Trwa ładowanie...

Mięso z wielbłąda – jaki ma smak i właściwości?

Wielbłąd? No taki z jednym albo dwoma garbami, potrafi długo przeżyć bez wody, można go spotkać w karawanach i oazach na pustyni. Tak nam się w większości kojarzy wielbłąd. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mięso z wielbłąda może być jedzone, a same zwierzęta hodowane nie tylko w celach transportowych, ale też spożywczych. Jak smakuje wielbłąd?

Stek z wielbłądaStek z wielbłądaŹródło: Adobe Stock
d11hb8t
d11hb8t

Wielbłądzie mięso – właściwości

Smakiem i wartościami odżywczymi mięso z wielbłąda przypomina wołowinę, choć jest trochę bardziej tłuste. Ciągle należy jednak do niskokalorycznych. W 100 g znajdziemy ok. 160 kcal.

Wielbłądzie mięso jest bogate w białko, potas, cynk i fosfor. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz E. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Znajdziemy w nim też żelazo hemowe, czyli takie, które jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Dlatego też polecane jest np. anemikom.

Dzięki swoim wartościom odżywczym wielbłądzie mięso jest bardzo zdrowe. Podnosi odporność oraz wytrzymałość organizmu, poprawia trawienie, wspiera pracę trzustki i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Ma również właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.

Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach

W krajach arabskich mięso z wielbłąda słynie jako produkt zwiększający potencję.

d11hb8t

Wielbłądzie mięso – gdzie znaleźć i jak wybrać?

W Polsce trudno jest dostać mięso z wielbłąda. Najbliższym nas krajem, w którym można je kupić, jest Kazachstan. Bez większych problemów znajdziemy je na lokalnych targowiskach w czasie podróży po krajach Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu lub Azji Środkowej.

Znając bogate właściwości wielbłądziego mięsa, warto skusić się i kupić część tuszy, szczególnie że jej przyrządzenie nie jest trudniejsze niż przygotowanie wołowiny. Jak jednak wybrać najlepsze mięso?

Przede wszystkim ważne jest to, by mięso pochodziło z młodego wielbłąda. Im starszy osobnik, tym staje się twardsze i trudniejsze w przygotowaniu. Jak to rozpoznać? Należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Jeśli jest ciemnoczerwone, brązowe albo szare, lepiej zrezygnować z kupna.

d11hb8t

Po zaopatrzeniu się w mięso z wielbłąda najlepiej od razu je przyrządzić albo zamrozić. Tylko wtedy będziemy pewni, że jest ono odpowiednio świeże. W zamrażalce mięso możemy przechowywać nawet do pół roku. Innym sposobem na uratowanie wielbłądziego mięsa jest jego ususzenie. Suszone mięso można przechowywać w lodówce do ok. 2 miesięcy, ale nie należy go zamrażać, bo może stać się gorzkie.

Wielbłądzie mięso w kuchni

Mięso z wielbłąda jest wykorzystywane przede wszystkim w kuchni arabskiej. Jest uważane za jedno z najsmaczniejszych mięs. W związku z tym, że przypomina wołowinę (jest jednak bardziej soczyste i miękkie), przyrządza się z niego dania typowe dla tego rodzaju mięsa. Można je smażyć, dusić, grillować i gotować. Świetnie sprawdzi w charakterze burgerów, gulaszu, szaszłyków.

d11hb8t

Bardzo ceniony jest łój wielbłądzi pozyskiwany z garbów. To w nich gromadzi się prawie cały tłuszcz tego zwierzęcia, więc pozostałe mięso jest bardzo chude. Smalec z wielbłąda jest wykorzystywany w kuchni tak jak u nas tłuszcz z wieprzowiny.

Mięso z wielbłąda bardzo dobrze komponuje się ze zbożami, ziemniakami, zielonymi warzywami, marchewką, kapustą, ostrymi przyprawami i sosem sojowym. Najpopularniejszymi daniami, które przyrządza się z wykorzystaniem wielbłąda są: mięso zapiekane z ziemniakami oraz gulasz z warzywami.

Gulasz z wielbłądziego mięsa


  • ok. 500 g mięsa z młodego wielbłąda,
  • szklanka bulionu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka),
  • kilka łyżeczek masła orzechowego,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 2-3 ziemniaki,
  • liście laurowe, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a włoszczyznę pokroić na niewielką kostkę. Mięso również pokroić w kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie mięso należy przełożyć do garnka.
  2. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do mięsa i dorzucić włoszczyznę, którą również wcześniej można przesmażyć. Całość zalać bulionem i doprawić.
  3. Dusić do miękkości mięsa, czyli ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzać, czy mięso jest już wystarczająco miękkie.
  4. Jeśli mięso z wielbłąda będzie starsze, należy je gotować znacznie dłużej (nawet 4 godziny) albo przed gotowaniem zamarynować je w occie przez ok. 3 godziny.
  5. Pod koniec duszenia dodać masło orzechowe, koncentrat pomidorowy i ziemniaki pokrojone w plastry. Podawać po ugotowaniu się ziemniaków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d11hb8t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11hb8t
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj