jest przyczyną zaburzeń neurologicznych. Zbyt niski poziom witaminy B1 przekłada się z kolei na problemy z pamięcią i prowadzi do nerwowości, obniżenia nastroju, niepokoju i depresji. Potrzebna jest także witamina B2, oraz B3, uwalniająca energię z węglowodanów - mówi się, że jest dla mózgu tak samo ważna, jak wapń dla kości. Z kolei niedobór witaminy B6 może prowadzić do problemów z pamięcią, a brak B5 zaburza pracę układu nerwowego, wywołuje drażliwość, a nawet prowadzi do depresji. Mózg potrzebuje także kwasu foliowego (B9) – jego niedobór objawia się zmęczeniem, brakiem koncentracji i bezsennością.

Gdzie znajdziemy te składniki? W witaminy B2, B12 a także w B5 i B6 bogate są podroby - szczególnie wątroba. Dużo witamin z grupy B mają też otręby, drożdże, jajka, orzechy, rośliny strączkowe, warzywa - przede wszystkim zielone oraz ryby.

Moc witamin

Witamina C jest jedną z najważniejszych dla mózgu, będąc silnym przeciwutleniaczem chroni jego komórki przed działaniem wolnych rodników. Umożliwia także prawidłowe działanie sieci połączeń w mózgu. Dzięki witaminie C przekazywanie bodźców między komórkami nerwowymi staje się łatwiejsze. Jak pokazują wyniki wielu badań, wysoki poziom witaminy C we krwi poprawia funkcje poznawcze organizmu, a także chroni mózg przed udarami, zwyrodnieniami i chorobą Alzheimera. Gdzie znajdziemy witaminę C? Wbrew powszechnej opinii nie tylko w cytrusach. Najbogatsze źródła to: papryka, natka pietruszki, chrzan, brukselka, czarna porzeczka, truskawka, poziomka czy kiwi.

Jak pokazują wyniki badań opublikowanych w periodyku The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences nasz mózg nie może się też obyć bez witaminy D. Jej niskie stężenie we krwi prowadzi do występowania zaburzeń poznawczych. Z kolei wysoki poziom witaminy D znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych form demencji starczej. Jej najcenniejszym źródłem jest słońce. Niestety w naszej szerokości geograficznej mamy go zbyt mało. Dlatego warto pomyśleć o diecie wyrównującej niedobory. Sięgajmy zatem po tran, ryby i nabiał.

Witamina E, zwana witaminą młodości, jak żadna inna pozwala walczyć ze starością - zarówno fizyczną, jak i umysłową. Przede wszystkim wysokie stężenie witaminy we krwi spowalnia proces starzenia się komórek - także tych w mózgu - i chroni przed chorobą Parkinsona czy Alzheimerem. Jej niedobór może być z kolei przyczyną problemów neurologicznych wynikających z osłabionego przekazywania impulsów nerwowych. Ponieważ witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczu, jej niedobór grozi osobom, które próbują wyeliminować ten składnik z diety. Zanim jednak sięgniemy po suplementy, poszukajmy witaminy E w żywności i nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach. Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w migdałach, ziarnach słonecznika, olejach roślinnych, zielonych warzywach liściastych, zbożach, owocach morza i awokado.

*Siła cynku i magnezu *
Niedobory magnezu odbijają się na całym organizmie. Pierwsze objawy to podatność na stres i problemy z koncentracją. Dlatego w trosce o układ nerwowy, a także wspomaganie pracy mózgu, warto włączyć do diety produkty bogate w ten pierwiastek. Najwięcej magnezu znajdziemy w roślinach strączkowych, zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych oraz orzechach, morelach, bananach czy kakao. Najbogatszym źródłem cynku są natomiast skorupiaki i mięczaki – ostrygi, małże i inne owoce morza. Dostarczymy go organizmowi sięgając też po ryby, jaja, mięso, drożdże czy mleko. Mimo, że cynk jest pierwiastkiem śladowym i potrzebujmy tylko minimalnych ilości, pełni on istotną funkcję w działaniu układu nerwowego.

Owocowa moc

Bogate w witaminy i antyutleniacze owoce będą doskonałym uzupełnieniem diety dobrej dla mózgu. Cytrusy, jabłka, banany - wszystkie chronią mózg i poprawiają jego funkcje poznawcze. Nie zapominajmy też o czarnych jagodach, malinach, jeżynach, truskawkach czy borówkach. Wszystkie te poprawiają pamięć i koncentrację, warto więc na stałe włączyć je do jadłospisu.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
8

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne