Mintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkę

Soczyste kawałki ryby smażone w cieście to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Tak przygotowaną rybę podaj z frytkami lub ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem albo surówką z kiszonej kapusty.

Mintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkęMintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 rozmrożone filety z mintaja
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mąka
  • woda mineralna
  • proszek do pieczenia lub soda (1 łyżeczka)
  • czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz

Przepis

  • Filety solimy, pieprzymy i trzeba je podzielić na kilka niedużych kawałków. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i w miseczce przekładamy nią pokrojoną rybę. Niech postoi trochę, można to zrobić na przykład poprzedniego dnia, ale niekoniecznie.
  • Do miski wbijamy jajko, dolewamy około szklankę wody pół zwykłej, pół mineralnej. Rozbełtać i dosypać mąki tyle, aby wyszło z tego dosyć gęste ciasto, o wiele gęściejsze niż na naleśniki.
  • Dodajemy sól, przyprawy w/g upodobań, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody. Kawałki ryby razem z cebulką zanurzamy w cieście i kładziemy na gorący tłuszcz.
  • Dzięki wodzie mineralnej po usmażeniu ciasto jest bardzo pulchne i delikatne. Cebulkę można też dodać bezpośrednio do ciasta.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się