Pieprz biały

Biały pieprz jest przyprawą, która coraz częściej znajduje zastosowanie w polskiej kuchni. Przede wszystkim stanowi ona skuteczny zamiennik dla zdecydowanie popularniejszego u nas pieprzu czarnego. Z czego wytwarza się białą odmianę tej przyprawy? Do jakich dań najlepiej ją stosować?

Pieprz biały
Źródło zdjęć: © WP

Dawniej pieprz uważany był za jeden z najcenniejszych dostępnych surowców naturalnych. Od czasów średniowiecznych przyprawa nie tylko traktowana była jako wyjątkowy dodatek do dań, ale również środek płatniczy o dużej wartości. Nierzadko zdarzało się, że za sprowadzenie aromatycznego pieprzu ofiarowano kupcom niemałe ilości czystego złota. Dziś przyprawa dostępna jest w każdym sklepie, a jej cena nie należy do wysokich. Na marketowych półkach obok tradycyjnego czarnego pieprzu znaleźć możemy wiele jego odmian. Jedną z nich jest chociażby pieprz biały, który cechuje się nieco subtelniejszym smakiem i intensywniejszym aromatem.

Biały pieprz – jak się wytwarza?

Pieprz biały uzyskuje się z tej samej rośliny, co pieprz czarny. Piper nigrum – bo tak brzmi łacińska nazwa tego gatunku – jest byliną z rodziny pieprzowatych, porastającą tereny strefy tropikalnej. Doskonale znaną nam ostrą przyprawę wytwarza się z owoców rośliny. Czarna odmiana pieprzu uzyskiwana jest z ususzonych niedojrzałych pestkowców wielkości grochu. Nieco inaczej wygląda proces wyrobu białego pieprzu. W przypadku tej odmiany przyprawy owoce zrywa się dopiero po pełnym dojrzeniu, a następnie moczy się je w wodzie. Gdy napęcznieją, zdejmowana jest z nich zewnętrzna powłoka, po czym poddaje się je suszeniu. Ostatni etap wytwarzania pieprzu białego trwa tak długo, aż nabierze on białego lub lekko żółtego koloru.

Zastosowanie pieprzu białego w kuchni

Biały pieprz cechuje się delikatniejszym i subtelniejszym smakiem. Odmiana ta ma również intensywniejszy aromat. Przyprawę z pewnością warto dodawać do zup – często używa się jej do urozmaicenia żurku lub barszczu białego. Biały pieprz fantastycznie komponuje się również w gęstych i kremowych sosach (np. na bazie śmietany). Bardzo dobrze pasuje on również w zestawieniu z daniami ziemniaczanymi, rybami, sałatkami i innymi specjałami o delikatnym smaku. Białym pieprzem można też doprawić różnego rodzaju marynaty oraz pasztety.

Do czego warto dodać pieprz biały?

• Barszcz biały
• Sos koperkowy
Sos pieczarkowy
• Puree ziemniaczane
• Placki ziemniaczane
• Smażony pstrąg
• Panierowana pierś z kurczaka
Sałatka wiosenna
• Kurki w śmietanie

Pieprz biały a właściwości lecznicze

Pieprz znany jest z tego, że zdradza pewne korzystne dla naszego zdrowia właściwości. Biała odmiana tej przyprawy bardzo pozytywnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego – może m.in. złagodzić objawy biegunki, poprawić trawienie oraz zniwelować zgagę. Oprócz tego biały pieprz dostarcza naszemu organizmowi takie wartości odżywcze, jak magnez, wapń i błonnik. Według niektórych badań biała odmiana pieprzu wykazuje działanie antynowotworowe. Ze względów smakowych, ale również leczniczych, zalecane jest używanie świeżo zmielonej przyprawy.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy