Pieprz biały

Biały pieprz jest przyprawą, która coraz częściej znajduje zastosowanie w polskiej kuchni. Przede wszystkim stanowi ona skuteczny zamiennik dla zdecydowanie popularniejszego u nas pieprzu czarnego. Z czego wytwarza się białą odmianę tej przyprawy? Do jakich dań najlepiej ją stosować?

Obraz
Źródło zdjęć: © WP

Dawniej pieprz uważany był za jeden z najcenniejszych dostępnych surowców naturalnych. Od czasów średniowiecznych przyprawa nie tylko traktowana była jako wyjątkowy dodatek do dań, ale również środek płatniczy o dużej wartości. Nierzadko zdarzało się, że za sprowadzenie aromatycznego pieprzu ofiarowano kupcom niemałe ilości czystego złota. Dziś przyprawa dostępna jest w każdym sklepie, a jej cena nie należy do wysokich. Na marketowych półkach obok tradycyjnego czarnego pieprzu znaleźć możemy wiele jego odmian. Jedną z nich jest chociażby pieprz biały, który cechuje się nieco subtelniejszym smakiem i intensywniejszym aromatem.

Biały pieprz – jak się wytwarza?

Pieprz biały uzyskuje się z tej samej rośliny, co pieprz czarny. Piper nigrum – bo tak brzmi łacińska nazwa tego gatunku – jest byliną z rodziny pieprzowatych, porastającą tereny strefy tropikalnej. Doskonale znaną nam ostrą przyprawę wytwarza się z owoców rośliny. Czarna odmiana pieprzu uzyskiwana jest z ususzonych niedojrzałych pestkowców wielkości grochu. Nieco inaczej wygląda proces wyrobu białego pieprzu. W przypadku tej odmiany przyprawy owoce zrywa się dopiero po pełnym dojrzeniu, a następnie moczy się je w wodzie. Gdy napęcznieją, zdejmowana jest z nich zewnętrzna powłoka, po czym poddaje się je suszeniu. Ostatni etap wytwarzania pieprzu białego trwa tak długo, aż nabierze on białego lub lekko żółtego koloru.

Zastosowanie pieprzu białego w kuchni

Biały pieprz cechuje się delikatniejszym i subtelniejszym smakiem. Odmiana ta ma również intensywniejszy aromat. Przyprawę z pewnością warto dodawać do zup – często używa się jej do urozmaicenia żurku lub barszczu białego. Biały pieprz fantastycznie komponuje się również w gęstych i kremowych sosach (np. na bazie śmietany). Bardzo dobrze pasuje on również w zestawieniu z daniami ziemniaczanymi, rybami, sałatkami i innymi specjałami o delikatnym smaku. Białym pieprzem można też doprawić różnego rodzaju marynaty oraz pasztety.

Do czego warto dodać pieprz biały?

• Barszcz biały
• Sos koperkowy
Sos pieczarkowy
• Puree ziemniaczane
• Placki ziemniaczane
• Smażony pstrąg
• Panierowana pierś z kurczaka
Sałatka wiosenna
• Kurki w śmietanie

Pieprz biały a właściwości lecznicze

Pieprz znany jest z tego, że zdradza pewne korzystne dla naszego zdrowia właściwości. Biała odmiana tej przyprawy bardzo pozytywnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego – może m.in. złagodzić objawy biegunki, poprawić trawienie oraz zniwelować zgagę. Oprócz tego biały pieprz dostarcza naszemu organizmowi takie wartości odżywcze, jak magnez, wapń i błonnik. Według niektórych badań biała odmiana pieprzu wykazuje działanie antynowotworowe. Ze względów smakowych, ale również leczniczych, zalecane jest używanie świeżo zmielonej przyprawy.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce