Trwa ładowanie...
d430prp
09-12-2022 10:35

Miodowy sernik z orzechami. Idealnie kremowy i wilgotny

Przepis

Doskonały sernik na święta. Jest niezwykle kremowy i delikatny, a dodatek cynamonu i orzechów nadaje mu wyjątkowego charakteru. Takiego ciacha nie znajdziecie w żadnej cukierni. Warto wypróbować ten przepis. Będzie pysznie!

d430prp
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Spód:

  • 250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów
  • 150 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 600 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 cynamonu
  • orzechy włoskie do dekoracji
Przepis
  • Na małym ogniu rozpuszczamy masło, a biszkopty kruszymy (polecamy użycie blendera). Mieszamy je razem z masłem i wykładamy masę na dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie studzimy.
  • Przechodzimy do masy serowej. Ucieramy za pomocą miksera twaróg, mascarpone, cynamon i mąkę (5-7 minut na najniższych obrotach).
  • Potem dodajemy cukier i wbijamy kolejno jajka (cały czas miksując). Na samym końcu dodajemy miód i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
  • Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy przez 90 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Kolejnego dnia przyrządzamy polewę. Na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i cynamon. Lekko podgrzewamy do momentu, aż płyn stanie się lekko brązowy.
  • Następnie zdejmujemy z palnika i jakiś czas studzimy. Na koniec wlewamy rum i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Jeszcze ciepłym syropem polewamy sernik. Na sam wierzch ciasta układamy orzechy włoskie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Miodowy sernik z orzechami. Idealnie kremowy i wilgotny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d430prp
d430prp
d430prp
d430prp
Więcej tematów
d430prp

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj