Trwa ładowanie...
dh7hj3y
21-12-2014 11:45

Miodowy sernik z orzechami

Przepis
3.3
(3 głosy)
Oceń:
dh7hj3y
Składniki
  • SPÓD
  • 250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów
  • 150 g rozpuszczonego masła
    • MASA SEROWA
  • 600 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 cynamonu
  • orzechy włoskie do dekoracji
Przepis

Na małym ogniu rozpuszczamy masło a biszkopty kruszymy (polecamy użycie blendera). Mieszamy je razem z masłem i wykładamy masę na dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie studzimy.

Przechodzimy do masy serowej. Ucieramy za pomocą miksera twaróg, mascarpone, cynamon i mąkę (5-7 minut na najniższych obrotach). Potem dodajemy cukier i wbijamy kolejno jajka (cały czas miksując). Na samym końcu dodajemy miód i miksujemy jeszcze około 2 minuty. Tak gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy przez 90 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia przyrządzamy polewę. Na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i cynamon. Lekko podgrzewamy do momentu, aż płyn stanie się lekko brązowy. Następnie zdejmujemy z palnika i jakiś czas studzimy. Na koniec wlewamy rum i wszystko dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłym syropem polewamy sernik. Na sam wierzch ciasta układamy orzechy włoskie. Życzymy smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

dh7hj3y

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh7hj3y
dh7hj3y
dh7hj3y
Więcej tematów
dh7hj3y