Makowiec z migdałami i rodzynkami

Makowiec to tradycyjny polski wypiek, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makowiec może przybierać formę placka lub tarty, gdzie gruba warstwa masy makowej jest wyłożona jest na cienką warstwę ciasta. Makowiec może być również w formie rolady.

Makowiec z migdałami i rodzynkamiMakowiec z migdałami i rodzynkami

NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 50 g drożdży
  • 190 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru

NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 białka
  • 100 g migdałów bez skórki, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • mleko do gotowania maku

NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

DO POSYPANIA:

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych

Przepis

Mak zalewamy mlekiem (na wysokość maku), dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mleko odparuje, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przy użyciu robota kuchennego dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy robotem kuchennym na sztywną masę. Do maku dodajemy miękkie masło, posiekane migdały, orzechy i rodzynki, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Przepis

Przygotowujemy ciasto: ciepłe mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W robocie kuchennym mieszamy żółtka i cukier, ucieramy je na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego przez kilka minut, formujemy kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, co trwa ok. 1-1,5 godziny.

Przepis

Po tym czasie podsypujemy blat mąką, dzielimy ciasto na 3 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy z prostokątów kładziemy 1/3 masy makowej, pozostawiając na krawędziach wolną przestrzeń. Krótsze boki zakładamy do środka i delikatnie zawijamy ciasto w roladę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między roladami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Przepis

W międzyczasie przygotowujemy lukier, ucierając cukier z wodą. Kiedy makowce ostygną, polewamy je lukrem, a wierzch ciasta posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową.

Przepis

Anna Włodarczyk, autorka blogu Strawberries from Poland

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce