Nie wiesz, jak podać kurczaka na obiad, aby wszyscy byli zadowoleni? Przygotuj go z orientalnym akcentem, a na pewno cała rodzina doceni takie rozwiązanie. Piersi z kurczaka połącz z curry i kremowym sosem na bazie mleczka kokosowego. Oryginalne, proste i szybkie danie udaje się za każdym razem. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo. Listę składników standardowo znajdziesz poniżej.
Składniki na sos:
- 2 łyżki masła,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- 200 ml domowego bulionu,
- 1 por,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sok z 1/2 cytryny.
Kurczak:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki curry.
O czym warto pamiętać:
- Każdą oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka podziel na pół. Następnie połącz je z oliwą i przyprawami, po czym wstaw do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj pora. Umyj go i pokrój w drobne plasterki.
- Zamarynowane kawałki mięsa podsmaż wstępnie na patelni z każdej strony. W ten sposób zachowasz wszystkie soki wewnątrz kurczaka i pozostanie soczysty.
- Na tej samej patelni przygotuj sos z dodatkiem mleczka kokosowego.
- Wyciskając sok z cytryny bezpośrednio na patelnię, zrób to przy pomocy sitka. Dzięki temu rozwiązaniu na patelnię nie trafi przez przypadek żadna pestka.
- Kiedy na patelni znajdą się już wszystkie składniki, przykryj ją szczelnie i duś jej zawartość przez 15 minut.
- Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie w tej roli spisze się kuskus, ryż, ziemniaki, a nawet makaron. Niezależnie od ostatecznego wyboru, kurczak w sosie porowym będzie zachwycał smakiem od pierwszego kęsa.