Trwa ładowanie...

Miksuj na zdrowie. Soki i koktajle w minutę

Miksowanie i wyciskanie wciąga, przekonuje Agata Ziemnicka, dietetyczka, psycholożka, autorka książki "Soki i koktajle w minutę". W jednej szklance soku czy koktajlu możemy zamknąć bogactwo witamin, mikroelementów, antyoksydantów, enzymów.

Miksuj na zdrowie. Soki i koktajle w minutęŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Koktajle i soki to najlepszy (i chyba najsmaczniejszy) sposób, by dostarczyć swojemu organizmowi substancji odżywczych. Wystarczy kilka tygodni sokowo-koktajlowej diety, byśmy poczuli przypływ energii. Skóra stanie się gładsza i bardziej świetlista, a metabolizm przyspieszy. - W naszym organizmie zaczyna panować harmonia, poziomy hormonów się wyrównują, zawiadują adekwatnie do potrzeb, układ nerwowy i krwionośny są wspierane przez składniki soków i koktajli – pisze we "Wstępie" Agata Ziemnicka. - Upchnięcie do porcji śniadaniowej sałaty, cukinii, płatków owsianych, kefiru, kurkumy, imbiru i jeszcze połówki banana wydaje się niemożliwe, a jednak w koktajlu da się przemycić to wszystko i jeszcze więcej – dodaje.

Koktajle i soki sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację. Można je zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Autorka przyznaje, że miksowanie wciąga.

WP.PL
Źródło: WP.PL

Tak jak większość z nas zaczynała od kremowych zup i koktajli, potem zajęła się wyciskaniem soków. Z czasem wkręciła się też w witaminowe shoty, a z podróży przywiozła pomysł na śniadaniowe misy mocy. Warzywa i owoce m mają wielką moc. Dzięki nim jesteśmy zdrowsi, szczuplejsi, lepiej wyglądamy i się czujemy.

d3zrlz5

W supermarketach i wielu warzywniakach bez problemu znajdziemy gotowe koktajle i smoothies. Dietetyczka radzi jednak, by przygotowywać owocowo-warzywne mieszanki w domu. Są tańsze i smaczniejsze od sklepowych wersji. Możemy łączyć swoje ulubione smaki i eksperymentować. Podstawą soku powinny być warzywa takie jak marchew, buraki, kapusta, ogórek czy seler naciowy. Owoce dodajemy tylko dla smaku. Warto pamiętać, że odżywczą wartość soku czy koktajlu podnosi solidna garść zielonych liści.

Agata Ziemnicka radzi jak łączyć ze sobą składniki, by np. zwiększyć absorpcję dobroczynnych substancji zawartych w kurkumie, poprawić przyswajalność żelaza czy magnezu, wspomóc korzystne działanie kwasów tłuszczowych. Podpowiada również, jak wybrać odpowiedni sprzęt. Jest to szczególnie istotne dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wyciskaniem i miksowaniem.

W książce znajdziemy 106 smakowitych przepisów na soki i koktajle, które dodają energii, oczyszczają organizm, wzmacniają odporność, poprawiają nastrój. Dietetyczka proponuje co, zmiksować przed i po treningu, jaki koktajl zrobić rano, co posmakuje dzieciom czy młodej mamie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj