Mięsne kulki z masłem szałwiowym
Doskonałe mięsne pulpeciki z aromatycznym masłem szałwiowym. Możemy podać je z ziemniakami, choć równie dobrze będą smakować z kaszą. Są smaczne i bardzo soczyste.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bułkę tartą polać mlekiem, dodać mięso, jajko, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać na gładką masę.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego rękami zwilżonymi zimną wodą, wkładając do środka kawałek sera. Obtoczyć kulki w mące.
- Rozpuścić masło na dużej patelni na średnim ogniu. Włożyć gałązkę szałwii i mięsne kulki.
- Smażyć ok. 5 minut, aż zbrązowieją. Wlać wino, poczekać aż odparuje, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię, gotować jeszcze 20 minut.
- Wyłożyć kulki na półmisek, polać sosem z patelni. Udekorować listkami szałwii i podawać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl