Mamy trzecią Gwiazdkę Michelin. Nagrodzona krakowska restauracja

Opublikowano właśnie zestawienie restauracji wyróżnionych w tegorocznym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020”. W Polsce największą sensacją jest przyznanie trzeciej Gwiazdki Michelin. Do grona lokali wyróżnionych tym prestiżowym symbolem dołączyła krakowska restauracja Bottiglieria 1881.

szef kuchniTrzy polskie restauracje mogą się poszczycić Gwiazdkami Michelin
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Gwiazdki Michelin w Polsce

Dotychczasowe Gwiazdki Michelin przyznane kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro i Senses zostały utrzymane.

Poza tym w tym roku aż siedem lokali z Warszawy i Krakowa otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Znalazły się wśród nich Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej, Szóstka, Fiorentina i Zazie.

Pizza, kebab, a może owoce morza. Ile wydajemy w restauracjach

Bottiglieria 1881 - miejsce niezwykłe

Bottiglieria 1881 powstała z pasji do wina. Restaurację otworzył w 2013 roku Robert Gumuliński. - W naszej ofercie znajduje się kilkaset win o zróżnicowanym smaku i aromacie – od tych klasycznych i prostych, po bardziej wyrafinowane. Opiekę nad nimi sprawują profesjonalni sommelierzy. Wino przechowujemy w specjalnych warunkach – w stałej temperaturze i odpowiednim poziomie wilgotności. Dokładamy wszelkich starań, by nasi goście mogli degustować wino o niczym niezaburzonym aromacie – czytamy na stronie internetowej restauracji.

Bottiglieria 1881 korzysta z lokalnych produktów, najlepszej jakości. Dania przygotowywane są na oczach gości. - Kuchnia Bottiglieria 1881 to feeria smaków, niebanalne połączenia oraz różnorodność struktur. Nasi kucharze dbają o aspekt wizualny dań, dzięki czemu prezentują się one jak dzieła sztuki. To uczta dla wszystkich zmysłów, również artystycznego. Za tym wszystkim stoi kreatywny, zaangażowany zespół. Chcemy być autentyczni, dzielić się swoją pasją i kunsztem – dowiadujemy się ze strony internetowej. Szefem kuchni jest Przemysław Klima.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw