Mięso z kangura, czyli egzotyczny rarytas

Kangury w swoim naturalnym środowisku występują w Australii, Papui Nowej Gwinei oraz na sąsiadujących z nimi wyspach. Ich mięso jest charakterystyczne właśnie dla kuchni australijskiej. O populację kangurów bardzo dbają agencje rządowe, więc liczba zwierząt przeznaczonych do odstrzału jest ściśle określana. Kangurze mięso eksportowane poza granice Australii jest szybko pakowane próżniowo i zamrażane, by zachowało wszystkie swoje właściwości.

Stek z kanguraMięso kangura jest uważane za jedno z najzdrowszych
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym charakteryzuje się mięso z kangura?

Kangurze mięso jest ciemnoczerwone, więc swoim wyglądem może przypominać wołowinę. Jego smak jest wyrazisty z lekko wyczuwalną słodką nutą. Niektórzy uważają, że smakuje trochę jak wieprzowina, jest jednak znacznie zdrowsze i chudsze.

Kangurze mięso zawiera zaledwie ok. 2 proc. tłuszczu. W 100 g znajdziemy tylko 97 kcal. Dodatkowo ma w sobie kwasy tłuszczowe CLA, które stymulują spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki temu jest idealne dla osób, które się odchudzają i dbają o linię.

Mięso kangura jest uważane za jedno z najzdrowszych. Zwierzęta pasą się dziko i nie dostają pasz charakterystycznych dla zwierząt hodowlanych, więc w ich mięsie nie znajdziemy żadnych antybiotyków ani hormonów wzrostu. Mogą je spożywać nawet alergicy.

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Mięso z kangura zawiera dużo białka, żelaza i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularnie jedzone pomaga normalizować stężenie cholesterolu we krwi.

Kangurze mięso w kuchni

Mięso z kangura znajdziemy w najlepszych restauracjach świata. Jest bardzo delikatne i kruche. Doskonale komponuje się z ziołami i świeżymi warzywami, więc pasuje do najróżniejszych dań i sałatek. Świetnie smakuje również z owocami albo z dodatkami w postaci ryżu, gotowanych ziemniaków czy frytek.

Mięso z kangura można wędzić, gotować, smażyć, dusić. Dzięki mocnej strukturze łatwo je kroić w plastry, więc częstym daniem przyrządzanym z kangura jest stek. Należy jednak pamiętać, że ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, można je łatwo wysuszyć.

Są sposoby na zmniejszenie ryzyka przesuszenia mięsa z kangura. Wystarczy przed jego obróbką zamoczyć je na przynajmniej 15 minut w oleju, by potem szybko je podsmażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru. Potem można bezpiecznie gotować lub piec mięso bez obawy, że utraci swoją wilgoć i soczystość.

Jeśli mamy ochotę na pieczeń z kangura, należy zawsze wkładać go do dobrze nagrzanego piekarnika lub garnka i nie solić go w trakcie przyrządzania. W ten sposób również zapobiegniemy zbytniemu przesuszeniu. Na pół kilograma mięsa liczymy ok. 8-12 minut pieczenia w piekarniku w 220 stopniach lub 15-20 minut w 200 stopniach.

Po smażeniu, grillowaniu czy pieczeniu warto przykryć mięso, np. folią aluminiową, na ok. 5-10 minut. Dzięki temu "dojdzie", zachowując piękny kolor, wilgoć i smak.

Miękkie części kangura nie muszą być marynowane przed obróbką termiczną, ale te twardsze lepiej włożyć wcześniej w łagodnie kwaśną marynatę.

Mięso z kangura można kupić w Polsce, ale tylko w niektórych sklepach. Jest stosunkowo drogie, więc raczej nie zagości w naszym menu na stałe. Jednak w ramach rozszerzenia naszych doznań smakowych i poznania kuchni australijskiej zawsze mamy możliwość zakupienia mięsa z kangura. Warto to zrobić nie tylko, by wzbogacić swoje doświadczenia kulinarne, ale również dlatego, że posiada ono wiele wartościowych składników. Koszt 1 kg kangurzego mięsa to ok. 130 zł.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę