Mizeria po węgiersku. Wystarczy jeden składnik, by odmienić klasyczną surówkę
Mizeria często gości na polskich stołach – lubimy ją latem, gdy świeże zielone ogórki są najsmaczniejsze. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i śmietana lub ocet. Ale wystarczy jeden składnik, by polska, klasyczna mizeria zamieniła się w węgierską. Spróbujcie, ten smak was zaskoczy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: |
- Ogórki pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na mandolinie, tak samo postąpić z cebulą – jej plasterki muszą być cienkie niczym pergamin.
- Wrzucić warzywa do miski i delikatnie posolić, a po upływie kilkunastu minut odlać wodę, która zbierze się na dnie miski do szklanki.
- Ok. ½ szklanki wody spod ogórków wymieszać z octem, odrobiną soli, pieprzem i papryką słodką.
- Dodać do ogórków, wymieszać i podawać.
- Węgrzy do takiej mizerii często dodają jeszcze strąk zielonej papryki, pokrojonej w paski, a także 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze