Trwa ładowanie...
d3tw48b
oprac. Karolina Rozmus

Mizeria po węgiersku. Wystarczy jeden składnik, by odmienić klasyczną surówkę

Przepis

Mizeria często gości na polskich stołach – lubimy ją latem, gdy świeże zielone ogórki są najsmaczniejsze. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i śmietana lub ocet. Ale wystarczy jeden składnik, by polska, klasyczna mizeria zamieniła się w węgierską. Spróbujcie, ten smak was zaskoczy.

d3tw48b
1.8
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • ½ kg ogórków gruntowych lub 2 ogórki „węże”
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego, ewentualnie sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Przepis
  • Ogórki pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na mandolinie, tak samo postąpić z cebulą – jej plasterki muszą być cienkie niczym pergamin.
  • Wrzucić warzywa do miski i delikatnie posolić, a po upływie kilkunastu minut odlać wodę, która zbierze się na dnie miski do szklanki.
  • Ok. ½ szklanki wody spod ogórków wymieszać z octem, odrobiną soli, pieprzem i papryką słodką.
  • Dodać do ogórków, wymieszać i podawać.
  • Węgrzy do takiej mizerii często dodają jeszcze strąk zielonej papryki, pokrojonej w paski, a także 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mizeria po węgiersku. Wystarczy jeden składnik, by odmienić klasyczną surówkę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
15
Share
d3tw48b
d3tw48b
d3tw48b
d3tw48b
d3tw48b
Więcej tematów
d3tw48b