Trwa ładowanie...
d12vnhz
28-11-2014 00:50

Makowiec z migdałami i rodzynkami

Przepis

Makowiec to tradycyjny polski wypiek, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makowiec może przybierać formę placka lub tarty, gdzie gruba warstwa masy makowej jest wyłożona jest na cienką warstwę ciasta. Makowiec może być również w formie rolady.

d12vnhz
4.9
(50 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 50 g drożdży
  • 190 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru

NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 białka
  • 100 g migdałów bez skórki, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • mleko do gotowania maku

NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

DO POSYPANIA:

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
Przepis

Mak zalewamy mlekiem (na wysokość maku), dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mleko odparuje, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przy użyciu robota kuchennego dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy robotem kuchennym na sztywną masę. Do maku dodajemy miękkie masło, posiekane migdały, orzechy i rodzynki, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Przygotowujemy ciasto: ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W robocie kuchennym mieszamy żółtka i cukier, ucieramy je na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego przez kilka minut, formujemy kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, co trwa ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie podsypujemy blat mąką, dzielimy ciasto na 3 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy z prostokątów kładziemy 1/3 masy makowej, pozostawiając na krawędziach wolną przestrzeń. Krótsze boki zakładamy do środka i delikatnie zawijamy ciasto w roladę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między roladami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy lukier, ucierając cukier z wodą. Kiedy makowce ostygną, polewamy je lukrem, a wierzch ciasta posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową.

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Makowiec z migdałami i rodzynkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12vnhz
d12vnhz
d12vnhz
d12vnhz
Więcej tematów
d12vnhz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj