Te mini kanapki od razu przykuwają wzrok. Zaserwuj je w andrzejki i czekaj na oklaski
Zaskocz gości w tegoroczne andrzejki i przygotuj dla nich smaczną przekąskę w ciekawym wydaniu. Mini kanapki z motywem uroczych grzybków wyglądają jak małe dzieła sztuki. I choć mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie do łatwych nie należy, to tylko pozory. Z naszą dokładną instrukcją, którą znajdziesz w wideo, zrobisz je w mgnieniu oka. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na mini kanapki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 półbagietka,
- 12 szprotek w oleju,
- 1 mały pomidor,
- 150 g serka twarogowego z ziołami.
Do dekoracji:
- świeży koperek,
- 1 łyżka majonezu,
- 100 g świeżej rukoli.
O czym warto pamiętać:
- Pieczywo podziel na mniejsze kawałki i podpiecz je z dodatkiem oliwy w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 8 minut.
- Do przepisu świetnie sprawdzi się również ciabatta.
- W międzyczasie przekrój pomidora na pół, po czym każdą połówkę potnij w półplasterki. W ten sposób szybko przygotujesz "kapelusze do grzybów".
- Na podpieczonych kawałkach pieczywa rozsmaruj porcję serka z ziołami.
- Następnie dodaj na środek odsączoną z oleju szprotkę, która ma pełnić w przepisie rolę trzonka grzybka.
- Dodaj kapelusz z pomidora i świeży koperek po bokach.
- Do butelki z dozownikiem przełóż majonez. Dzięki temu rozwiązaniu w szybki i prosty sposób stworzysz na pomidorkach charakterystyczne dla muchomorów białe kropki.
- Mini kanapki serwuj podczas imprezy na dużej drewnianej desce. Na spodzie rozsyp świeżą rukolę i dopiero na niej ułóż urocze przekąski. Goście z pewnością będą nimi zachwyceni.