Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną
Delikatne migdałowe ciasto, gotowany ser z prażonymi migdałami, a to wszystko zwieńczone pyszną śmietanową masą i truskawkami. Brzmi pysznie? wypróbujcie koniecznie ten przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Na masę serową:
- 500 g serka śmietankowego
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g płatków migdałowych
Na masę śmietanową:
- 600 g śmietany 30 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Na poncz:
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 2 łyżki syropu migdałowego
Ponadto:
- 1 kg truskawek
- galaretka truskawkowa na polewę
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając.
2. Do piany stopniowo wmieszać mikserem po jednym żółtku i aromat. Mąki, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek, jednak nie miksować już, tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki.
3. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.
Masa serowa
1. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
2. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem, cały czas mieszając.
3. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić.
4. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę.
5. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dosypać uprażone migdały. Odstawić, aż masa lekko ostygnie.
Składanie ciasta:
1. Migdałowy biszkopt przeciąć na dwa placki.
2. Wodę na poncz wymieszać z syropem migdałowym i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta.
3. Wyłożyć masę serową i przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta nasączyć pozostałym ponczem.
4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.
5. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Polać galaretką, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze