MAKRELA GRILLOWANA W LIŚCIACH WINOGRON
- świeże makrele
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- bułka tarta (ok 1/2 szklanki), łyżeczka miodu
- olej słonecznikowy (kilka łyżek), 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz biały do smaku, mieszanka ziół do ryb
- pęczek zielonej pietruszki
- liście winogron - ok 12 w zależności od wielkości
Ryby oczyścić, wyjąc ze środka ości,posypać przyprawą do ryb, posolić, popieprzyć rybę od środka. odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Jabłko obrane ze skórki utrzeć w łezkę skrapiając sokiem z cytryny, dodać bułkę tartą , miękkie masło pietruszkę, sól, pieprz i miód - wymieszać dokładnie. Tak sporządzoną pastę rozłożyć we wnętrzu każdej ryby (- złożyc połówki). Każdą rybe zawinąć w liscie winogron a nastepnie ułozyc na folii aluminiowej posmarowanej olejem po czym zawinąć szczelnie na każdej rybie. Układać na grilu lub w piekarniku i piec z obydwu stron po ok 20 min z każdej strony(w zależności od wielkości makreli
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze