Paco Perez, najlepszy kucharz świata, otworzył restaurację w Gdańsku

Paco Perez, jeden z najwybitniejszych kucharzy na świecie, zdobywca 5 gwiazdek Michelin, autorytet kulinarny znany m.in. z hiszpańskiego "Masterchefa" otworzył swoją restaurację w Gdańsku. Arco znajduje się 33. piętrze biurowca Olivia Star w Olivia Business Center.

Paco Perez, najlepszy kucharz świata, otworzył restaurację w Gdańsku
Źródło zdjęć: © Instagram/arco.pacoperez

Restauracja Arco została otwarta 16 listopada. Pracuje w niej 25 kucharzy z całego świata. Prawą ręką Paco Pereza został znany europejski szef, Antonio Arcieri. W menu nie brakuje lokalnych, charakterystycznych dla regionu produktów. - Całym zespołem będziemy pokazywać to, co ma do zaoferowania Pomorze, jednak w naszym wydaniu – mówił Paco Perez w rozmowie z Magdą Drozdek dla WP Gwiazdy.

Miejsce, które stworzył Paco Perez, zostało przygotowane z ogromną starannością. Szef kuchni odpowiadał za dobór każdego detalu wnętrz restauracji, jak i zaplecza gastronomicznego.

Trzydziesta trzecia kondygnacja Olivii Star została podzielona na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną - Treinta e tres. Obie części oddziela bodega.

W karcie Arco znajdują się propozycje, które mogą zaspokoić gusta najbardziej wybrednych smakoszy i miłośników tzw. fine dining. Oprócz menu a’la carte znajdą tam menu degustacyjne, dzięki któremu będą mogli poznać lepiej kuchnię zdobywcy 5 gwiazdek Michelin. Menu zostało przygotowane w dwóch wersjach: składającej się z sześciu dań za 375 zł za osobę i składającej się z dziewięciu dań za 465 zł.

Z kolei Treinta e tres serwowane jest natomiast menu przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Propozycje z karty Treinta e tres zaczynają się już od kilkunastu złotych.

Paco Perez urodził się w Huelvie. Swoją pasję do gotowania rozwijał już od najmłodszych lat. Jako dwunastolatek zaczął pracę w rodzinnym barze tapas, gdzie zdobywał pierwsze kulinarne szlify i uczył się tradycyjnej hiszpańskiej kuchni. W czasie studiów łączył naukę z pracą. Po zdobyciu dyplomu poświęcił się całkowicie gastronomii. Doświadczenie zawodowe zdobył we Francji dzięki Michelowi Guèrardowi, jednemu z pionierów Nouvelle Cuisine i posiadaczowi trzech gwiazd Michelin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary