Mini pizze. Pyszny sposób na karnawałową przekąskę

"Pulchne, bardzo podzielne i w twoim ulubionym smaku! Pizza zawsze znajdzie swoich fanów podczas Sylwestra lub innego typu imprezy. Wystarczy, że na to uniwersalne ciasto położysz woje ulubione dodatki" - pisze Joanna, autorka bloga opietruszka.pl.

Mini pizze. Pyszny sposób na karnawałową przekąskęMini pizze. Pyszny sposób na karnawałową przekąskę
Joanna Byczkiewicz

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 350 ml letniej wody
  • opakowanie, czyli 8 gram, drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

Sos:

  • puszka pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta cukru lub innego słodzidła
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka oliwy

Przepis

Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj olej i wodę, wymieszaj. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Podziel na mniejsze części, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia.

Przepis

Przygotuj sos. Zmiksuj składniki na gładko. Gotuj kilka minut, aż woda wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Uformuj mini pizze (u mnie jest grubszy rant, ale możesz zrobić mniejszy) i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy placek posmaruj łyżeczką sosu i połóż ser mozzarella. Połóż ulubione składniki – u mnie czarne oliwki, pomidorki cherry i mini salami. Piecz około 5-6 minut w rozgrzanym piekarniku lub do zarumienienia brzegów i składników.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki