Młode ziemniaczki zapiekane w boczku
Młode ziemniaki z boczkiem są tak pyszne, że znikają raz dwa. sprawdzą się zarówno jako przekąska, a także jako dodatek do dania głównego. Będą się doskonale komponować z sałatką z sezonowych warzyw lub dipem czosnkowym. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ziemniaki dokładnie wyszorować lub lekko oskrobać. W garnku zagotować wodę, włożyć ziemniaki i lekko obgotować przez kilka minut.
- Ziemniaki odcedzić i przelać zimną wodą.
- Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Ziemniaki układać tak, by miejsce z końcówką plastra boczku było od spodu. W przeciwnym razie boczek może się rozwijać w trakcie pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec ziemniaki do zrumieniania. Można je także ułożyć na grillu i opiekać ze wszystkich stron, aż boczek się wytopi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl