Miodowy sernik z orzechami. Idealnie kremowy i wilgotny
Doskonały sernik na święta. Jest niezwykle kremowy i delikatny, a dodatek cynamonu i orzechów nadaje mu wyjątkowego charakteru. Takiego ciacha nie znajdziecie w żadnej cukierni. Warto wypróbować ten przepis. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód:
- 250 g pokruszonych podłużnych biszkoptów
- 150 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
Przepis
- Na małym ogniu rozpuszczamy masło, a biszkopty kruszymy (polecamy użycie blendera). Mieszamy je razem z masłem i wykładamy masę na dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą). Pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie studzimy.
- Przechodzimy do masy serowej. Ucieramy za pomocą miksera twaróg, mascarpone, cynamon i mąkę (5-7 minut na najniższych obrotach).
- Potem dodajemy cukier i wbijamy kolejno jajka (cały czas miksując). Na samym końcu dodajemy miód i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
- Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy przez 90 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia przyrządzamy polewę. Na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i cynamon. Lekko podgrzewamy do momentu, aż płyn stanie się lekko brązowy.
- Następnie zdejmujemy z palnika i jakiś czas studzimy. Na koniec wlewamy rum i wszystko dokładnie mieszamy.
- Jeszcze ciepłym syropem polewamy sernik. Na sam wierzch ciasta układamy orzechy włoskie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl