Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną

Delikatne migdałowe ciasto, gotowany ser z prażonymi migdałami, a to wszystko zwieńczone pyszną śmietanową masą i truskawkami. Brzmi pysznie? wypróbujcie koniecznie ten przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietanąMigdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną
oprac. Katarzyna Gileta

Na migdałowy biszkopt:

  • 8 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy

Na masę serową:

  • 500 g serka śmietankowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g płatków migdałowych

Na masę śmietanową:

  • 600 g śmietany 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Na poncz:

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 2 łyżki syropu migdałowego

Ponadto:

  • 1 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa na polewę

Przepis

1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając.
2. Do piany stopniowo wmieszać mikserem po jednym żółtku i aromat. Mąki, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek, jednak nie miksować już, tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki.
3. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.

Przepis

Masa serowa

1. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
2. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem, cały czas mieszając.
3. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić.
4. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę.
5. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dosypać uprażone migdały. Odstawić, aż masa lekko ostygnie.

Przepis

Składanie ciasta:

1. Migdałowy biszkopt przeciąć na dwa placki.
2. Wodę na poncz wymieszać z syropem migdałowym i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta.
3. Wyłożyć masę serową i przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta nasączyć pozostałym ponczem.
4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.
5. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Polać galaretką, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę