Mleko w proszku. Hit czy kit?

Znajduje się w jogurtach, słodyczach, a nawet wędlinach. Mleko w proszku często stosujemy jako dodatek do domowych wypieków czy deserów. Produkt otrzymywany w wyniku odparowywania mleka krowiego wywołuje jednak sporo kontrowersji. Czy opinie o jego szkodliwości są uzasadnione?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Technikę pozyskiwania mlecznego koncentratu znano już w XIII wieku. Słynny podróżnik Marco Polo opisywał, że Chińczycy i Mongołowie, w efekcie odtłuszczania mleka na słońcu, uzyskują produkt o konsystencji pasty. Jednak dopiero w XIX w. opracowano efektywną technologię wytwarzania mleka w proszku. Jej autorem był rosyjski chemik Mikołaj Dirchoff.

Na przełomie XIX i XX w. produkcję koncentratu zwanego Albuminozą rozpoczęły warszawskie zakłady mleczarskie Karola Henneberga. "Pierwszy i jedyny krajowy przetwór odżywczy niezawierający żadnych składników sztucznych. Najodpowiedniejszy pokarm dla dzieci nawet w najwcześniejszym okresie życia, mogący zastąpić mleko i wszelkie inne pokarmy. (…) Albuminoza nadaje się również dla osób wszelkiego wieku, osłabionych długotrwałą chorobą, dla chorych na niedokrwistość, gruźlicę i wycieńczenie z jakichkolwiek bądź powodów. Będąc pożywieniem nader smacznem, Albuminoza nadaje się jako dodatek do wszelkich potraw i napojów" – zachwalała w 1907 r. jedna z gazet.

Mleko w proszku sprzedawano wówczas głównie w aptekach. Dziś jest produktem dostępnym powszechnie, po rozpuszczeniu stosowanym do przygotowywania koktajli, gorących napojów (np. kawy czy kakao), deserów i wypieków. Często spożywamy je również nieświadomie, gdyż koncentrat znajdziemy nie tylko w składzie rozmaitych przetworów mlecznych, ale także pieczywie, słodyczach, lodach czy… wędlinach. Jak działa to na nasze zdrowie?

Gdzie się podziały witaminy?

Mleko w proszku powstaje w wyniku odparowania mleka krowiego i pozbawienia go niemal całej zawartości wody. Surowiec, z którego się je wytwarza, musi pochodzić od zdrowych zwierząt, powinien być świeży, o normalnej kwasowości i wysokiej jakości mikrobiologicznej oraz bez oznak rozwoju szkodliwych drobnoustrojów.

Poddanie mleka takiej obróbce znacznie wydłuża jego trwałość, ale jednocześnie wpływa na obniżenie właściwości odżywczych, przede wszystkim powoduje utratę cennych witamin zawartych w świeżym surowcu, zwłaszcza retinolu (czysta forma witaminy A, skutecznie odmładza skórę), beta-karotenu (wzmacnia odporność i dba o prawidłowe funkcjonowanie wzroku), kwasu foliowego (szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, ponieważ chroni płód przed wadami rozwojowymi), B2 (odgrywa istotną rolę w procesach przemiany materii, niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji przeciwciał przez układ immunologiczny) oraz B12 (poprawia apetyt i pomaga uporać się ze stresem).

Na szczęście podczas produkcji mleka w proszku zachowana zostaje zawartość innych cennych składników, w tym pełnowartościowego białka (przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości) oraz wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów.

Uwaga na oksysterole

Warto pamiętać, że mleko w proszku jest produktem kalorycznym – w 100 gramach może kryć się nawet 500 kcal. Jeśli dbamy o linię, lepiej sięgać po mleko odtłuszczone, dostarczające 300-350 kcal.

Jednak znacznie bardziej niebezpieczne dla naszego zdrowia są oksysterole, czyli związki stanowiące produkt utleniania cholesterolu zawartego w świeżym mleku, powstające w procesie jego odparowywania. Ich nadmiar przyczynia się do miażdżycy tętnic, której rozwój znacznie zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy zatoru płuc.
Niektóre badania naukowe sugerują, że częste spożywanie oksysteroli sprzyja też powstawaniu nowotworów piersi czy skóry. By zminimalizować niebezpieczeństwo, należy nie tylko z umiarem sięgać po mleko w proszku, ale również pamiętać o wzbogacaniu jadłospisu produktami bogatymi w antyoksydanty, "wymiatające" wolne rodniki, odpowiedzialne za namnażanie się komórek rakowych, ale również przyspieszające procesy starzenia organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇