Mizeria po węgiersku. Wystarczy jeden składnik, by odmienić klasyczną surówkę

Mizeria często gości na polskich stołach – lubimy ją latem, gdy świeże zielone ogórki są najsmaczniejsze. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i śmietana lub ocet. Ale wystarczy jeden składnik, by polska, klasyczna mizeria zamieniła się w węgierską. Spróbujcie, ten smak was zaskoczy.

Mizeria po węgierskuMizeria po węgiersku
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • ½ kg ogórków gruntowych lub 2 ogórki „węże”
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego, ewentualnie sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przepis

  • Ogórki pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na mandolinie, tak samo postąpić z cebulą – jej plasterki muszą być cienkie niczym pergamin.
  • Wrzucić warzywa do miski i delikatnie posolić, a po upływie kilkunastu minut odlać wodę, która zbierze się na dnie miski do szklanki.
  • Ok. ½ szklanki wody spod ogórków wymieszać z octem, odrobiną soli, pieprzem i papryką słodką.
  • Dodać do ogórków, wymieszać i podawać.
  • Węgrzy do takiej mizerii często dodają jeszcze strąk zielonej papryki, pokrojonej w paski, a także 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru