Mleko w proszku. Sama chemia czy wartościowy produkt?

Zdarza się, że mlekiem w proszku zastępujemy to prawdziwe, bo nie grozi mu przeterminowanie, jest praktyczne i ma wiele zastosowań. Swoje pięć minut mleko w proszku miało zwłaszcza w czasach PRL-u. Wtedy to z jego pomocą przygotowywano tzw. coś z niczego, np. blok czekoladowy. Dzisiaj jednak mleko w proszku traci na popularności, głównie przez wzgląd na niepochlebne opinie, jakie krążą na jego temat. Czy jednak słusznie uważamy, że mleko w proszku to sama chemia i nie ma ono nic wspólnego z mlekiem krowim?

Mleko w proszkuZawartość składników odżywczych w mleku w proszku jest bardzo wysoka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Mleko w proszku – skład

Choć trudno sobie wyobrazić proces proszkowania mleka, to na tym właśnie polega produkcja mleka w proszku. Nie jest to nic innego niż pozbawione wody mleko krowie, które w wyniku pasteryzacji nie zawiera już wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych i enzymów mleka.

Wstępnie przygotowane pełnotłuste lub odtłuszczone mleko jest zagęszczane, a następnie suszone. Dzięki temu mleko w proszku – produkt końcowy – zawiera nie więcej niż 4 proc. wody. Pasteryzacja to proces, w wyniku którego przedłużana jest przydatność do spożycia rozmaitych produktów. Nie zmienia ona jednak, a przynajmniej nie powinna zmieniać, właściwości odżywczych tychże produktów. Dlaczego więc posądzamy mleko w proszku o to, co najgorsze?

Być może dlatego, że w składzie mleka w proszku bardzo często znajdują się substancje mające przeciwdziałać zbrylaniu się produktu – fosforany wapnia. Do celów przemysłowych substancje te pozyskuje się ze złóż wapiennych, ale dla ludzkiego organizmu jest ona niemal obojętna. Dlaczego? Dlatego że fosforan wapnia to naturalny składnik naszych kości i zębów. Uczestniczy w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów. Ale uwaga, dzienna dawka fosforanu wapnia w naszej diecie nie powinna przekraczać 70 mg. Nadmiar tej substancji w organizmie, powoduje bowiem zaburzenie przyswajania cennych składników odżywczych z pożywienia.

Produkty, które źle przechowujesz

Ponadto powodem do krytyki mleka w proszku jest obecność w jego składzie oksysteroli, czyli produktów utleniania cholesterolu. Są one nie mniej szkodliwe niż tłuszcze trans. Warto też wiedzieć, że węglowodany obecne w mleku w proszku to głównie laktoza. Spożywanie sproszkowanego mleka przez osoby uczulone na laktozę może wywołać niepożądane reakcje, np. biegunkę.

Mleko w proszku – wartości odżywcze

Warto wiedzieć również, że zawartość składników odżywczych w mleku w proszku jest bardzo wysoka. 100 g pełnotłustego mleka w proszku zawiera: 496 kalorii; 26,5 g białka; tyle samo tłuszczu i 38 g węglowodanów. To całkiem sporo. Mleko w proszku uchodzi więc za produkt tuczący i przyczyniający się do przybierania na wadze. Może więc warto sięgnąć po mleko w proszku odtłuszczone? W mniej tłustej wersji tego produktu znajdziemy: 30 g białka, 47 g węglowodanów, a tłuszczu tylko 1 g. Wartość kaloryczna odtłuszczonego mleka w proszku to 320 kcal w 100 g. Ze względu na dużą zawartość białka w składzie mleko w proszku jest często obecne w diecie kulturystów.

Mleko w proszku – zastosowanie

Świeże mleko nadaje się do spożycia tylko przez kilka dni, natomiast mleko w proszku – ok. 3 lata. Z tego powodu jest to produkt bardzo często wykorzystywane w cukiernictwie i przemyśle mleczarskim. Z udziałem mleka w proszku powstają lody, słodycze i ciasta. W warunkach domowych również możemy wykorzystywać mleko w proszku do przygotowania deserów, koktajli czy gorących napojów – np. kawy czy herbaty zabielanej.

Blok czekoladowy
© Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek