Trwa ładowanie...

Margaryna zamiast masła. Tak oszukują producenci

Prawdziwe masło powinno zawierać minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, a dozwolone dodatki to jedynie beta-karoten oraz sól.

d3vz47j
d3vz47j

W sklepach są również dostępne masła roślinne, które w rzeczywistości są margaryną, a także produkty o innych podobnych nazwach, które mogą wprowadzać w błąd.

Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podkreśla, jak ważne jest uważne czytanie etykiet, zwłaszcza jeśli cena wydaje nam się niska. Uwagę powinny zwrócić takie nazwy jak "osełka", "miksełko", "extra do smarowania".

Miksy tłuszczowe można odróżnić od tradycyjnego masła domowym sposobem. Taki test nie jest jednak 100-proc. wyznacznikiem jakości.

- Najprostszą metodą jest po prostu włożenie takich produktów do lodówki. Jeżeli po wyjęciu produkt łatwo się rozsmarowuje, zasadniczo powinien być to właśnie miks tłuszczowy z dodatkiem tłuszczów roślinnych - mówi Łomowski.

d3vz47j
d3vz47j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vz47j
Więcej tematów