WAŻNE
TERAZ

Co to był za mecz! Iga Świątek w półfinale Wimbledonu

Mleko w proszku. Sama chemia czy wartościowy produkt?

Zdarza się, że mlekiem w proszku zastępujemy to prawdziwe, bo nie grozi mu przeterminowanie, jest praktyczne i ma wiele zastosowań. Swoje pięć minut mleko w proszku miało zwłaszcza w czasach PRL-u. Wtedy to z jego pomocą przygotowywano tzw. coś z niczego, np. blok czekoladowy. Dzisiaj jednak mleko w proszku traci na popularności, głównie przez wzgląd na niepochlebne opinie, jakie krążą na jego temat. Czy jednak słusznie uważamy, że mleko w proszku to sama chemia i nie ma ono nic wspólnego z mlekiem krowim?

Mleko w proszkuZawartość składników odżywczych w mleku w proszku jest bardzo wysoka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mleko w proszku – skład

Choć trudno sobie wyobrazić proces proszkowania mleka, to na tym właśnie polega produkcja mleka w proszku. Nie jest to nic innego niż pozbawione wody mleko krowie, które w wyniku pasteryzacji nie zawiera już wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych i enzymów mleka.

Wstępnie przygotowane pełnotłuste lub odtłuszczone mleko jest zagęszczane, a następnie suszone. Dzięki temu mleko w proszku – produkt końcowy – zawiera nie więcej niż 4 proc. wody. Pasteryzacja to proces, w wyniku którego przedłużana jest przydatność do spożycia rozmaitych produktów. Nie zmienia ona jednak, a przynajmniej nie powinna zmieniać, właściwości odżywczych tychże produktów. Dlaczego więc posądzamy mleko w proszku o to, co najgorsze?

Być może dlatego, że w składzie mleka w proszku bardzo często znajdują się substancje mające przeciwdziałać zbrylaniu się produktu – fosforany wapnia. Do celów przemysłowych substancje te pozyskuje się ze złóż wapiennych, ale dla ludzkiego organizmu jest ona niemal obojętna. Dlaczego? Dlatego że fosforan wapnia to naturalny składnik naszych kości i zębów. Uczestniczy w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów. Ale uwaga, dzienna dawka fosforanu wapnia w naszej diecie nie powinna przekraczać 70 mg. Nadmiar tej substancji w organizmie, powoduje bowiem zaburzenie przyswajania cennych składników odżywczych z pożywienia.

Produkty, które źle przechowujesz

Ponadto powodem do krytyki mleka w proszku jest obecność w jego składzie oksysteroli, czyli produktów utleniania cholesterolu. Są one nie mniej szkodliwe niż tłuszcze trans. Warto też wiedzieć, że węglowodany obecne w mleku w proszku to głównie laktoza. Spożywanie sproszkowanego mleka przez osoby uczulone na laktozę może wywołać niepożądane reakcje, np. biegunkę.

Mleko w proszku – wartości odżywcze

Warto wiedzieć również, że zawartość składników odżywczych w mleku w proszku jest bardzo wysoka. 100 g pełnotłustego mleka w proszku zawiera: 496 kalorii; 26,5 g białka; tyle samo tłuszczu i 38 g węglowodanów. To całkiem sporo. Mleko w proszku uchodzi więc za produkt tuczący i przyczyniający się do przybierania na wadze. Może więc warto sięgnąć po mleko w proszku odtłuszczone? W mniej tłustej wersji tego produktu znajdziemy: 30 g białka, 47 g węglowodanów, a tłuszczu tylko 1 g. Wartość kaloryczna odtłuszczonego mleka w proszku to 320 kcal w 100 g. Ze względu na dużą zawartość białka w składzie mleko w proszku jest często obecne w diecie kulturystów.

Mleko w proszku – zastosowanie

Świeże mleko nadaje się do spożycia tylko przez kilka dni, natomiast mleko w proszku – ok. 3 lata. Z tego powodu jest to produkt bardzo często wykorzystywane w cukiernictwie i przemyśle mleczarskim. Z udziałem mleka w proszku powstają lody, słodycze i ciasta. W warunkach domowych również możemy wykorzystywać mleko w proszku do przygotowania deserów, koktajli czy gorących napojów – np. kawy czy herbaty zabielanej.

Blok czekoladowy
© Adobe Stock
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce