Mini pizze. Pyszny sposób na karnawałową przekąskę
"Pulchne, bardzo podzielne i w twoim ulubionym smaku! Pizza zawsze znajdzie swoich fanów podczas Sylwestra lub innego typu imprezy. Wystarczy, że na to uniwersalne ciasto położysz woje ulubione dodatki" - pisze Joanna, autorka bloga opietruszka.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 500 g mąki
- 350 ml letniej wody
- opakowanie, czyli 8 gram, drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju lub oliwy
Sos:
Przepis
Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj olej i wodę, wymieszaj. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Podziel na mniejsze części, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia.
Przepis
Przygotuj sos. Zmiksuj składniki na gładko. Gotuj kilka minut, aż woda wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Uformuj mini pizze (u mnie jest grubszy rant, ale możesz zrobić mniejszy) i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy placek posmaruj łyżeczką sosu i połóż ser mozzarella. Połóż ulubione składniki – u mnie czarne oliwki, pomidorki cherry i mini salami. Piecz około 5-6 minut w rozgrzanym piekarniku lub do zarumienienia brzegów i składników.