Malinowa pianka. Sposób na lekki deser

Malinowa pianka to deser bez pieczenia na spodzie z ciastek. Delikatna i lekka owocowa pianka świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub deser po obiedzie. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Malinowa piankaMalinowa pianka
Joanna Byczkiewicz

Składniki na spód:

  • opakowanie ciastek owsianych, około 200 g
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 20 g ekspandowanej kaszy jaglanej lub np. wiórków kokosowych

Malinowa pianka:

  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 300 g malin mrożonych
  • 200 g malin świeżych
  • 6 łyżek cukru (lub do smaku)

Galaretka z jogurtu:

  • 150 g jogurtu
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przepis

Ciastka zmiksuj lub drobno pokrusz. Wymieszaj dokładnie z masłem i kaszą ekspandowaną. Rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 20×30. Włóż do lodówki na czas przygotowania pianki.

Przepis

W małym garnuszku podgrzej maliny z cukrem. Gotuj przez kilka minut, aż maliny się rozpadną. Zdejmij z ognia i przetrzyj, aby pozbyć się pestek. Namocz żelatynę przez kilka minut w wodzie. Dodaj do malin i podgrzej w garnuszku, cały czas mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Nie gotuj! Przestudzone maliny połącz z jogurtem. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Do masy jogurtowo-malinowej dodawaj ubitą śmietankę w trzech turach, użyj do tego szpatułki, nie miksera. Dobrze połącz. Masę przelej na spód i włóż na chwilę do lodówki. Wysyp świeże maliny na tężejącą piankę i włóż z powrotem do lodówki.

Przepis

Podgrzej mleko z cukrem. Dodaj żelatynę i odłóż na chwilę. Zacznij podgrzewać jeszcze raz mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Połącz wszystko z jogurtem. Wylej na piankę, pomiędzy maliny. Schładzaj całość minimum 2-3 godziny lub przez całą noc.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce