Mamy trzecią Gwiazdkę Michelin. Nagrodzona krakowska restauracja
Opublikowano właśnie zestawienie restauracji wyróżnionych w tegorocznym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020”. W Polsce największą sensacją jest przyznanie trzeciej Gwiazdki Michelin. Do grona lokali wyróżnionych tym prestiżowym symbolem dołączyła krakowska restauracja Bottiglieria 1881.
Gwiazdki Michelin w Polsce
Dotychczasowe Gwiazdki Michelin przyznane kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro i Senses zostały utrzymane.
Poza tym w tym roku aż siedem lokali z Warszawy i Krakowa otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Znalazły się wśród nich Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej, Szóstka, Fiorentina i Zazie.
Pizza, kebab, a może owoce morza. Ile wydajemy w restauracjach
Bottiglieria 1881 - miejsce niezwykłe
Bottiglieria 1881 powstała z pasji do wina. Restaurację otworzył w 2013 roku Robert Gumuliński. - W naszej ofercie znajduje się kilkaset win o zróżnicowanym smaku i aromacie – od tych klasycznych i prostych, po bardziej wyrafinowane. Opiekę nad nimi sprawują profesjonalni sommelierzy. Wino przechowujemy w specjalnych warunkach – w stałej temperaturze i odpowiednim poziomie wilgotności. Dokładamy wszelkich starań, by nasi goście mogli degustować wino o niczym niezaburzonym aromacie – czytamy na stronie internetowej restauracji.
Bottiglieria 1881 korzysta z lokalnych produktów, najlepszej jakości. Dania przygotowywane są na oczach gości. - Kuchnia Bottiglieria 1881 to feeria smaków, niebanalne połączenia oraz różnorodność struktur. Nasi kucharze dbają o aspekt wizualny dań, dzięki czemu prezentują się one jak dzieła sztuki. To uczta dla wszystkich zmysłów, również artystycznego. Za tym wszystkim stoi kreatywny, zaangażowany zespół. Chcemy być autentyczni, dzielić się swoją pasją i kunsztem – dowiadujemy się ze strony internetowej. Szefem kuchni jest Przemysław Klima.
Trwa ładowanie wpisu: instagram