WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Paco Perez, najlepszy kucharz świata, otworzył restaurację w Gdańsku

Paco Perez, jeden z najwybitniejszych kucharzy na świecie, zdobywca 5 gwiazdek Michelin, autorytet kulinarny znany m.in. z hiszpańskiego "Masterchefa" otworzył swoją restaurację w Gdańsku. Arco znajduje się 33. piętrze biurowca Olivia Star w Olivia Business Center.

Paco Perez, najlepszy kucharz świata, otworzył restaurację w Gdańsku
Źródło zdjęć: © Instagram/arco.pacoperez

Restauracja Arco została otwarta 16 listopada. Pracuje w niej 25 kucharzy z całego świata. Prawą ręką Paco Pereza został znany europejski szef, Antonio Arcieri. W menu nie brakuje lokalnych, charakterystycznych dla regionu produktów. - Całym zespołem będziemy pokazywać to, co ma do zaoferowania Pomorze, jednak w naszym wydaniu – mówił Paco Perez w rozmowie z Magdą Drozdek dla WP Gwiazdy.

Miejsce, które stworzył Paco Perez, zostało przygotowane z ogromną starannością. Szef kuchni odpowiadał za dobór każdego detalu wnętrz restauracji, jak i zaplecza gastronomicznego.

Trzydziesta trzecia kondygnacja Olivii Star została podzielona na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną - Treinta e tres. Obie części oddziela bodega.

W karcie Arco znajdują się propozycje, które mogą zaspokoić gusta najbardziej wybrednych smakoszy i miłośników tzw. fine dining. Oprócz menu a’la carte znajdą tam menu degustacyjne, dzięki któremu będą mogli poznać lepiej kuchnię zdobywcy 5 gwiazdek Michelin. Menu zostało przygotowane w dwóch wersjach: składającej się z sześciu dań za 375 zł za osobę i składającej się z dziewięciu dań za 465 zł.

Z kolei Treinta e tres serwowane jest natomiast menu przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Propozycje z karty Treinta e tres zaczynają się już od kilkunastu złotych.

Paco Perez urodził się w Huelvie. Swoją pasję do gotowania rozwijał już od najmłodszych lat. Jako dwunastolatek zaczął pracę w rodzinnym barze tapas, gdzie zdobywał pierwsze kulinarne szlify i uczył się tradycyjnej hiszpańskiej kuchni. W czasie studiów łączył naukę z pracą. Po zdobyciu dyplomu poświęcił się całkowicie gastronomii. Doświadczenie zawodowe zdobył we Francji dzięki Michelowi Guèrardowi, jednemu z pionierów Nouvelle Cuisine i posiadaczowi trzech gwiazd Michelin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami