Miodowe ciasto żydowskie. Pachnie obłędnie
Lekah to tradycyjne żydowskie ciasto z miodem, orzechami korzennymi przyprawami. Przygotowuje się z okazji Rosz ha-Szana, czyli żydowski Nowy Rok. Ciasto jest słodkie, wilgotne, aromatyczne, z powodzeniem może również zastąpić świąteczny piernik. Mamy dla was uproszczony przepis na ten pyszny miodownik.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy instant
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
Przepis
- W malakserze mieszamy masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu wrzucamy orzechy.
- Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą podłużnej formy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C przez ok. 40 min. Pachnie wybornie!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl