WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Makowiec z migdałami i rodzynkami

Makowiec to tradycyjny polski wypiek, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makowiec może przybierać formę placka lub tarty, gdzie gruba warstwa masy makowej jest wyłożona jest na cienką warstwę ciasta. Makowiec może być również w formie rolady.

Makowiec z migdałami i rodzynkamiMakowiec z migdałami i rodzynkami

NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 50 g drożdży
  • 190 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru

NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 białka
  • 100 g migdałów bez skórki, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • mleko do gotowania maku

NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

DO POSYPANIA:

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych

Przepis

Mak zalewamy mlekiem (na wysokość maku), dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mleko odparuje, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przy użyciu robota kuchennego dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy robotem kuchennym na sztywną masę. Do maku dodajemy miękkie masło, posiekane migdały, orzechy i rodzynki, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Przepis

Przygotowujemy ciasto: ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W robocie kuchennym mieszamy żółtka i cukier, ucieramy je na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego przez kilka minut, formujemy kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, co trwa ok. 1-1,5 godziny.

Przepis

Po tym czasie podsypujemy blat mąką, dzielimy ciasto na 3 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy z prostokątów kładziemy 1/3 masy makowej, pozostawiając na krawędziach wolną przestrzeń. Krótsze boki zakładamy do środka i delikatnie zawijamy ciasto w roladę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między roladami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Przepis

W międzyczasie przygotowujemy lukier, ucierając cukier z wodą. Kiedy makowce ostygną, polewamy je lukrem, a wierzch ciasta posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową.

Przepis

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru