Trwa ładowanie...

Młode ziemniaki. 5 przepisów, do których będziesz wracać przez całe lato

Czy jest coś lepszego niż młode ziemniaki? Czekamy na nie cały rok, by, poczynając od wczesnej wiosny, aż do końcówki lata, zajadać się tym pysznym dodatkiem do dań. Z masłem i koperkiem, ale czy tylko? Oczywiście, że nie! Poznajcie inspirujące przepisy na dania z młodych ziemniaków.

Młode ziemniaki można serwować na wiele sposobówMłode ziemniaki można serwować na wiele sposobówŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Młode ziemniaki z bobem i boczkiem

To cudowne, letnie danie, które łączy w sobie smak delikatnych młodych ziemniaków, intensywną zieleń bobu, na który sezon lada chwila ruszy, oraz smakowitego aromatu wędzonki.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków – wyszorowanych szczoteczką i dokładnie opłukanych
  • 450 g młodego bobu
  • 1 nieduża cebula
  • 300 g wędzonego boczku
  • ¼ pęczka szczypiorku lub natki pietruszki
  • przyprawy: grubo mielone sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować do miękkości, bób ugotować al dente i pozostawić do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie pokroić w kostkę boczek i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  3. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją delikatnie.
  4. Bób obrać z łupinek.
  5. Ugotowane ziemniaki odlać i pozostawić w garnku.
  6. Dodać do nich boczek z cebulą oraz obrany bób. Wymieszać ostrożnie.
  7. Wykładać porcjami na talerze – posolić i doprawić pieprzem, a następnie obsypać szczypiorkiem lub natką.
d3zrlz5

Podawać solo lub jako dodatek do dań – np. jajka sadzonego czy pieczonego kurczaka.

Ziemniaki Hasselback

Młode ziemniaki pod chrupiącą kruszonką

Młode ziemniaki skryte pod chrupiącą kruszonką z charakternego kwaśnego chleba żytniego z nutką ziół i parmezanu to niecodzienna propozycja na wiosenny czy letni obiad. Wystarczy orzeźwiająca sałatka lub… kefir. I gotowe! Smakowity obiad z ziemniakami w roli głównej zasmakuje zwłaszcza tym, dla których młode ziemniaki z masłem i koperkiem są nudne!

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków – wyszorowanych szczoteczką i dokładnie opłukanych
  • 300 g chleba żytniego czerstwego
  • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 150 g parmezanu
d3zrlz5

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować tak, by pozostały lekko twarde. Odlać i pozostawić do przestygnięcia.
  2. W międzyczasie w kielichu blendera umieścić czerstwy lub suchy chleb, dolać oliwę, dodać parmezan, czosnek, rozmaryn oraz pieprz.
  3. Zblendować dokładnie, dolewając oliwy, jeżeli kruszonka będzie zbyt sucha.
  4. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie i posypać kruszonką z chleba.
  5. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać do czasu, gdy ziemniaki staną się zupełnie miękkie, a kruszonka zrobi się złocista.

Podawać jako dodatek lub samodzielne danie, obsypane drobno posiekanym tymiankiem. Takie ziemniaki będą idealnie pasować również do mięs – steków wołowych, cielęcych, a nawet pieczonej ryby.

d3zrlz5

Młode ziemniaki pieczone z octem balsamicznym

A gdyby tak nie gotować, a upiec? Młode ziemniaki w stylu śródziemnomorskim, o wyjątkowo aromatycznej barwie i chrupiącej skórce, staną się hitem letnich imprez. Idealnie komponują się z sosami, pieczonymi mięsami, a nawet… kiełbasą z grilla.

Składniki:

  • 1 kg małych młodych ziemniaków – wyszorowanych szczoteczką i dokładnie opłukanych
  • ok. 200 ml octu balsamicznego
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • przyprawy: sól i pieprz
d3zrlz5

Przygotowanie:

  1. Wymieszać ocet, oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny.
  2. Dodać posiekane drobno zioła, wymieszać dokładnie.
  3. Do miski wrzucić ziemniaczki i wlać marynatę.
  4. Wymieszać dokładnie, a następnie wyłożyć wszystko na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego.
  5. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 60 minut (w przypadku większych ziemniaków czas pieczenia może się wydłużyć).
  6. Gdyby ziemniaki za szybko się przypiekały, należy przykryć je folią aluminiową.

Młode ziemniaki w sałatce

Młode ziemniaki można dodać do każdej sałatki, ale ta klasyczna sałatka ziemniaczana jest wyjątkowo lekką, prostą, a przy tym niebiańską w smaku propozycją dań z ziemniaków. Będzie pasować jako przystawka, danie główne i obowiązkowy dodatek do potraw z grilla.

d3zrlz5

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków – wyszorowanych szczoteczką i dokładnie opłukanych
  • 3-5 ogórków małosolnych
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • ½ czerwonej cebuli
  • sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oleju z pestek winogron, 1 łyżeczka octu winnego, sól oraz pieprz ziołowy
  • opcjonalnie: 3 ugotowane na twardo jajka lub 1 pęczek rzodkiewki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować, pilnując, by pozostały na tyle jędrne, żeby można było je z powodzeniem pokroić w plastry. Odstawić do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie pokroić w grubą kostkę ogórki małosolne (można zastąpić kiszonymi), cebulę pokroić w bardzo cienkie pióra, a koperek i szczypiorek posiekać drobno.
  3. Ostygnięte ziemniaki pokroić w niezbyt grube plastry lub w dużą kostkę.
  4. Wszystko wrzucić do miski.
  5. Przygotować sos, mieszając jego składniki rózgą, aż się połączą.
  6. Dodać do miski i wszystko delikatnie wymieszać.
  7. Można dodać ugotowane na twardo i pokrojone w plastry jajka lub pęczek rzodkiewki pokrojonej w cieniutkie plastry (do tego można dodać również młode listki rzodkiewki).
  8. Sałatkę odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
d3zrlz5

Grillowane młode ziemniaki

Gdy na grillu ląduje kiełbasa, warto urozmaicić posiłek ziemniakami. A młode ziemniaki z rusztu to majstersztyk, zwłaszcza jeśli zanurzymy je w lekko dymnej, ziołowej marynacie w klasycznym, polskim stylu. Takimi młodymi ziemniakami nie pogardzą mięsożercy i fani jarskich dań z grilla.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków – wyszorowanych szczoteczką i dokładnie opłukanych
  • marynata: 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, ½ łyżeczki cząbru, ½ łyżeczki mielonych ziaren kminku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub majeranku

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i ostudzone młode ziemniaki (najlepiej, by były to małe okazy, większe trzeba przekroić na pół) włożyć do naczynia.
  2. Zalać marynatą przygotowaną z czosnku, oliwy i ziół.
  3. Odstawić do lodówki – nawet na godzinę lub dwie, a następnie grillować na ruszcie, aż ziemniaki będą złociste.

Podawać z kiełbasą lub stekami z rusztu albo z gzikiem czy sosem tzatziki.

Sałatka ziemniaczana 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj