Makowiec na biszkopcie. Wilgotny, słodki i delikatny

Słodka, kusząca masa makowa na biszkoptowym spodzie – puszystym i delikatnym. Sekret tego makowca tkwi w pieczeniu ciasta „do góry nogami”. Wilgotna, ciężka masa makowa zapiekana jest na dnie formy, a delikatne ciasto biszkoptowe wylewamy na górę. Po upieczeniu wystarczy odwrócić ciasto.

Wilgotny makowiec na biszkopcieWilgotny makowiec na biszkopcie
Karolina Rozmus

Składniki

Masa makowa:

  • 450 g mielonego maku
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka klasy L
  • aromat migdałowy lub 30 ml amaretto
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny (najlepiej niesłodzonej)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka klasy L
  • 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Polewa:

  • lukier: 250 g cukru pudru i 5 łyżek soku z cytryny
  • polewa czekoladowa: 100 g masła, 100 g czekolady mlecznej, 100 g gorzkiej czekolady

Przepis

Przepis na formę o wymiarach: 35x25 lub na formę do pieczenia babki

Przepis

  • Przygotować masę makową: mak przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem. Nakryć i odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić mak i pozostawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
  • Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę i dodawać po 1 żółtku, nie przerywając ubijania.
  • Na końcu dodać mak oraz wszystkie bakalie i aromat migdałowy lub likier amaretto.
  • Delikatnie wmieszać pianę z białek.
  • Masę makową przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
  • W międzyczasie przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać po 1 żółtku.
  • Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać do miski z ubitymi jajkami. Wmieszać delikatnie za pomocą łopatką lub miksera na najniższych obrotach.
  • Wyjąć masę makową z piekarnika i wyłożyć na niej ciasto biszkoptowe. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 25 minut.
  • Po upływie tego czasu sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
  • Ostygnięte ciasto wyjąć i oddzielić nożem od formy. Przełożyć na paterę lub talerz.
  • Przygotować polewę: lukier lub czekoladę.
  • By przygotować lukier należy zmieszać sok z cytryny (lub wodę) z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polać ciasto, wygładzając jego powierzchnię.
  • Na polewę czekoladową należy przygotować garnek z wodą i miskę. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady wraz z masłem. Przy pomocy trzepaczki połączyć wszystkie składniki polewy – gdy będą rozpuszczone, należy zdjąć miskę z garnka. W przeciwnym wypadku masa może się zwarzyć.
  • Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja