Mięso z wielbłąda – jaki ma smak i właściwości?
Wielbłąd? No taki z jednym albo dwoma garbami, potrafi długo przeżyć bez wody, można go spotkać w karawanach i oazach na pustyni. Tak nam się w większości kojarzy wielbłąd. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mięso z wielbłąda może być jedzone, a same zwierzęta hodowane nie tylko w celach transportowych, ale też spożywczych. Jak smakuje wielbłąd?
Wielbłądzie mięso – właściwości
Smakiem i wartościami odżywczymi mięso z wielbłąda przypomina wołowinę, choć jest trochę bardziej tłuste. Ciągle należy jednak do niskokalorycznych. W 100 g znajdziemy ok. 160 kcal.
Wielbłądzie mięso jest bogate w białko, potas, cynk i fosfor. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz E. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Znajdziemy w nim też żelazo hemowe, czyli takie, które jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Dlatego też polecane jest np. anemikom.
Dzięki swoim wartościom odżywczym wielbłądzie mięso jest bardzo zdrowe. Podnosi odporność oraz wytrzymałość organizmu, poprawia trawienie, wspiera pracę trzustki i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Ma również właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.
Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach
W krajach arabskich mięso z wielbłąda słynie jako produkt zwiększający potencję.
Wielbłądzie mięso – gdzie znaleźć i jak wybrać?
W Polsce trudno jest dostać mięso z wielbłąda. Najbliższym nas krajem, w którym można je kupić, jest Kazachstan. Bez większych problemów znajdziemy je na lokalnych targowiskach w czasie podróży po krajach Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu lub Azji Środkowej.
Znając bogate właściwości wielbłądziego mięsa, warto skusić się i kupić część tuszy, szczególnie że jej przyrządzenie nie jest trudniejsze niż przygotowanie wołowiny. Jak jednak wybrać najlepsze mięso?
Przede wszystkim ważne jest to, by mięso pochodziło z młodego wielbłąda. Im starszy osobnik, tym staje się twardsze i trudniejsze w przygotowaniu. Jak to rozpoznać? Należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Jeśli jest ciemnoczerwone, brązowe albo szare, lepiej zrezygnować z kupna.
Po zaopatrzeniu się w mięso z wielbłąda najlepiej od razu je przyrządzić albo zamrozić. Tylko wtedy będziemy pewni, że jest ono odpowiednio świeże. W zamrażalce mięso możemy przechowywać nawet do pół roku. Innym sposobem na uratowanie wielbłądziego mięsa jest jego ususzenie. Suszone mięso można przechowywać w lodówce do ok. 2 miesięcy, ale nie należy go zamrażać, bo może stać się gorzkie.
Wielbłądzie mięso w kuchni
Mięso z wielbłąda jest wykorzystywane przede wszystkim w kuchni arabskiej. Jest uważane za jedno z najsmaczniejszych mięs. W związku z tym, że przypomina wołowinę (jest jednak bardziej soczyste i miękkie), przyrządza się z niego dania typowe dla tego rodzaju mięsa. Można je smażyć, dusić, grillować i gotować. Świetnie sprawdzi w charakterze burgerów, gulaszu, szaszłyków.
Bardzo ceniony jest łój wielbłądzi pozyskiwany z garbów. To w nich gromadzi się prawie cały tłuszcz tego zwierzęcia, więc pozostałe mięso jest bardzo chude. Smalec z wielbłąda jest wykorzystywany w kuchni tak jak u nas tłuszcz z wieprzowiny.
Mięso z wielbłąda bardzo dobrze komponuje się ze zbożami, ziemniakami, zielonymi warzywami, marchewką, kapustą, ostrymi przyprawami i sosem sojowym. Najpopularniejszymi daniami, które przyrządza się z wykorzystaniem wielbłąda są: mięso zapiekane z ziemniakami oraz gulasz z warzywami.
Gulasz z wielbłądziego mięsa
- ok. 500 g mięsa z młodego wielbłąda,
- szklanka bulionu,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka),
- kilka łyżeczek masła orzechowego,
- koncentrat pomidorowy,
- 2-3 ziemniaki,
- liście laurowe, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę drobno posiekać, a włoszczyznę pokroić na niewielką kostkę. Mięso również pokroić w kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie mięso należy przełożyć do garnka.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do mięsa i dorzucić włoszczyznę, którą również wcześniej można przesmażyć. Całość zalać bulionem i doprawić.
- Dusić do miękkości mięsa, czyli ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzać, czy mięso jest już wystarczająco miękkie.
- Jeśli mięso z wielbłąda będzie starsze, należy je gotować znacznie dłużej (nawet 4 godziny) albo przed gotowaniem zamarynować je w occie przez ok. 3 godziny.
- Pod koniec duszenia dodać masło orzechowe, koncentrat pomidorowy i ziemniaki pokrojone w plastry. Podawać po ugotowaniu się ziemniaków.