Trwa ładowanie...

Paco Perez, najlepszy kucharz świata, otworzył restaurację w Gdańsku

Paco Perez, jeden z najwybitniejszych kucharzy na świecie, zdobywca 5 gwiazdek Michelin, autorytet kulinarny znany m.in. z hiszpańskiego "Masterchefa" otworzył swoją restaurację w Gdańsku. Arco znajduje się 33. piętrze biurowca Olivia Star w Olivia Business Center.

Paco Perez, najlepszy kucharz świata, otworzył restaurację w GdańskuŹródło: Instagram/arco.pacoperez
d4eihbx
d4eihbx

Restauracja Arco została otwarta 16 listopada. Pracuje w niej 25 kucharzy z całego świata. Prawą ręką Paco Pereza został znany europejski szef, Antonio Arcieri. W menu nie brakuje lokalnych, charakterystycznych dla regionu produktów. - Całym zespołem będziemy pokazywać to, co ma do zaoferowania Pomorze, jednak w naszym wydaniu – mówił Paco Perez w rozmowie z Magdą Drozdek dla WP Gwiazdy.

Miejsce, które stworzył Paco Perez, zostało przygotowane z ogromną starannością. Szef kuchni odpowiadał za dobór każdego detalu wnętrz restauracji, jak i zaplecza gastronomicznego.

Trzydziesta trzecia kondygnacja Olivii Star została podzielona na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną - Treinta e tres. Obie części oddziela bodega.

d4eihbx

W karcie Arco znajdują się propozycje, które mogą zaspokoić gusta najbardziej wybrednych smakoszy i miłośników tzw. fine dining. Oprócz menu a’la carte znajdą tam menu degustacyjne, dzięki któremu będą mogli poznać lepiej kuchnię zdobywcy 5 gwiazdek Michelin. Menu zostało przygotowane w dwóch wersjach: składającej się z sześciu dań za 375 zł za osobę i składającej się z dziewięciu dań za 465 zł.

Z kolei Treinta e tres serwowane jest natomiast menu przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Propozycje z karty Treinta e tres zaczynają się już od kilkunastu złotych.

Paco Perez urodził się w Huelvie. Swoją pasję do gotowania rozwijał już od najmłodszych lat. Jako dwunastolatek zaczął pracę w rodzinnym barze tapas, gdzie zdobywał pierwsze kulinarne szlify i uczył się tradycyjnej hiszpańskiej kuchni. W czasie studiów łączył naukę z pracą. Po zdobyciu dyplomu poświęcił się całkowicie gastronomii. Doświadczenie zawodowe zdobył we Francji dzięki Michelowi Guèrardowi, jednemu z pionierów Nouvelle Cuisine i posiadaczowi trzech gwiazd Michelin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj