Zsiadłe mleko. Wymarzony dodatek do młodych ziemniaczków

Zsiadłe mleko to przysmak naszego dzieciństwa, naszych rodziców i dziadków. Chociaż dzisiaj spotkać je można coraz rzadziej, to wciąż jest doceniane za walory zdrowotne i smakowe. Warto jest włączyć je na stałe do swojej codziennej diety.

Zsiadłe mlekoZsiadłe mleko świetnie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami i sadzonym jajkiem
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Najważniejsza zaletą zsiadłego mleka jest to, że generalnie "robi się samo". Wystarczy tylko odstawić je na jakiś czas w naczyniu, najlepiej w zaciemnionym i ciepłym miejscu. Zsiadłe mleko powstaje przez naturalną fermentację mlekową pod wpływem działania bakterii, dzięki temu dzieli się na dwie substancje: bardziej płynną, wodnistą, lekko żółtawą zwaną serwatką oraz na bardziej gęstą, lekko galaretowatą. Co ważne jednak, jedynie mleko niepasteryzowane, a więc – jakbyśmy powiedzieli – prosto od krowy, jest w stanie w ten sposób bardzo szybko i samoistnie sfermentować.

Co prawda, po jakimś czasie mleko UHT zmienia swój smak i strukturę tak jak mleko niepasteryzowane, ale jest to objaw psucia się. Dziś, jak wiemy, bardzo trudno jest dostać w sklepach naturalne, nieprzetworzone mleko, z wysoką zawartością tłuszczu, a to "prosto od krowy" często jest znacznie droższe.

Mleko pasteryzowane jednakże może sfermentować, trzeba mu w tym nieco pomóc. Sprawdzonym sposobem na szybką fermentację jest dosypanie cukru, dodanie kilku łyżek kwaśnej śmietany lub pałeczek kwasu mlekowego, które są dostępne w sklepach. Oczywiście można kupić także gotowe zsiadłe mleko.

Dlaczego nie powinniśmy pić kawy z mlekiem

Zsiadłe mleko – wartości odżywcze

W zsiadłym mleku znajdziemy przede wszystkim dobroczynne żywe kultury bakterii i dużo składników odżywczych. Zawiera ono witaminy z grupy B, witaminę A, także potas i dużą ilość wapnia i białka. Zsiadłe mleko nie zawiera laktozy, gdyż podczas fermentacji jest rozkładana przez bakterie, dlatego stanowi zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla osób, które laktozy nie tolerują. W 100 g zsiadłego mleka znajduje się ok. 50 kcal, zatem mogą je spożywać osoby odchudzające się.

Zsiadłe mleko – właściwości lecznicze

Żywe kultury bakterii zawarte w zsiadłym mleku bardzo korzystnie wpływają na stan układu pokarmowego, gdyż odbudowują florę jelitową, a także pomagają zlikwidować zapalenie żołądka, wrzody, biegunki i zaparcia. Ponadto dzięki niemu nasza skóra zachowuje młody wygląd, jest dobrze nawilżona, a zawarty w zsiadłym mleku potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Zsiadłe mleko działa także korzystnie na układ kostny.

Zsiadłe mleko – kulinarne zastosowanie

Zsiadłe mleko najlepiej pić bezpośrednio z lodówki, gdyż schłodzone smakuje najlepiej. W zależności od upodobań, można wymieszać obie warstwy zsiadłego mleka i w takiej postaci je pić, można też spożywać osobno skrzep kwasowy oraz serwatkę.

Zsiadłe mleko świetnie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami i sadzonym jajkiem, dlatego w tym zestawieniu jest najbardziej znane. Co istotne jednak, ze zsiadłego mleka można wyrabiać dodatkowo inne, mleczne produkty, jak np. ser twarogowy. Prócz tego zsiadłe mleko może być bazą do racuchów jadanych na słodko z owocami, a na jego bazie można wyrabiać ciasto bądź sporządzać chłodniki z rożnych warzyw, np. buraków.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca