Makowiec na biszkopcie. Wilgotny, słodki i delikatny

Słodka, kusząca masa makowa na biszkoptowym spodzie – puszystym i delikatnym. Sekret tego makowca tkwi w pieczeniu ciasta „do góry nogami”. Wilgotna, ciężka masa makowa zapiekana jest na dnie formy, a delikatne ciasto biszkoptowe wylewamy na górę. Po upieczeniu wystarczy odwrócić ciasto.

Wilgotny makowiec na biszkopcieWilgotny makowiec na biszkopcie
Karolina Rozmus

Składniki

Masa makowa:

  • 450 g mielonego maku
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka klasy L
  • aromat migdałowy lub 30 ml amaretto
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny (najlepiej niesłodzonej)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka klasy L
  • 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Polewa:

  • lukier: 250 g cukru pudru i 5 łyżek soku z cytryny
  • polewa czekoladowa: 100 g masła, 100 g czekolady mlecznej, 100 g gorzkiej czekolady

Przepis

Przepis na formę o wymiarach: 35x25 lub na formę do pieczenia babki

Przepis

  • Przygotować masę makową: mak przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem. Nakryć i odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić mak i pozostawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
  • Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę i dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ubijania.
  • Na końcu dodać mak oraz wszystkie bakalie i aromat migdałowy lub likier amaretto.
  • Delikatnie wmieszać pianę z białek.
  • Masę makową przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
  • W międzyczasie przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku.
  • Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać do miski z ubitymi jajkami. Wmieszać delikatnie za pomocą łopatką lub miksera na najniższych obrotach.
  • Wyjąć masę makową z piekarnika i wyłożyć na niej ciasto biszkoptowe. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut.
  • Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
  • Ostygnięte ciasto wyjąć i oddzielić nożem od formy. Przełożyć na paterę lub talerz.
  • Przygotować polewę: lukier lub czekoladę.
  • By przygotować lukier należy zmieszać sok z cytryny (lub wodę) z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polać ciasto, wygładzając jego powierzchnię.
  • Na polewę czekoladową należy przygotować garnek z wodą i miskę. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady wraz z masłem. Przy pomocy trzepaczki połączyć wszystkie składniki polewy – gdy będą rozpuszczone, należy zdjąć miskę z garnka. W przeciwnym wypadku masa może się zwarzyć.
  • Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki