Trwa ładowanie...
d12fjqp

Miksuj na zdrowie. Soki i koktajle w minutę

Miksowanie i wyciskanie wciąga, przekonuje Agata Ziemnicka, dietetyczka, psycholożka, autorka książki "Soki i koktajle w minutę". W jednej szklance soku czy koktajlu możemy zamknąć bogactwo witamin, mikroelementów, antyoksydantów, enzymów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Agata Ziemnicka radzi jak łączyć ze sobą składniki
Agata Ziemnicka radzi jak łączyć ze sobą składniki (123RF)
d12fjqp

Koktajle i soki to najlepszy (i chyba najsmaczniejszy) sposób, by dostarczyć swojemu organizmowi substancji odżywczych. Wystarczy kilka tygodni sokowo-koktajlowej diety, byśmy poczuli przypływ energii. Skóra stanie się gładsza i bardziej świetlista, a metabolizm przyspieszy. - W naszym organizmie zaczyna panować harmonia, poziomy hormonów się wyrównują, zawiadują adekwatnie do potrzeb, układ nerwowy i krwionośny są wspierane przez składniki soków i koktajli – pisze we "Wstępie" Agata Ziemnicka. - Upchnięcie do porcji śniadaniowej sałaty, cukinii, płatków owsianych, kefiru, kurkumy, imbiru i jeszcze połówki banana wydaje się niemożliwe, a jednak w koktajlu da się przemycić to wszystko i jeszcze więcej – dodaje.

Koktajle i soki sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację. Można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Autorka przyznaje, że miksowanie wciąga.

   WP.PL

Tak jak większość z nas zaczynała od kremowych zup i koktajli, potem zajęła się wyciskaniem soków. Z czasem wkręciła się też w witaminowe shoty, a z podróży przywiozła pomysł na śniadaniowe misy mocy. Warzywa i owoce m mają wielką moc. Dzięki nim jesteśmy zdrowsi, szczuplejsi, lepiej wyglądamy i się czujemy.

d12fjqp

W supermarketach i wielu warzywniakach bez problemu znajdziemy gotowe koktajle i smoothies. Dietetyczka radzi jednak, by przygotowywać owocowo-warzywne mieszanki w domu. Są tańsze i smaczniejsze od sklepowych wersji. Możemy łączyć swoje ulubione smaki i eksperymentować. Podstawą soku powinny być warzywa takie jak marchew, buraki, kapusta, ogórek czy seler naciowy. Owoce dodajemy tylko dla smaku. Warto pamiętać, że odżywczą wartość soku czy koktajlu podnosi solidna garść zielonych liści.

Agata Ziemnicka radzi jak łączyć ze sobą składniki, by np. zwiększyć absorpcję dobroczynnych substancji zawartych w kurkumie, poprawić przyswajalność żelaza czy magnezu, wspomóc korzystne działanie kwasów tłuszczowych. Podpowiada również, jak wybrać odpowiedni sprzęt. Jest to szczególnie istotne dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wyciskaniem i miksowaniem.

W książce znajdziemy 106 smakowitych przepisów na soki i koktajle, które dodają energii, oczyszczają organizm, wzmacniają odporność, poprawiają nastrój. Dietetyczka proponuje co, zmiksować przed i po treningu, jaki koktajl zrobić rano, co posmakuje dzieciom czy młodej mamie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d12fjqp

Podziel się opinią

Share

d12fjqp

d12fjqp