Mleko w proszku. Sama chemia czy wartościowy produkt?

Zdarza się, że mlekiem w proszku zastępujemy to prawdziwe, bo nie grozi mu przeterminowanie, jest praktyczne i ma wiele zastosowań. Swoje pięć minut mleko w proszku miało zwłaszcza w czasach PRL-u. Wtedy to z jego pomocą przygotowywano tzw. coś z niczego, np. blok czekoladowy. Dzisiaj jednak mleko w proszku traci na popularności, głównie przez wzgląd na niepochlebne opinie, jakie krążą na jego temat. Czy jednak słusznie uważamy, że mleko w proszku to sama chemia i nie ma ono nic wspólnego z mlekiem krowim?

Mleko w proszkuZawartość składników odżywczych w mleku w proszku jest bardzo wysoka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mleko w proszku – skład

Choć trudno sobie wyobrazić proces proszkowania mleka, to na tym właśnie polega produkcja mleka w proszku. Nie jest to nic innego niż pozbawione wody mleko krowie, które w wyniku pasteryzacji nie zawiera już wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych i enzymów mleka.

Wstępnie przygotowane pełnotłuste lub odtłuszczone mleko jest zagęszczane, a następnie suszone. Dzięki temu mleko w proszku – produkt końcowy – zawiera nie więcej niż 4 proc. wody. Pasteryzacja to proces, w wyniku którego przedłużana jest przydatność do spożycia rozmaitych produktów. Nie zmienia ona jednak, a przynajmniej nie powinna zmieniać, właściwości odżywczych tychże produktów. Dlaczego więc posądzamy mleko w proszku o to, co najgorsze?

Być może dlatego, że w składzie mleka w proszku bardzo często znajdują się substancje mające przeciwdziałać zbrylaniu się produktu – fosforany wapnia. Do celów przemysłowych substancje te pozyskuje się ze złóż wapiennych, ale dla ludzkiego organizmu jest ona niemal obojętna. Dlaczego? Dlatego że fosforan wapnia to naturalny składnik naszych kości i zębów. Uczestniczy w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów. Ale uwaga, dzienna dawka fosforanu wapnia w naszej diecie nie powinna przekraczać 70 mg. Nadmiar tej substancji w organizmie, powoduje bowiem zaburzenie przyswajania cennych składników odżywczych z pożywienia.

Produkty, które źle przechowujesz

Ponadto powodem do krytyki mleka w proszku jest obecność w jego składzie oksysteroli, czyli produktów utleniania cholesterolu. Są one nie mniej szkodliwe niż tłuszcze trans. Warto też wiedzieć, że węglowodany obecne w mleku w proszku to głównie laktoza. Spożywanie sproszkowanego mleka przez osoby uczulone na laktozę może wywołać niepożądane reakcje, np. biegunkę.

Mleko w proszku – wartości odżywcze

Warto wiedzieć również, że zawartość składników odżywczych w mleku w proszku jest bardzo wysoka. 100 g pełnotłustego mleka w proszku zawiera: 496 kalorii; 26,5 g białka; tyle samo tłuszczu i 38 g węglowodanów. To całkiem sporo. Mleko w proszku uchodzi więc za produkt tuczący i przyczyniający się do przybierania na wadze. Może więc warto sięgnąć po mleko w proszku odtłuszczone? W mniej tłustej wersji tego produktu znajdziemy: 30 g białka, 47 g węglowodanów, a tłuszczu tylko 1 g. Wartość kaloryczna odtłuszczonego mleka w proszku to 320 kcal w 100 g. Ze względu na dużą zawartość białka w składzie mleko w proszku jest często obecne w diecie kulturystów.

Mleko w proszku – zastosowanie

Świeże mleko nadaje się do spożycia tylko przez kilka dni, natomiast mleko w proszku – ok. 3 lata. Z tego powodu jest to produkt bardzo często wykorzystywane w cukiernictwie i przemyśle mleczarskim. Z udziałem mleka w proszku powstają lody, słodycze i ciasta. W warunkach domowych również możemy wykorzystywać mleko w proszku do przygotowania deserów, koktajli czy gorących napojów – np. kawy czy herbaty zabielanej.

Blok czekoladowy
© Adobe Stock
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce