Mięso będzie rozpływać się w ustach. Przepis na bitki w sosie własnym
Bitki wieprzowe lub wołowe to klasyka polskiej kuchni. Duszone w sosie mięso jest niezwykle delikatne i miękkie. Przepis jest niezwykle prosty i przetestowany już wiele razy. Bitki będą najlepiej smakować z ziemniaczanym puree lub grubą kaszą. Do tego zasmażane buraczki i pyszny obiad gotowy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 kotletów schabowych
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 łyżki mąki
- listek laurowy
- ziele angielskie
- ziarenka pieprzu
- olej do smażenia
Przepis
- Mięso rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, anastępnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron. Przekładamy do garnka.
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni, na której smażyliśmy mięso.
- Cebulę przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą.
- Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Podajemy z puree ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl