Makowiec z migdałami i rodzynkami

Makowiec to tradycyjny polski wypiek, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makowiec może przybierać formę placka lub tarty, gdzie gruba warstwa masy makowej jest wyłożona jest na cienką warstwę ciasta. Makowiec może być również w formie rolady.

Makowiec z migdałami i rodzynkamiMakowiec z migdałami i rodzynkami

NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 50 g drożdży
  • 190 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru

NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 białka
  • 100 g migdałów bez skórki, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • mleko do gotowania maku

NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

DO POSYPANIA:

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych

Przepis

Mak zalewamy mlekiem (na wysokość maku), dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mleko odparuje, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przy użyciu robota kuchennego dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy robotem kuchennym na sztywną masę. Do maku dodajemy miękkie masło, posiekane migdały, orzechy i rodzynki, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Przepis

Przygotowujemy ciasto: ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W robocie kuchennym mieszamy żółtka i cukier, ucieramy je na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego przez kilka minut, formujemy kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, co trwa ok. 1-1,5 godziny.

Przepis

Po tym czasie podsypujemy blat mąką, dzielimy ciasto na 3 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy z prostokątów kładziemy 1/3 masy makowej, pozostawiając na krawędziach wolną przestrzeń. Krótsze boki zakładamy do środka i delikatnie zawijamy ciasto w roladę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między roladami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Przepis

W międzyczasie przygotowujemy lukier, ucierając cukier z wodą. Kiedy makowce ostygną, polewamy je lukrem, a wierzch ciasta posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową.

Przepis

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟