Mandu, czyli koreańskie pierożki. Spróbuj, a nie pożałujesz

To pierożki z Arirang. Najlepiej zróbcie dużą porcję i zamroźcie. Nadwyżkę mandu możecie też podsmażyć na odrobinie oleju, będą chrupiące i bardzo smaczne.

Mandu, czyli koreańskie pierożki. Spróbuj, a nie pożałujeszMandu, czyli koreańskie pierożki. Spróbuj, a nie pożałujesz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g grubo mielonej wieprzowiny
  • 50 g grubo mielonego boczku albo jak najtłustszej mielonej wieprzowiny
  • 1/5 szklanki posiekanego pora
  • 1 i 1/2 łyżki startego imbiru
  • 1/5 szklanki posiekanej żółtej cebuli
  • 1/5 szklanki posiekanej blanszowanej białej kapusty
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól i czarny pieprz

Ciasto:

  • 2 i 2/5 szklanki mąki pszennej
  • 200–225 ml wody

Dip:

  • 3 łyżki koreańskiego albo japońskiego sosu sojowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ml octu 12 proc.

Przepis

  • Wymieszaj składniki na farsz.
  • Z mąki i wody zrób ścisłe ciasto. Rozwałkuj je na 5–8 pasów i każdy pokrój na kawałki wielkości 2 x 2 cm. Z każdego kawałka uformuj kulkę i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Pamiętaj, żeby nie używać zbyt dużo mąki, bo wtedy będzie trudno skleić brzegi pierożków.
  • Każdą kulkę rozwałkuj na cienki okrągły placek o średnicy 7–8 cm.
  • Na środek każdego placka nałóż mniej więcej łyżkę farszu. Sklej brzegi, formując małe fałdki, lekko je dociśnij. Uformuj z każdego placka pierożek o kształcie półksiężyca.
  • Wymieszaj składniki na dip.
  • Włóż mandu do wrzątku i gotuj 6–7 minut, aż się całkowicie ugotują. Jeśli masz duży garnek, możesz gotować wszystkie razem, inaczej gotuj partiami. Wyjmuj pierożki z wody i jedz od razu z dipem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości