Makowiec z migdałami i rodzynkami
Makowiec to tradycyjny polski wypiek, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makowiec może przybierać formę placka lub tarty, gdzie gruba warstwa masy makowej jest wyłożona jest na cienką warstwę ciasta. Makowiec może być również w formie rolady.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 50 g drożdży
- 190 ml mleka
- 4 żółtka
- 30 g cukru
NA MASĘ MAKOWĄ:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 1 łyżka masła
- 4 białka
- 100 g migdałów bez skórki, posiekanych
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- mleko do gotowania maku
NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
DO POSYPANIA:
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
Mak zalewamy mlekiem (na wysokość maku), dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mleko odparuje, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przy użyciu robota kuchennego dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy robotem kuchennym na sztywną masę. Do maku dodajemy miękkie masło, posiekane migdały, orzechy i rodzynki, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Przygotowujemy ciasto: ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W robocie kuchennym mieszamy żółtka i cukier, ucieramy je na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego przez kilka minut, formujemy kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, co trwa ok. 1-1,5 godziny.
Po tym czasie podsypujemy blat mąką, dzielimy ciasto na 3 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy z prostokątów kładziemy 1/3 masy makowej, pozostawiając na krawędziach wolną przestrzeń. Krótsze boki zakładamy do środka i delikatnie zawijamy ciasto w roladę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między roladami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy lukier, ucierając cukier z wodą. Kiedy makowce ostygną, polewamy je lukrem, a wierzch ciasta posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową.
Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze