Trwa ładowanie...
df0rco1
05-06-2020 10:54

Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną

Przepis

Delikatne migdałowe ciasto, gotowany ser z prażonymi migdałami, a to wszystko zwieńczone pyszną śmietanową masą i truskawkami. Brzmi pysznie? wypróbujcie koniecznie ten przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

df0rco1
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki

Na migdałowy biszkopt:

  • 8 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy

Na masę serową:

  • 500 g serka śmietankowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g płatków migdałowych

Na masę śmietanową:

  • 600 g śmietany 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Na poncz:

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 2 łyżki syropu migdałowego

Ponadto:

  • 1 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa na polewę
Przepis

1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając.
2. Do piany stopniowo wmieszać mikserem po jednym żółtku i aromat. Mąki, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek, jednak nie miksować już, tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki.
3. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st.C. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.

Masa serowa

1. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
2. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem, cały czas mieszając.
3. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić.
4. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę.
5. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dosypać uprażone migdały. Odstawić, aż masa lekko ostygnie.

Składanie ciasta:

1. Migdałowy biszkopt przeciąć na dwa placki.
2. Wodę na poncz wymieszać z syropem migdałowym i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta.
3. Wyłożyć masę serową i przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta nasączyć pozostałym ponczem.
4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.
5. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Polać galaretką, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj