Jakub Kuroń poleca. Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni

Ryby znakomicie łączą się też z grzybami – drugim kulinarnym symbolem świąt. W tym wypadku – z boczniakami. Przygotowanie dania powinno zająć ok. 40 minut.

Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyniMakrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 4 świeże filety z makreli,
• 6-8 boczniaków pokrojonych w paski,
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
• 4 suszone pomidory, bez zalewy,
• 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
• 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
• ½ łyżeczki płatków chili,
• 1 słoik białej fasoli (400 g), bez zalewy,
• 3 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ryby,
• pieprz i sól.

Składniki

Puree z dyni:
• 1 dynia piżmowa, waga około 1 kg,
• kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany,
• 3 ząbki czosnku,
• 250 ml mleczka kokosowego,
• 2 łyżki oliwy,
• 1 łyżka oleju kokosowego,
• sól, pieprz.

Przepis

  • Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki i włóknisty środek. Pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, przełóż na blachę do wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez 30-35 minut w 190 st. C.
  • W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj czosnek i imbir pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się zrumienią. Następnie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  • Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, odstaw w ciepłe miejsce.
  • Fasolę odsącz i opłucz. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż boczniaki, następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Dodaj fasolę, oregano, kmin oraz płatki chili. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Na koniec dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody.
  • Filety z makreli posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż ładnie się zrumieni. Następnie odwróć i krótko podsmaż z drugiej strony. Makrelę podaj z fasolą i puree z dyni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna